Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

Myslím, že kým sa naučím v laraveli urobiť niečo normálne a použiteľné, tak miniem na to toľko času, že radšej by som si v raw PHPčku dokázal nakódiť vlastný "miniframework" a používal ho od projektu ku projektu... čo si o tomto nápade myslíte? Je to totálna blbosť, alebo to môže mať niečo do seba? Som si vedomý všetkých rizík a všetkej práce, ktorú na tom treba vykonať...

Robil som ešte s codeigniterom, čo sa mi zdá kuštičko lepšie a videl som nette... ale fakt len videl... Vlastne neviem, čo mám robiť...

Odpovědět  +1 27. září 9:38
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
shaman
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
shaman:

Ked som ja zacinal s programovanim, tiez mi nehovorili nic frameworky. Vlastne som ani nechapal mvc a nepoznal dizajnove vzorce a frameworky boli pre mna prilis zlozite. Zobralo mi to celu radost z programovania. Zacal som si programoval svoje vlastne frameworky.. Tak som sa naucil jednotlive principy, spravil vela chyb a nezmyslov a jedneho dna som zistil ze vlastne oficialne frameworky robia to iste.

Je na tebe ako zacnes, hlavne je pochopit zakaladne problemy ktore za teba riesia frameworky, vybrat si prichut (laravel, nette, symfony, ...) a potom uz len prax.

Nahoru Odpovědět  +2 27. září 10:02
try {...} catch (Exception ignored) { echo " ¯\_(ツ)_/¯ "; }
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na shaman
Mego:

Problem je ten, že ja som už začal... s laravelom som robil asi pol roka, no dokumentácia je totálne na hovno a ja som ho používal na dosť obmedzené veci... takže teraz neviem urobiť základné veci, napr. dostať do session údaje z inej tabuľky k užívateľovi...

Nahoru Odpovědět  -1 27. září 10:09
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

Nepasuje mi ani CodeIgniter som práve zistil... Neviem... fakt neviem, čo mám robiť... zrejme sa potrebujem len naučiť postupy, aby som si vedel veci pretvárať podľa seba... no pri laraveli je to muka. Codeigniter mi zas príde kapičku zaostalý

Nahoru Odpovědět 27. září 10:57
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
d4rkw34v3r
Člen
Avatar
d4rkw34v3r:

Záleží co děláš za projekty. Pokud to sou stránky pro Pepíka z horní dolní, tak je celkem jedno v čem to uděláš.

Pokud ale pracuješ/budeš pracovat na nějakém serióznějším projektu, tak je podle mě hloupost vyvíjet vlastní řešení, protože na to nemáš dostatečné zkušenosti a vznikl by z toho nějaký paskvil.

Na frameworcích pracují lidé, kteří se programování věnují roky a vkládají tak do nich své zkušenosti. Proč si myslíš, že by si to dokázal lépe? a sám? :-)

Pokud se ti nějaká část frameworku nelíbí, můžeš navrhnout změnu. Ale opět tu narážíme na zkušenosti.

Pokud nemáš zkušenosti, tak je framework jasná volba. Vyhneš se tak průseru.

Jako se vším, musíš tomu prostě věnovat čas, ale pak to stojí za to. Kolem frameworku je vytvořen ekosystém. Lze stahovat doplňky, které ti opět ušetří práci apod. a komunita ti většinou pomůže, když si s něčím nevíš rady.

Většina firem stejně nějaký framework používá, takže je dobré umět pracovat alespoň s jedním pořádně. Všechny frameworky víceméně použivájí stejné principy, takže pokud porozumíš jednomu, tak už není takový problém se naučit další.

Zároveň je to i pro tebe výhoda, když se chceš zbavit projektu, který tě už nebaví, tak bude snazší najít někoho se zkušenosti v daném frameworku. Moc lidí se ti nepohrne do projektu s vlastním řešením.

 
Nahoru Odpovědět 27. září 10:59
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na d4rkw34v3r
Mego:

To sa ľahko povie, ale ťažšie spraví... s laravelom mám aké-také skúsenosti. A neviem, či tu na itnetworku sú nejaký laravel geeks, čo by vedeli prípadne pomôcť... :-/ Ja som robil brutalne db queries, ale to je tak všetko... také blbosti ako vyprdnuť view v kontroleri a tieto veci, to všetko viem... ale operovať s usermi, to je už horšie.... ako napr. urobím, aby sa user nemusel prihlasovať cez e-mail, ale cez nickname?
Ako urobím, aby som mal povedzme v každom view rovnaké data? (napr. štatistiky vo footeri sa budú ťahať z jedného modelu. Nič viac). Na tieto a podobné otázky mi nedala odpoveď ani dokumentácia, ani rôzne fóra... to sú proste základy, ktoré sa nemám kde dozvedieť...

