Diskuze: Uživatelsky nejpříjemnější jazyk

Ostatní jazyky Ostatní programovací jazyky Uživatelsky nejpříjemnější jazyk

Avatar

Člen
Avatar
:

Zajímal by mne Váš názor, který jazyk považujete uživatelsky, nikoliv programátorsky, za nejlepší či nejpříjemnější. Zohledněte prosím např. logiku programu, návody, intuitivitu, apod.

 
Odpovědět 12.11.2014 16:39
Avatar
vitamin
Člen
Avatar
Odpovídá na
vitamin:

Co chces programovat?

 
Nahoru Odpovědět 12.11.2014 17:58
Avatar
Filip Šohajek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
Filip Šohajek:

Ono tady tyto témata bývají strašně subjektivní, a většinou se zvrtnou v flame. Dle mého názoru se má smysl naučit Javu a potom Python. PHP je sice hezký jazyk, ale díky kombinaci několika programovacích paradigmat nevytváří dobré programovací návyky.

 
Nahoru Odpovědět 12.11.2014 18:04
Avatar
Nahoru Odpovědět  +1 12.11.2014 18:13
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
hanpari
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
hanpari:

Uživatelsky nejpřívětivější bude podle mne C#.NET. Ne snad kvůli sobě samému, ale díky ekosystému kolem.
VB.NET bude asi totéž, ale musím se přiznat, že pro mne VB.NET hodně ztratil kouzlo :)

"PHP je sice hezký jazyk..." :)
http://eev.ee/…-bad-design/

 
Nahoru Odpovědět  +6 12.11.2014 18:16
Avatar
Luboš Běhounek (Satik):

Za mě taky C#, MSDN patří jednoznačně k nejlepším dokumentacím, co existují, Visual Studio je hodně příjemné pracovní prostředí (a hlavně nemusíš laborovat, v čem to budeš programovat a všechny návody ti budou fungovat, protože jsou pro VS, pokud nemáš nějaký pádný důvod užiívat něco jiného).

Nahoru Odpovědět  +2 12.11.2014 19:41
:)
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na
David Čápka:

Jelikož je uživatel programátor, potom "uživatelsky přívětivý jazyk" = "programátorsky přívětivý jazyk". Za mně PHP, sice se v něm dá dobře prasit, když to neumíš, ale naprosto kdokoli v něm udělá webovou aplikaci a to velmi rychle. A přiznejme si, že kdo dnes není na webu, ten neexistuje.

Nahoru Odpovědět  +3 12.11.2014 21:17
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Nahoru Odpovědět  ±0 13.11.2014 7:59
Neaktivní uživatelský účet
Avatar
hanpari
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
hanpari:

Podle mne není PHP moc přívětivé. Přijde mi dost nekonzistentní, co se týče pojmenování funkcí atd. Ale je to už nějaký ten čas, co jsem s ním dělal naposledy, takže třeba se situace nějak dramaticky změnila.

Ono je to pěkně popsané v tom článku Fractal of bad design (viz výše). Ale časy se možná změnily. :)

 
Nahoru Odpovědět  +1 13.11.2014 9:16
Avatar

Člen
Avatar
:

Osobně jsem zkoušel několik programovacích jazyků. Každý měl své klady a své zápory. Pokud se člověk učí jako samouk, tak zohledňuje i další aspekty, jako intuitivitu, možnost podpory (návody), apod. Visual studio, a je jedno jaký jazyk použijete, má typické neřesti windows. Delphi či Lazarus má celkem slušnou podporu, ale zaskočilo mne, že jednoduché věci, které v C# jdou bez problémů, tak tady existují problémy. Domnívám se, že by se dal vytvořit mnohem uživatelsky příjemnější jazyk než jsou v současné době k dispozici, ale to by pak mohl programovat opravdu každý. A v tom je asi ten zakopaný pes.

 
Nahoru Odpovědět 13.11.2014 11:40
Avatar
hanpari
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
hanpari:

Ony existují nové jazyky (napadá mne třeba Scala), ale ty nemají takový ekosystém kolem sebe.

