Avatar
virgis
Člen
Avatar
virgis:

Dobrá deň. Nevedeli by ste mi poradiť nejaké návody ako nahrať obrázok do databáze? Napríklad po nahratí priradím ID k obrázku napríklad 250 no a keď dám vypísať idčko 250 tak namiesto textu alebo linku alebo neviem čoho sa mi zobrazí ten obrázok. Ďakujem za pomoc

 
Odpovědět 11.1.2014 15:16
Avatar
MadaraCZech
Člen
Avatar
MadaraCZech:

Do DB se obrázek neuložíš, uložíš k němu ID (třeba 4) a pak tento údaj načteš z DB a poté ho dosadíš do adresy zobrazení obrázku (př. /obrazky/(ID z DB).png)

Nahoru Odpovědět  -1 11.1.2014 15:18
...
Avatar
virgis
Člen
Avatar
virgis:

No a kde mám tú adresu napísať ? Konkrétne aký typ riadky/stlpca v databázi ?

 
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 15:20
Avatar
Martin Konečný (pavelco1998):

Případně si obrázek můžeš převést do base64 a uložit do DB.

 
Nahoru Odpovědět  +1 11.1.2014 15:20
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na virgis
Kit:

Obrázek se dá do DB uložit do datového typu BLOB. Hodí se to pro náhledy, ale pro velké obrázky už moc ne. Souborový systém je pro ně mnohem vhodnější. Alternativou jsou ještě některé NoSQL databáze.

Nahoru Odpovědět 11.1.2014 15:24
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
MadaraCZech
Člen
Avatar
MadaraCZech:

Když už dáváte i--, tak uveďte důvod !

Žádnou adresu do db nenapíšeš, uložíš tam pouze ID obrázku. Pak to ID z DB SELECTneš a do HTML tagu pomocí PHP vložíš proměnnou do odkazu.

Nahoru Odpovědět  -4 11.1.2014 15:25
...
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na MadaraCZech
Jan Vargovský:

Dobře. Do DB můžeš nahrat "cokoliv" video, obrázek. Stačí takhle ?

 
Nahoru Odpovědět  +1 11.1.2014 15:26
Avatar
virgis
Člen
Avatar
virgis:

Kit myslím že to tvoje riešenie by som asi skúsil. Pretože robiť premennú pre každý obrázok asi nene... Jde o to že to nevím ja k nahrat. BLOB nastavím rozmery sú len 25x25 takže dosť malé obrázky. Môžem ten obrázok nejak rovno vložiť do datbaázy alebo musím vytvoriť formuolr na upload ? Protože ten formulár mi práve chýba.

 
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 15:34
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na virgis
David Čápka:

Obrázky se do DB opravdu obvykle neukládají, uložíš si je do složky na FTP pod nějaké ID, jak již ti bylo řečeno.

Nahoru Odpovědět  ±0 11.1.2014 15:48
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Pavel Mareš
Redaktor
Avatar
Pavel Mareš:

Zde ti ukáži jak to myslí Madara a jak to dělám i já.
Na stránce máš upload formulář (odkaz: http://www.w3schools.com/…e_upload.asp ).
Když soubor nahráváš na web udělej si na něj odkaz v
databázi například takto:
Potřebná tabulka -> název tabulky: FILES
ID_FILES | FILES
(ID_FILES - id souboru v db, FILES - název souboru)

  1. Zjistíš název souboru (popřípadě id na zapsání, nebo prostě NULL při zápisu)
  2. Zapíšeš do db.

Toto používám při výpisu náhledu článků atp.
A pří výpisu (například pomocí while, foreach)
akorát k tagu img připíšeš array ve kterém
jsou uložená data z db. Příklad tagu img:

$cesta = 'images';
while() //nebo foreach pro výpis z tabulky
{
   echo "<img src='$cesta/$data[1]'>";
}

$data -> array při výpisu -> $data[0] je ID, $data[1] je název souboru

Snad jsem to popsal dost jasně.

Nahoru Odpovědět 11.1.2014 15:57
Nechci být workoholik. Bohužel někdy musíme být tím, čím nechceme.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na virgis
Kit:

Budeš chtít ty obrázky zobrazovat jako ikony? V tom případě by se daly generovat inline přímo do HTML.

Doufám, že to nejsou obrázky související s designem stránky. Ty patří do CSS.

Na ten formulář se podíváme, až si ujasníme, k čemu toto netypické řešení vlastně potřebuješ.

Editováno 11.1.2014 16:46
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 16:45
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
virgis
Člen
Avatar
virgis:

Ne nieje to na desing. Ide o to že bude registrovaný uživatel ktorý si tam napríklad bude môcť pridať obrázok profilu alebo mu ho určím ja ked to nepôjde ze jeho strany.

 
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 17:12
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na virgis
Kit:

Profilovým obrázkům je obvykle nejlépe v adresáři na disku. Už kvůli cache v proxy severech a také v prohlížečích, které dokáží načítání takových obrázků významně urychlit. Když avatary uložíš do databáze, tak si zpravidla moc nepomůžeš, protože bez těch cache ti padne výkon. Přece jen cesta Apache->PHP->Databáze->PHP->Apache je o něco delší, než když to řeší Apache ve vlastní režii.

Nahoru Odpovědět 11.1.2014 17:44
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na virgis
Michal Doubek (HAPPY DAY):

jestli to chceš vidět na kódu tak tady ho máš ():

$query = mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE name='jmeno'");

while($row = mysql_fetch_array($query))
{

echo "<img src='avatar".$row['avatarID'].".png'>";

}
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 21:56
Svoboda tvé pěsti končí na špičce mého nosu
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Doubek (HAPPY DAY)
Kit:

Chybí ti tam parametr se jménem uživatele

$select = $pdo->prepare("SELECT * FROM `users` WHERE name=?");
$select->execute(array($jmeno));
foreach ($select->fetchAll() as $row) {
    echo "<img src=\"avatar$row[avatarID].png\">";
}
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 22:17
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
Michal Doubek (HAPPY DAY):

Těď sem tě moc nepochopil. mám tam

"name='jmeno'"
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 22:56
Svoboda tvé pěsti končí na špičce mého nosu
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Doubek (HAPPY DAY)
Kit:

Ty se přece nejmenuješ 'jmeno', ale 'HAPPY DAY'.

Nahoru Odpovědět 11.1.2014 23:02
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Martin Konečný (pavelco1998):

Jen taková technická - k čemu cyklus, když se má vyhledat jen jeden řádek?

 
Nahoru Odpovědět 11.1.2014 23:06
Avatar
Odpovídá na Martin Konečný (pavelco1998)
Michal Doubek (HAPPY DAY):

Já to takhle používám už dva roky a občas sem dumal nad tím, jak to udělat bez cyklu, ale jestli ti jde o rychlost, tak žádný problém nebyl

Nahoru Odpovědět 11.1.2014 23:13
Svoboda tvé pěsti končí na špičce mého nosu
Avatar
Odpovídá na Michal Doubek (HAPPY DAY)
Martin Konečný (pavelco1998):

Úplně jednoduše - prostě ten while (nebo foreach) vyhoď. O rychlost mi nešlo (změna je nepatrná), ale spíše o to, že je cyklus prostě zbytečný, když hledáš jen jeden řádek.

 
Nahoru Odpovědět  +1 11.1.2014 23:19
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 20 zpráv z 20.