Nahoru Odpovědět  -3 27. září 11:41
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
d4rkw34v3r
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
d4rkw34v3r:

Do Laravelu nevidím, takže ti neporadim, nicméně se mi moc nechce věřit, že by si tyhle základní informace nikde nenašel :-)

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. září 11:47
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

Preto by bolo lepšie nakodiť si vlastné veci od nuly, lebo by som vedel aké sú čoho možnosti a kde čo hľadať... tak ušetrím hodiny a hodiny roboty tým, že sa budem tri dni trápiť nad takou primitívnou blbosťou ako je toto, čo som urobil vyššie... radšej obetujem čas na to, aby som musel všetko handlovať a aby to bolo poriadne spravené... preto neviem, čo mám robiť

Nahoru Odpovědět 27. září 12:36
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
d4rkw34v3r
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
d4rkw34v3r:

Jak jsem už psal. Pokud děláš web/aplikaci, kterou bude navštěvovat všehovšudy pár lidí, tak si to napiš jak chceš.

Pokud děláš serióznější aplikaci a nemáš 20 let zkušeností s vývojem, tak vol framework, který má základní věci, co budeš potřebovat, vyřešené a má je vyřešené a odladěné skutečně dobře.

Jinak k tvému problému, tohle by mohlo snad pomoci.

  1. http://laraveldaily.com/…ad-of-email/
  2. https://laravel.com/docs/5.3/views
 
Nahoru Odpovědět  +1 27. září 12:59
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

Ostanem teda pri laraveli... dúfam, že mi tu ľudia budú vedieť pomôcť... je to dosť muka ten FW

Nahoru Odpovědět  +1 27. září 13:16
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
d4rkw34v3r
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
d4rkw34v3r:

Proč nezkusíš Nette? Pokud nemáš ambice jít pracovat do zahraničí, tak by bylo možná lepší začít s něčím domácím :-)

Myslím, že by ti tu lidé poradili spíše s Nette než s Laravelem. Navíc tu máš k dispozici seriál a poměrně obsáhlé fórum, navíc v češtině.

Editováno 27. září 13:38
 
Nahoru Odpovědět  +1 27. září 13:37
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na d4rkw34v3r
Mego:

Aj nette mi veru príde nejaké zaostalé, keď mám byť úprimný... :-/ S laravelom mám zatiaľ najviac skúsenosti.

Nahoru Odpovědět 28. září 6:36
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Nahoru Odpovědět 28. září 9:39
Hlupák nie je ten kto niečo nevie, hlupákom sa stávaš v momente keď sa na to bojíš opýtať.
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

To práveže neviem... hovorím, že mi tak prídu adresárovou štruktúrou a princípom fungovania... ale je to len môj názor na základe toho, že som s nette robil asi dve hodiny a s CI asi tri dni... :-/

Nahoru Odpovědět 28. září 9:50
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
hitzoR
Člen
Avatar
hitzoR:

Na Nette je krásné to, že si ho můžeš přizpůsobit prakticky jak chceš. Já mám adresářovou strukturu absolutně jinou od defaultní. A zastaralé? No nevim, ale Symfony a Nette jsou momentálně asi to nejlepší z PHP frameworků, na tom se určitě semnou shodne dost lidí. Laravel jsem sice nikdy nepoužíval, ale rozhodně jsem na něho nečetl takovou chválu, jako na Symfony a Nette.

 
Nahoru Odpovědět 28. září 21:47
Avatar
Martin Konečný (pavelco1998):

Nette je fajn, nenutí tě řešit nějakou přesnou strukturu, dodržovat nějaká zásadní pravidla, modelovou vrstvu si uděláš jakou chceš (protože ji neobsahuje). Na druhou stranu je to pořád takový menší framework a pro velké aplikace se taky až tak nehodí, pokud k tomu nenaházíš hromadu dalších knihoven.
U Symfony je třeba super, že má obrovskou komunitu a těch addonů tam má strašně moc. Nette oproti tomu je pořád spíš jen český framework a byť tu komunita je, tak nejspíš nikdy nebude tak velká jako třeba u Symfony.

