Diskuze: Webová stránka pro vyhledávání v seznamech

Ostatní jazyky SQL SQL a databáze Webová stránka pro vyhledávání v seznamech

Avatar
lubikoda
Člen
Avatar
lubikoda:

Doporučil by mi tady někdo nějaký zajímavý tutorial na vytvoření následující stránky?

Stránka by obsahovala seznamy, např. Seznam A, Seznam B a Seznam C. V těchto seznamech by byly uvedena jména. Uživatel by do vyhledávacího pole uvedl určité jméno, a bylo by následně zahájeno prohledávání všech seznamů a pak by se mu zobrazil výpis zadaného jména, tzn. všechny záznamy s tímto jménem.

Asi něco na způsob, když hledáte v nějakém eshopu produkt a pak vám vyjedou výsledky vašeho dotazu.

Napadlo mě to udělat přes DB a SQL, ale pak zase nikde nemohu najít návod, jak to napasovat do php nebo html stránky.

Případně, jak byste tohle řešili vy.

Děkuji

 
Odpovědět 6.6.2015 12:57
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na lubikoda
David Čápka:

Navodu na presne to co potřebuješ tu je hned několik, mel by jsi se podívat jeste jednou. PHP a SQL tu je na každém kroku.

Nahoru Odpovědět  +1 6.6.2015 13:05
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Richard
Člen
Avatar
Odpovídá na lubikoda
Richard:

Where like nebo fulltext search.
Po zadani do googlu najdes spoustu super navodu, tutorialu, blogpostu, oficialni dokumentaci a spoustu dalsiho.

Nahoru Odpovědět 6.6.2015 13:14
$action = $_GET['Life']; | Když dáš mínus, napiš proč!
Avatar
lubikoda
Člen
Avatar
lubikoda:

Tak jsem se pomalu pustil do tvorby a mám dotaz týkající se výběru všech tabulek. Zatím to mám v testovací fázi, tzn. že vyhledávání pracuje mezi 2 tabulkama.

Ale chci se zeptat, jak lze napsat dotaz, aby se ze všech tabulek (jelikož jich mám cca 20) udělat dotaz na konkrétní sloupec, ve kterém se hledá?

Existuje na to nějaká funkce * all apod.?

Všechny tabulky mají všechny sloupce stejně pojmenované, jen se liší obsahem.

 
Nahoru Odpovědět 7.6.2015 18:42
Avatar
Richard
Člen
Avatar
Odpovídá na lubikoda
Richard:

Pokud chceš vybírat data z více tabulek, budeš potřebovat JOIN.
Každopádně to že máš 20 stejných tabulek zavání špatným návrhem databáze, proč to máš udělané takto? Proč nemáš jednu tabulku se všemi daty?

Nahoru Odpovědět 7.6.2015 19:22
$action = $_GET['Life']; | Když dáš mínus, napiš proč!
Avatar
Odpovídá na Richard
Michal Štěpánek:

Že má 20 stejných tabulek, to jen nezavání špatným návrhem, to přímo sálá... Mít ale všechna data jen v jedné tabulce taky není dobře. Tabulek by rozhodně mělo být víc než jen jedna, každá by měla držet určitý typ informací...

Nahoru Odpovědět 7.6.2015 22:43
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
lubikoda
Člen
Avatar
Odpovídá na Richard
lubikoda:

Děkuji, zkusím se na tuto funkci podívat.

Důvod proč mám více stejných tabulek, resp. se stejnou strukturou: Dejme tomu, že mám databázi s vydanými knihami a každý rok zapisuju nové knihy do nové tabulky. Kdybych všechno dával jen do jedné tabulky, tak třeba od roku 94 už tam budu mít více jak 10000 řádků. Takto každý rok vytvořím novou tabulku s knihami vydanými za daný rok a pak bych to právě už jen propojil do zaimplementovaného sql dotazu pro hledání.

Nebo je tohle špatná myšlenka? S databázemi se učím, tak si klidně nechám poradit, jak to řeší ostatní ... Nechce se mi věřit, že by někdo dělal tabulku o 10000 položkách, která by neustále rostla ...

 
Nahoru Odpovědět 8.6.2015 4:26
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na lubikoda
Jan Vargovský:

Pocty zaznamu jsou v realu mnohokrát vyšší :)

 
Nahoru Odpovědět  +2 8.6.2015 8:26
Avatar
mnauik
Člen
Avatar
Odpovídá na lubikoda
mnauik:

Ja bych to hodil do jedne tabulky a pridal bych k tomu sloupecek s tim rokem. Ale jen jsem to strelil, nevim, jak presne to mas organizovany.

Nahoru Odpovědět 8.6.2015 9:51
minusuj mě, ale zdůvodni to ;)
Avatar
Odpovídá na lubikoda
Michal Štěpánek:

SQL se pohodlně zvládne orientovat v tabulkách s milionem záznamů i více, je to jen o optimalizaci dotazu. Ve firmě jsem dělal aplikaci na dispečink údržby, každý měsíc tam přibude cca 15.000 záznamů. Pak je třeba z toho tahat statistiky i přes několik let. Kdybych každý rok dával data do extra tabulky, tak bych to musel každý rok ošetřovat a ze statistik bych se asi opupínkoval. Jak psal Jan Vargovský 10.000 záznamů je prd :D

Editováno 8.6.2015 10:02
Nahoru Odpovědět  +2 8.6.2015 10:00
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.