Diskuze: Delphi žije!!!

Ostatní jazyky Delphi Delphi (Pascal) Delphi žije!!!

Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
David Novák:

Tak Delphi se nám vrátilo do TOP 10 jazyků.. :D

http://www.tiobe.com/tiobe_index?…

Odpovědět 26. února 22:25
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

vždyť ta tabulka je ujetá už z principu, nevím co tě na tom tak vzrušuje, že si k tomu ´dokonce napsal i 3× !.

Nahoru Odpovědět 26. února 22:42
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
MadaraCZech
Redaktor
Avatar
MadaraCZech:

Počkat. Delphi či Visual Basic ještě někdo používá ? Nevrátil jsem se v čase ?

 
Nahoru Odpovědět  +2 26. února 23:04
Avatar
Odpovídá na David Novák
Jakub Šárník:

Fuj ten vzestup Javy je hroznej :-D

 
Nahoru Odpovědět 26. února 23:20
Avatar
Richard H.
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jakub Šárník
Richard H.:

Pochopitelně...(no hate me pls)

Editováno 26. února 23:27
Nahoru Odpovědět 26. února 23:27
Malý užitečný manuál je vždy lepší než bichle k ničemu.
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
David Novák:

Jinak abych to trochu osvětlil - TIOBE index je o počtu relevantnícg hitů ve vyhledáváčích, takže je to poměrně dobrá metodika pro měření toho, kolik existuje materiálů a jak moc se o tom jazyku mluví. Už to nic moc nevypovídá o tom, v kolika projektech se daný jazyk reálně používá.. Jinak to ale může být na některé věci dobrá metrika.

Delphi se docela aktivně vyvíjí (mimochodem je to první nativně multiplatformní jazyk, kde stejný kód jede na Win, Androidu, Mac OS a iOS ;)), takže se ani nedivím, že nejen přežívá, ale i roste.. jediná škoda jsou vysoké ceny za IDE.

Visual Basic (svého času konkurence k Delphi.. a nechápu, jak něco může mít ještě hnusnější syntax, než Delphi :D) používá snad jen tady kolega misaz a pár excelistů..

Nahoru Odpovědět  +2 26. února 23:40
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
mkub:

-1 mas za

e to první nativně multiplatformní jazyk, kde stejný kód jede na Win, Androidu, Mac OS a iOS

totiz, pred Delphi tu boi aj ine skutocne multiplatformove jazyky, z ktorych sa najviac pouziva C/C++, ako aj Python, ci Perl

a k Delphi len tolko, ze sa jedna o object pascal a vychadza zo samotneho Pascalu, co takisto bol multiplatformovy jazyk (bol rozsireny nielen na IBM PC, ale existovali aj compilatory na 8-bit pocitace, napr. ZX Spectrum)

ale skutocne prvym multiplatformovym jazykom bol C, ktory pomohol k rozsireniu Unixu a vytvoreniu takej obrovskej rodiny OS

a vdaka multiplatformovosti jazyka C/C++ je mozne pouzivat Unix na i386/ia64/amd64, na armoch, motorolach a takisto su pokusy s portaciou na starucku 80286

a jazyk Pascal (predchodca Delphi) bol az kedy vyvinuty Nicolausom Wirthom?

Editováno 27. února 0:32
 
Nahoru Odpovědět 27. února 0:32
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na David Novák
David Čápka:

Ježiš, zas Tiobe s tím jeho céčkem a PHP na úrovni Visual Basicu :D

Nahoru Odpovědět  +2 27. února 11:04
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Štefan Pružinský:

Ten prepad PHP bol očakávaný... Nevidím na tom nič netypické...

Nahoru Odpovědět 27. února 11:10
Najefektívnejším spôsobom debuggingu je modlitba. :)
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Jiří Gracík:

Mám určité pochyby o tom, že by bylo PHP a JS takhle málo vyhledávané :D

Nahoru Odpovědět  +1 27. února 12:31
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Odpovídá na David Novák
Michal Žůrek (misaz):

Tak už zbyl jenom misaz, protože Excelisté to od roku 2011 můžou psát v C#.