Ale to pak záleží i dost individuálně... hodně lidí se třeba vychvaluje Twig, který se mně ani trochu nelíbí, naopak Latte mám rád :D

Ještě jedna nevýhoda Nette je v dokumentaci (pokud už to nějak nedohnali). I po nějakém tom roce občas narazím na něco nového, protože o tom v dokumentaci nebyla ani čárka a kód jsem řádek po řádku neprojížděl.

 
Nahoru Odpovědět 28. září 23:38
Avatar
TomasGlawaty
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
TomasGlawaty:

ale operovať s usermi, to je už horšie.... ako napr. urobím, aby sa user nemusel prihlasovať cez e-mail, ale cez nickname?
Ako urobím, aby som mal povedzme v každom view rovnaké data? (napr. štatistiky vo footeri sa budú ťahať z jedného modelu. Nič viac). Na tieto a podobné otázky mi nedala odpoveď ani dokumentácia, ani rôzne fóra... to sú proste základy, ktoré sa nemám kde dozvedieť...

Tohle jsou ale obecné základy, které souvisí spíše s uvažováním ... přihlašovat usera přes nickname? budu asi muset upravit, nebo napsat nějaký nový authorizátor. Stejná data v patičce? v nějakém base controlleru si vytáhnu data a vykreslím je v layoutu.
Nechci nikoho urazit, ale tohle je klasický příklad toho, kdy člověk začne používat FW, ale programovat sám až tolik neumí... je totiž často potřeba se podívat, jak věci fungují i dovnitř FW.

Nahoru Odpovědět  +6 29. září 8:18
Člověk může dosáhnout čeho si zamane. Jen musí chtít, případně něco obětovat ...
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na TomasGlawaty
Mego:

Si s laravelom asi nerobil, však? Tam je to taký guláš, že čokoľvek, čo tvorí core laravelu je horšie ako robiť htaccess. Je to proste jeden guláš, guča kódu, do ktorej sa nikto vyznať nemôže, ak to netvoril.

Napr. base controller... také niečo laravel nepozná. Mohol by som si ho teoreticky urobiť, no príde mi blbé= potom v každom controlleri ho includovať a volať neustále to isté dookola.

Čo sa týka autorizovania... myslíš, že som to neskúšal? Proste som v authcontrolleri vymenil e-mail za nickname (tak sa mi to volalo aj v databaze). Samozrejme, že to nefungovalo... laravel tam má toho pochuja a pokiaľ chceš upraviť jednu jedinú vec, napr. toto, o čom hovorím, tak potrebuješ pomeniť všetko, vrátane controlleru, view, middleware a tiež aj vydlubkať si to v core/auth, čo je dosť problém...

Ale mám taký pocit chlapci, že ma presvedčíte na to nette... Už som to raz skúšal, ani neviem, prečo som sa na to vykašlal. V robote robím s kohanou, ale tá je 10 rokov za opicami... keby som chcel robiť kohanu, tak možem rovno robiť cakePHP, alebo nebodaj PHP Fusion. Ako je na tom nette, čo sa týka updatov? Využíva php7 featury? Pozná namespaces atď?

A že nette nie je vhodný pre veľké projekty? CSFD je nette ak sa nemýlim...

Nahoru Odpovědět  -1 29. září 9:19
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Samuel Illo
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mego
Samuel Illo :

Podľa mňa je Laravel skvelý framework. Veľa vecí si môžeš nechať vygenerovať cez terminál alebo sa neskutočne ľahko vytvoria ručne. Tvrdiť, že je to guláš je dosť odvážne. Samozrejme, nie každému môže vyhovovať, ale aj tak je to jeden z najintuitívnejších FW.
Prihlasivanie cez email sa taktiež dá spraviť, ale musíš zmeniť originál funkciu tak, aby sa správne vybral spôsob prihlásenia.
Prakticky všetky postupy, ktoré fungujú v PHP fungujú aj v Laraveli, z drobnými obmenami, ale logicky je to dosť podobné. Ak poznáš postup v PHP, prídeš aj na ten v Laraveli.