 
Nahoru Odpovědět 13.11.2014 12:08
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na hanpari
:

Až někdy budu mít čas a náladu, tak se na ten Tvůj tip podívám.Zatím jsem rozklikl jejich stránky a vybafly na mne návody pro lidi přecházející z jiného programovacího jazyka. V čem já osobně vidím u různých jazyků problém? Programovací jazyk vytváří de facto jen zástupný kód pro strojový(hodně obecně řečeno), ale logika programovacího jazyka zpravidla není v souladu s obecnou logikou.Jednoduchý příklad z Delphi:Běžný uživatel, který by chtěl uzavřít aplikaci, tak by napsal třeba - application.close, ale v Delphi to je application.ter­minate.Má to jistě svou logiku, ale pokud pro jednu věc existuje více výrazů, pak to z uživatelského hlediska není dobré. A v C# a v jiných jazycích je to obdobné. Pak jak uživatel, tak čistý programátor je odkázán především na příručku a návody, aby se naučil příkazy a z logicky uvažujícího člověka se stává 'opička mačkající tlačítko s banánem'.

 
Nahoru Odpovědět  -4 13.11.2014 12:44
Avatar
MrPabloz
Člen
Avatar
MrPabloz:

Pro mě asi jeden z těch nejpřívětivějších je Python a C#. Python kvůli svoji jednoduchosti a logice, a C# hlavně kvůli tomu všemu okolo, má kvalitní návody, píše se v něm dobře, a hlavně vše funguje jak má, pokud je to dobře napsáno (což např. o desktopovce v javě se říct nedá, ani o webovce většinou) :)

Nahoru Odpovědět  +2 13.11.2014 23:59
Harmonie těla a duše, to je to, oč se snažím! :)
Avatar
Odpovídá na MrPabloz
Neaktivní uživatel:

C# je pekný jazyk, ale v Jave funguje tiež všetko tak ako má fungovať...

Nahoru Odpovědět  ±0 14.11.2014 7:12
Neaktivní uživatelský účet
Avatar
Odpovídá na Neaktivní uživatel
Michal Žůrek (misaz):

Java má horší dokumentaci. Najít tam něco je utrpení a když už to najdeš, tak to většinou musíš kopírovat, protože původní projekt byl vytvářen pro jinou verzi.

Nahoru Odpovědět  ±0 14.11.2014 10:02
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Odpovídá na Neaktivní uživatel
Luboš Běhounek (Satik):

V době, kdy jsem Javu zkoušel, tak pro ni neexistovalo pořádné prostředí, a oproti C# mi přišla chvílemi zbytečně ukecaná a ne tolik "user-friendly".

Nahoru Odpovědět 14.11.2014 10:25
:)
Avatar

Člen
Avatar
:

Uživatelsky mi také C# připadla lepší oproti Javě. Javu jsem zkoušel v Netbeans a jevilo se mi to jako linuxové prostředí se všemi klady a zápory fungující ve windows. Python jsem zatím nezkoušel, ale co jsem zatím slyšel, tak jazyk vypadá zajímavě. Jak bych si představoval ideální programovací jazyk?
Programovací jazyk se musí přizpůsobovat uživateli a ne obráceně, jak je to doposud.

  • menu pokud možno v národním(zvoleném jazyce) a mělo by obsahovat kvalitní jednoduchou nápovědu,kde by se po rozkliknutí položky objevilo zhruba toto: a)základní příkazy, b) příkazy pro pokročilé, c) příkazy pro experty, d)odkazy na tutoriály, e) ukázky kódu.
  • kód by ve verzi pro začátečníky bylo možno psát v národním jazyce, přičemž by v poznámce byl uváděn kód v anglickém jazyce,
  • programovací jazyk bych rozdělil do 3 úrovní: pro začátečníky, pokročilé a experty.Začáteč­níkům je lhostejné, zda jejich program bude trvat o milisekundu déle, pro ně je hlavní, že bude fungovat.Program pro začátečníky by se měl vyvarovat zbytečným příkazům.Příklad:Má­te projekt a v něm 2 formy.Pokud se chcete dostat třeba z formu1 do formu2, tak začátečník by neměl psát nic jiného než Form2.Open.
  • ......
 
Nahoru Odpovědět  -1 14.11.2014 11:47
Avatar
vitamin
Člen
Avatar
Odpovídá na
vitamin:

Robíš česť svojmu menu. :)

Čo znamená: "Programovací jazyk se musí přizpůsobovat uživateli "?