Nahoru Odpovědět  +2 27. února 12:35
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na mkub
David Novák:

Tak mi napiš nějakou pěknou, plnohodnotnou aplikaci (s GUI samozřejmě) v C++, která pojede na jmenovaných platformách bez nutnosti úprav kódu.. Jo a asi trochu narazíš, protože tyhle jazyky nemají ve standardní knihovně vůbec žádné nástroje pro tvorbu GUI..

Kdežto Delphi v posledních letech používá LLVM a máš k dispozici FireMonkey.. A jakmile v tomu vytvoříš aplikaci, tak ji můžeš použít na zmíněných platformách (x86 linux není podporován ;)) aniž bys upravoval kód. A to je fakt něco, s čím přišlo Embarcadero jako první.

Nahoru Odpovědět  ±0 27. února 12:51
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
David Novák:

To, že můžou, neznamená, že to umí nebo že to dělají.. ;)

Takže bych VB ještě úplně neodepisoval.. Upřímně ale nechápu, proč to vůbec používáš.. MS už se dávno soustředí na něco jiného a ten jazyk je vážně škaredý.. Co tě u toho drží?

Nahoru Odpovědět 27. února 12:55
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
Odpovídá na David Novák
Michal Žůrek (misaz):

MS už se dávno soustředí na něco jiného - To by mě teda zajímalo na co se MS soustředí.... Všechno co dělá Microsoft pro C#, dělá i pro Visual Basic, vyvíjí se oba souběžně. Možná protože koneckonců asi nejsem jediný na světě, to by pak opravdu nemělo smysl.

ten jazyk je vážně škaredý.. - to je tvůj názor, mě se líbí

Co tě u toho drží? - nevím, ale každý se může rozhodnout v čem bude programovat. Já jsem začal s Visual Basicem a nemíním ho opustit jen protože C# (nebo cokoliv jiného) je víc cool. Jsem schopný v něm napsat všechno co potřebuju (desktop WinForms, desktop WPF, windows 10 universal app, web, aplikace využívající databáze, hry, rozšíření do Office, doplněk do Visual Studia, Testy, Služby Windows, ...).

Se syntaxí problém nemám, znám jeho výhody, dokážu je využít, tak nevím proč bych ho měl zahazovat. To že se tobě nelíbí neznamená že se všem nelíbí. Mě se líbí.

Editováno 27. února 13:06
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 13:04
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
Jiří Gracík:

Proč by plnohodnotná multiplatformní aplikace měla mít GUI?

Nahoru Odpovědět  +1 27. února 13:28
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
Martin Dráb:

Kdežto Delphi v posledních letech používá LLVM a máš k dispozici FireMonkey.. A jakmile v tomu vytvoříš aplikaci, tak ji můžeš použít na zmíněných platformách (x86 linux není podporován ;)) aniž bys upravoval kód. A to je fakt něco, s čím přišlo Embarcadero jako první.

Co Qt? Přijde mi, že ti se také hodně snaží o multiplatformnost. Už by snad měli podporovat i Android.

Proč by plnohodnotná multiplatformní aplikace měla mít GUI?

Protože to uživatelé ocení. Býti multiplatformní a míti GUI je zároveň (a podle mě) o dost těžší, než býti multiplatformní a nemíti GUI. Majoritní OS jinak poskytují dosti podobné služby (souborové operace, práce s pamětí, vlákna, synchronizace...), které se dají celkem dobře abstrahovat do jednoho celku, pokud nepotřebuješ využívat vychytávky jednotlivých platforem. GUI je poněkud větší sousto v porovnání s tímto.

Lazarus by také mohl být multiplatformní, ale už dlouho jsem jej nezkoušel, tak nevím, jak na tom v reálu jsou.

Je fakt, že Delphi se teď hodně vyvíjí směrem k mobilním aplikacím a IoT a jiným trendům dneška. Škoda těch cen. Nejde mi ani tak o to, že si za rozumnou verzi IDE (ne Starter) vezmou třeba 30k, ale že po roce ti už nedají žádné updaty. Což může být dost nemilé vzhledem k poměrně rychlému vývoji, protože zrovna tvoje verze může disponovat nedodělanými funkcionalitami (třeba ve FireMonkey, nebo v jazyku atd.) a v podstatě se s tím budeš muset smířit, nebo vysolit dalších cca 20k.