Nahoru Odpovědět 29. září 9:49
www.samuelillo.com; lamka02sk(zavináč)samuelillo.com, www.point.samuelillo.com, www.csgorig.eu
Avatar
Samuel Illo
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět  +1 29. září 9:51
www.samuelillo.com; lamka02sk(zavináč)samuelillo.com, www.point.samuelillo.com, www.csgorig.eu
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

Láka ma to nette veru... vyzerá dosť simple zatiaľ... aj keď ešte pozerám len quickstart... pozrem tam kus veci a uvidím, ako sa rozhodnem

Nahoru Odpovědět 29. září 10:00
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
d4rkw34v3r
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
d4rkw34v3r:

Projeď si quickstart a důkladně pročti dokumentaci. Není v ní vše, ale to ničemu nevadí. Dokumentace ti dá základ, na kterém pak můžeš stavět.

Určitě mrkni na fórum, je tam hromada užitečných tipů a v neposlední řadě doporučuji kouknout do repozitářů jednotlivých balíčků na testy, kde se dozvíš, jak používat/nepoužívat jednotlivé funkčnosti/zápisy apod.

 
Nahoru Odpovědět 29. září 10:17
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na d4rkw34v3r
Mego:

Testy sú to, čo ma v tejto chvíli najmenej trápi (netvrdím, že nie sú dôležité)

Nahoru Odpovědět 29. září 10:21
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
d4rkw34v3r
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
d4rkw34v3r:

Chtěl jsem tím říct, že co není popsané v dokumentaci, je popsané v testech, takže když si nebudeš vědět rady s nějakým zápisem nebo tak, tak se stačí podívat do testů, kde to ve většině případů najdeš a nemusíš tak procházet celý kód daného balíčku.

 
Nahoru Odpovědět  +1 29. září 10:25
Avatar
hitzoR
Člen
Avatar
Odpovídá na Mego
hitzoR:

No promiň, ale když někomu dělá problém pochopit jednoduché souvětí, tak se nedivím, že pak má problém s takovýma základníma věcma v nějakém frameworku. Ne, Laravel jsem nepoužíval, ale pochybuju že bys kvůli záměně username za email musel měnit kód na tolika místech. V Nette to stačí změnit na dvou a obě jsou celkem jasné - přihlašovací formulář a authenticator.

Editováno 29. září 12:16
 
Nahoru Odpovědět 29. září 12:15
Avatar
mayo505
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mego
mayo505:

Mego, za to, že si sa za ten pol roka nebol schopný niečo naučiť, nevieš googliť základné veci a poriadne čítať dokumentáciu, nemusíš hneď obviňovať framework, chyba bude asi niekde inde. Ja som s dokumentáciou a celkovo hľadaním informácii nemal problémy, keďže komunita je obrovská a pracoval som v ňom na väčších projektoch nie len na nejakej CRUD stránke. Napríklad čo sa týka tej autentizácie tak už som robil aj tak, že som vymenil autentizátor, autentizoval pomocou mena (nie emailu) a ani som na to nepoužíval Eloquent model ale vlastné triedy (ktoré nededili s Eloquentu). Ale na to treba poznať ako fungujú take rozhrania atď. Jadro Laravelu možno nie je úplne jednoduché pochopiť predsa len je to dosť veľký framework, a na to pochopenie je potrebná znalosť princípov nie len technológii, čiže by som chybu opäť hľadal inde.

Čo sa týka tvorenia vlastného frameworku tak je to strata času.

 
Nahoru Odpovědět  +2 29. září 13:10
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:

Nazdarek, k tým vašim "návodom" na zmenu spôsobu prihlasovania... odsunul som to na vedľajšiu koľaj, lebo som mal dôležitejšie veci na riešenie. Dnes som sa k tomu dostal... problém tých špeci návodov je v tom, že nikde sa nepíše, že potrebuješ zmeniť aj inputy vo view, aby to fungovalo. Takže som sa s tým hodinu sral, hoci som to mohol mať za 10 sekúnd, kým som zistil, že treba upraviť aj inputy.

Tým len chcem povedať, že takto funguje celé "laravelovské" vzdelávanie. Niektoré veci sú popísané, avšak nefungujú a človek netuší prečo, lebo nevie čítať myšlienky autora. Môže jedine tipovať, alebo sa pýtať ľudí, čo to už spravili.

Nahoru Odpovědět 20. října 23:02
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Odpovídá na Mego
Michal Oravec:

Chces programovat vlastny framework, a nevies ze ked sa chces prihlasit pomocou username, tak musis ten username aj vo formulari posielat?

Problem je ozaj niekde inde a nie vo frameworku...

 
Nahoru Odpovědět  +2 25. října 17:38
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 28 zpráv z 28.