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 12:29
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na vitamin
:

Navazuji tím i na své předchozí příspěvky, ale doplnil bych to ještě o toto. Uvědom si, že jsou nejen začátečníci, ale i programátoři, kteří zkoušejí jiné jazyky. Dá se obecně říci, že logika programovacích jazyků je obdobná(+-), ale přesto de facto začínáš od znova. A to je také dle mého chyba. Dobrý programovací jazyk v základním nastavení by měl být velmi jednoduchý a zároveň by Ti měl umožńovat posun na další programátorský level.

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 12:39
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na
David Čápka:

Promiň, ale tohle je vazne nesmysl. Jazyky mají maximálně kolem par desítek klíčových slov a kdyz se je někdo nedokáže naučit, tak by mel dělat neco jineho. Překlady datových struktur do rodného jazyka nejsou mozne. To je jako bys chtěl, aby tym lidi psal jednu basen a kazdy jiným jazykem. Slova se nebudou rymovat a bude docházet k zamene pojmenování klíčových postav atd. Tutorialy ti neposkytuje IDE, ale škola a pak google, by the way českých je nejvíc tady. Pro tve vlastní dobro doufam, ze je tohle fakt jen vtip :)

Nahoru Odpovědět  +1 14.11.2014 12:46
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
vitamin
Člen
Avatar
Odpovídá na
vitamin:

Píšeš ako politik, samé nekonkrétne veci pod ktorými si každý môže predstaviť niečo iné...

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 12:52
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
:

Asi jsem to špatně napsal nebo jsi mne špatně pochopil. Ale nemyslím si, že máš pravdu. Už dříve jsem psal, že nepíši z programátorského hlediska, ale z uživatelského. Ne každý se může školsky vzdělávat a ne každý umí konverzovat v angličtině. Mimochodem, myslím si, že v Česku máme schopné programátory a např. výukový program Petr či PSPad editor jsou toho důkazem. Jinými slovy, dalo by se udělat ledacos. Co se týče návodů, tak co se týče základů, tak za velice povedené z hlediska Delphi a Lazarusu považuji tyto:http://radimzizka.unas.cz/…i/lekce1.htm a http://www.schoolfreeware.com/…torials.html, jelikož stručné, jasné a výstižné.

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 13:08
Avatar
hanpari
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
hanpari:

Problém je, že ty si pleteš pojmy. Mícháš dohromady standardní knihovny, IDE, frameworky a programovací jazyk. Pokud ale vysloveně toužíš po češtině přímo v programovacím jazyce, můžeš si v pythonu udělat svůj modul s překladem. Přejmenovat můžeš téměř cokoliv.

Např. přejmenování zabudovaných funkcí

retezec = str
cislo = int
i = cislo(10)
tiskni(type(cislo), i)

Popřípadě si můžeš napsat celý framework s českými názvy, ale nevím, kolik lidí by to ocenilo :)

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 14:13
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na hanpari
:

Ano, pochopils jsi to správně. Toto jsem měl na mysli. Je jasné, že pokud budou návody psané v angličtině, tak čeština by se neujala. Stejně tak by ji neocenil, ten, kdo už o programování něco ví. Proto jsem psal o národním či volitelném jazyku. Spíše jsem cílil opravdu na úplného začátečníka. Jak jsem již výše psal, tak třeba začátečník(samouk) ví, že by chtěl otevřít v rámci jednoho projektu z jednoho formu druhý form. Tak si tam dá tlačítko, a je bez porady či návodu v ...A tohle je naprostá banalita, ale píši ji proto, že je právě každému jasná.
Problém školní výuky je ten, že Tě donutí přijímat obecný náhled. Stalo se mi častokrát, že mi někdo řekl zdánlivě hloupý nápad. Když jsem se však na ten nápad podíval z jiného zorného úhlu, tak přestal být ten nápad hloupý.

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 14:31
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
Petr Nymsa:

Tohle je úplný nesmysl, jazyky mají pár slovíček. Pokud chceš být úspěšný, angličtina na základní úrovni je nutností. Nejvíce problemů vždy najdu na zahraničních webech. Každopádně zpět k věci. Copak ty nepoužíváš jiná anglická slova? A ne, opravdu číst zdrojové kód kde by bylo něco ve stylu

statické prázdné Main(řetězec[] args)
{
číslo cislo1 = 5;
číslo cislo2 = 10;
Konzole.NapišŘádek(cislo1+cislo2)
}

bych opravdu nechtěl. Nemluvě o tom, že bychom museli rozlišovat číselné datové typy (int,double,flo­at)... to bychom psali CeléČíslo, ReálnáČíslasXBaj­ty?....