Nahoru Odpovědět  +3 27. února 17:03
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
David Novák:

Qt je celkem fajn, ale na komfort a použitelnost Delphi teda bohužel nemá.. A neříkal jsem, že už to nemají i jiné jazyky.. Třeba Xamarin se taky o něco takového snaží pro C#.. Jen jsem poukázal na to, že Delphi v tom bylo první. :)

Nejsem nějak velký milovník Delphi/Object Pascal, ale taky mu nechci křivdit, jak je to dnes moderní.. :D

Nahoru Odpovědět 27. února 19:35
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
mkub:

nie kazda apka musi mat automaticky GUI, totiz su apky, co pouzivaju CLI a niektore bezia cisto na pozadi ako sluzba (tu si zabudol pripomenut, ze ci myslis GUI, alebo CLI aplikaciu, lebo v tom je obrovsky rozdiel, lebo GUI aplikacia samozrejme vacsinou pouziva nestandardne kniznice, ako napr. Windows kniznice, DirectX, cim dana apka straca na multiplatformovosti a bezi iba na Windowse, ale pokial pouziva napr. OpenGL, QT/GTK, co su multiplatformove kniznice, tak je samozrejme, ze dana aplikacia uz ma prvky multiplatformy a pri zachovani urcitych pravidiel je prenositelna aj inde)

a pokial sa nepouzivaju kniznice zavusle na platforme a nepise to nejaky prasak, tak dana aplikacia je multiplatformova...

a co sa tyka kodu C/C++, myslis, ze keby nebol skutocne multiplatformovy, ze by sa dal pouzivat Unix aj na x86?
Unix sa takto rozsiril prave preto, lebo bol prepisany do C/C++
aj to je priklad pouzitia multiplatformoveho jazyka

cize jazyk C bol jeden z prvych skutocne multiplatformovych jazykov a co sa tyka jadra Linuxu, tak zhruba 98% je pisana jazyku C, zvysne 2% tvori uplne najnizsiu uroven, kedy je kriticka rychlost a vyhoda strojoveho kodu a to je napisane v strojaku
ale kernel samotny je prelozitelny aj na x86 architekture, ale aj na ARM procesorch a ked si pozries zdrojaky, tak sa lisia iba v tych 2%, ktore su zavisle na HW
ale samotne moduly a komunikacia medzi nimi su uz pisane v cistom C a to z dovodu, aby bol ten kod lahko prenositelny aj na ine CPU

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 19:44
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
mkub:

k tomu, ci si milovnik, alebo nie si, pokial nechces ziadnemu jazyku krivdit, tak aspon pis spravne, ako sa veci maju a nemyl si dojmy s pojmami

 
Nahoru Odpovědět 27. února 19:47
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
mkub:

a dalsi multiplatformovy kod, sice bez GUI:

  • server Apache
  • interpreter PHP
  • MySQL

takisto aj rozne downloadery v jave su multiplatformove, ako aj youtube-dl na stahovanie a konverziu videi je multiplatformove, totiz jazyk, v ktorom je youtube-dl sice je interpreter a nativne je pouzity v Linuxe, ale da sa dodat aj pre Windows (myslim, ze to bude Perl, alebo Python, nechce sa mi to zistovat)

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 19:52
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na mkub
David Novák:

K tomu se snad ani nemá cenu vyjadřovat.. Opět mluvíš o úplně něčem jiném, než já ;)

A hájíš tu něco, proti čemu nikdo nic neříká :D To prvenství jsem bral opravdu jen z uživatelského hlediska a pro GUI aplikace (uživatele typicky nic jiného nezajímá).. Ale jinak musím říct, že jsem to moderní Delphi zkoušel a opravdu ten vývoj je v tom komfortní a rychlý.. Takže jen se snažím říct, že ten jazyk není vůbec špatná volba, jak mnoho lidí tvrdí.. ;)

Nahoru Odpovědět 27. února 19:56
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Novák
mkub:

tak si to mal blizsie uprasnit, ale aj z hladiska GUI Delphi nemoze mat prvenstvo multiplatformovosti

a co sa tyka jazyka Delphi, tak ten jazyk cerpa zo svojho predchodcu - z jazyka Pascal, presnejsie TP/BP a tym padom aj jeho vyhody a nevyhody a trosku poupravil

to som napisal ohladne zdrojoveho kodu a z hladiska prace Delphi nie je iba jazyk, je to aj IDE, v ktorom sa navrhuje a upravuje dany kod, lenze nevyhoda Delphi je, ze toto IDE nebezi v Linuxe
a co sa tyka popularnosti, tak si myslim, ze Delphi/Pascal stratil uz davno svoju popularitu na rozdiel od C/C++ z kompilovanych jazykov
a v poslednom case som si vsimol nastup webovych technologii, cim sa do popredia dostavaju preave webove technologie

a ss napisalo, tak pocet najcastejsie vyhladavanych jazykov este nemusi su to znamenat automaticky najpouzivanejsi jazyk, ale moze znamenat iba to, ze patri medzi pouzivane

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 20:10
Avatar
Jakub Šárník:

Proč by někdo ale dělal v jazyku a prostřední, které je prostě placené a drahé když je tolik alternativ zdarma...?

 
Nahoru Odpovědět  -3 27. února 20:17
Avatar
Odpovídá na Jakub Šárník
Michal Žůrek (misaz):

a proč ne? Když mu ta cena nevadí, tak v tom nevidím problém.

Nahoru Odpovědět  +2 27. února 22:35
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
Jiří Gracík:

Pokud by byla plnohodnotná multiplatformní aplikace vždy s GUI, tak by například MySQL server nebyl plnohodnotná aplikace, s čímž úplně nesouhlasím.

Nahoru Odpovědět  +1 27. února 22:55
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jakub Šárník
David Novák:

No ono hodně vývojářů stejně používá nějaké VS Professional nebo tak a tam jsou taky pěkné pálky.. :D

Já pro takové nástroje moc nemám využití (nebo je mám jako student zdarma), ale když se to někomu vyplatí, tak proč ne ;)

Nahoru Odpovědět 27. února 22:58
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
David Novák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
David Novák:

Ty chceš provozovat MySQL na svém smartphonu? :D

Nahoru Odpovědět  -2 27. února 22:58
Chyba je mezi klávesnicí a židlí.
Avatar
Odpovídá na David Novák
Michal Žůrek (misaz):

on je celkem rozumný, takže asi ne. Nicméně jeden můj učitel úplně v klidu.

Editováno 27. února 23:03
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 23:02
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jakub Šárník
mkub:

moze vyzadovat komfort a funkcie, ktore prinasaju tie platene balicky a pre neho nestacia tie free nahrady, aj ked aj ten najzlozitejsi programovy kod sa da napisat aj v poznamkovom bloku co je vo Windowse
ale tie platene nastroje prinasaju aj nejaku funkcionalitu naviac, za ktoru si uz treba priplatit

 
Nahoru Odpovědět 27. února 23:04
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
mkub:

ale podla toho tvrdis, ze jedine GUI aplikacia je plnohodnotna? a co takto nejaka ta sluzba v Androide? nie je nahodou plnohodnotna aplikacia?

to, ci ma dana aplikacia GUI, CLI, alebo nema ziadne UI zalezi nie od toho, ci je to plnohodnotna apka, ale od jej urcenia
totiz napr. ked mas aplikaciu, ktora spusta nejaku ulohy v urcitom case (ako napr. je cron), tak tam nepotrebujes ani GUI, ani CLI, staci, ked bezi na pozadi, dokaze si precitat svoje nastavenie a dokaze spustat ulohy a zaroven aj sledovat cas, aby v danom case daco spustila
ale pokial mas napr. webovy browser (napr. Chrome), tak tu uz je potrebne GUI
a oba priklady su plnohodnotne aplikacie a na beh nepotrebuju ziadne ine apky

a myslim, ze v smartfone od Google bezia na pozadi rozne sluby a kaza jedna sluzba je samotny proces a v tomto pripade by sa dalo povedat z pohladu OS, ze aplikacie, lebo OS to nevie rozoznat sluzbu od aplikacii

 
Nahoru Odpovědět 27. února 23:16
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
mkub:

to malo ist hlavne tomu nad tebou...

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 23:17
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Martin Dráb:

Pokud by byla plnohodnotná multiplatformní aplikace vždy s GUI, tak by například MySQL server nebyl plnohodnotná aplikace, s čímž úplně nesouhlasím.

Však to jsem tvrdil nechtěl. Chtěl jsem jen říci, že když uděláš, řekněme konzolovku a budeš se bít v prsa, že je multiplatformní, tak tě to obvykle nestálo takové úsilí, jako kdybys udělal GUI aplikaci, která je multiplatformní (ono ten rozdíl zas tak velký nebude, pokud použiješ vhodné knihovny). Nic víc a nic méně. 6ádnou ekvivalenci ve smyslu plnohodnotná aplikace <=> má GUI, jsem nechtěl zavádět.

Proč by někdo ale dělal v jazyku a prostřední, které je prostě placené a drahé když je tolik alternativ zdarma...?

Důvodem může být třeba to, že pracuje na projektu s delší historií, který je od začátku vyvíjet v Delphi, a tak by se jeho přeprogramování do jiného jazyka nevyplatilo. Nebo se třeba jedná o aplikaci hodně pracující s databázemi. Ve spolupráci s databázemi (zejména těmi placenými) Delphi hodně dlouho vedlo; nevím, jaká je situace teď.

Ono zase, pokud nechytíš nějakou vyloženě špatnou verzi Delphi, která má nějaké nedodělané novinky typu první verze FireMonkey, tak zaplatíš jednou těch 30k a "po zbytek života" můžeš mít vystaráno. Já jsem si kdysi koupil Delphi XE2 a bohatě mi stačí. Důležité pro mě je, že umí kompilovat pro x64 (to byla novinka té verze).

Myslím, že Alza má nějakou část svého systému napsanou v Delphi (resp. viděl jsem na nabídkách práce požadavek na znalost Delphi), ale možná si to pletu s jinou firmou (ale také známou).

a co sa tyka jazyka Delphi, tak ten jazyk cerpa zo svojho predchodcu - z jazyka Pascal, presnejsie TP/BP a tym padom aj jeho vyhody a nevyhody a trosku poupravil

Ano, proti C++ mi přijde neohrabaný, ale hodně se to zlepšilo. Kdyby ještě zavedli C-like preprocesor, tak bych byl naprosto spokojen.

IDE nebezi v Linuxe

AFAIK kdysi i běhávalo (Kylix), ale asi o ten projekt nebyl zájem, takže se pak dál nevyvíjel. Myslím si ale, že se na Linux vrát, i když nevím, v jakém roce.

Nahoru Odpovědět 27. února 23:18
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
mkub:

odpovedam na tu cast, co si odpovedal na moj komentar

suhlasim s tym, ze Kylix je Delphi pre Linux, ale oproti Delphi pre Windows sa uz nevyvija a pochybujem, ze by sa vratil, ked tu mame Lazarus, co je z velkej casti kompatibilny s Delphi/Pascal a sa stale vyvija

 
Nahoru Odpovědět 27. února 23:25
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mkub
Martin Dráb:

suhlasim s tym, ze Kylix je Delphi pre Linux, ale oproti Delphi pre Windows sa uz nevyvija a pochybujem, ze by sa vratil, ked tu mame Lazarus, co je z velkej casti kompatibilny s Delphi/Pascal a sa stale vyvija

Myslím si, že pokud by firma, co stojí za Delphi, usoudila, že v Linuxu je potenciál, tak Lazarus předběhnou, jelikož si mohou dovolit větší investice do lidí a jiných prostředků.

Ono i tak není Lazarus s Delphi úplně kompatibilní, alespoň co jsem ho před pár lety zkoušel. Gramatika těch jazyků se trochu liší (i v Delphi-compatible módu u Lazarusu). Co si pamatuju, tak Lazarus (resp. Free pascal) vyžadoval při dereferenci ukazatelů vždy používat operátor ^, což Delphi nevyžaduje (to si jej domyslí tam, kde je třeba). A vzhledem k tomu, že k objektům se přistupuje přes pointery, tak se ustříškuješ.

Ale třeba už to pořešili.

Nahoru Odpovědět 27. února 23:32
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
mkub:

ved som nepisal, ze je 100% kompatibilny, ani free pascal s TP/BP nie je 100% kompatibilny, ale z velkej casti su si kompatibilne, len si treba na to davat pozor

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. února 23:40
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 35 zpráv z 35.