Sem národní jazyk nepatří, agličtina jakožto univerzální jazyk ano.. :)

Nahoru Odpovědět  ±0 14.11.2014 15:18
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
:

Vše je jen otázka zvyku. Kdysi si také nikdo nedokázal představit výraz - Česko a dnes to nikomu nepřijde. Pokud jsi mne však pozorně četl, tak víš, že jsem měl na mysli především základní spíše výukovou část, kde by se někde ukazoval i anglický výraz pro příkaz.
Ty anglické výrazy si také někde musíš načíst, proto ta má poznámka o menu a nápovědě.A Ty třeba, když otevřeš neznámý program, tak víš, kdy použít show, kdy open či něco jiného. Ale úplný začátečník je z toho zmatený.Proto jsem psal, že by v začátečnickým programu měly být podobné jevy eliminovány, ale postupně díky nápovědě se dostat programátorsky na běžnou úroveň(třeba). Dále si myslím, že by měly být příkazy, co nejsrozumitelnější. Jak jsem psal výše, z výukového hlediska si myslím, že na propojování formů by měl stačit příkaz, např.Form2.Open misto Form2form = new Form2(); form.Show();* (=C#) či uses unit2;form2.show (Delphi).
A hlavně mi neříkej, že to nejde nebo že je to blbost.

Editováno 14.11.2014 16:02
 
Nahoru Odpovědět  -1 14.11.2014 15:57
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
:

Ještě jsem Ti Davide chtěl říci, že nebýt těchto stránek, tak bych asi nikdy programovat nezačal. Také si nemyslím, že prográmatorem se člověk stane po napsání "Hallo world" na konzoli.(To byla sebekritika:))Ale ber to tak, že popisuji svou vlastní praktickou zkušenost.A snažím se, aby ostatní nemuseli řešit obdobné problémy jako jsem řešil já.
Nyní si uvědomuji, že programátorství je tak široký pojem, že jsem vlastně už dříve programoval. A jak jsem na Tvé stránky narazil? Jednoduše. Upravoval jsem si win7, ale některé položky v registrech a soubory jsem nemohl najít, jelikož microsoft, zřejmě aby se v nich nikdo moc nehrabal, tak jim dává poněkud zavádějící názvy.

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 16:28
Avatar
Odpovídá na
Michael Olšavský:

Nemá cenu tě tu řešit, očividně skoro nic nevíš o OOP a programováním samotném. Výukových programů je spousta a stejně netuším, proč bych se měl učit několik úrovní klíčových slov.

 
Nahoru Odpovědět  -1 14.11.2014 17:25
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
Petr Nymsa:

S těmi formy -> ano je to úplná blbost. S prominutím, ale tvoje jméno je výstižné... zřejmě absolutně nevíš nic o OOP jelikož by jsi potom věděl že

  1. abychom "mohli psát" Form.Show() tak by se muselo jednat o statickou třídu, resp. a lépe řečeno o statickou metodu třídy Form
  2. jelikož co Form, to unikát, tak k čemu by mělo bylo otevírat statický Form?

Nauč se něco o objektech a pak se podívej na to co jsi napsal :)

Nahoru Odpovědět 14.11.2014 18:12
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
:

Tak to zkus vysvětlit začátečníkům, kteří nemají teoretickou vyuku. Popravdě, myslím, že je jen otázkou času, kdy programovací jazyky začnou fungovat způsobem, jaký jsem nastínil. Já, když se dnes podívám na funkce na kterých jsem se zasekl, tak jsem docela udiven, ale to je ono, že'sytý hladovému nevěří' čili tomu, komu se dostalo potřebných znalostí, tak s úžasem se dívá a nechápe. o čem tady vlastně píši.

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 18:55
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Michael Olšavský
:

Zkus si jinou roli. Jsi stroj, který zná jen 1 a 0. Přečti si svůj příspěvek. Došlo? Stroj bere 1 a 0, dle toho, jak mu je pošleš. Hovořil si dle propagandy Microsoftu, ale někdy nezaškodí používat vlastní rozum. A já doufám, že ti to zkrátka došlo. Škola je do určitý míry plus, ale od určité chvíle může brzdit rozvoj jedince.

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 19:39
Avatar
tomisoka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
tomisoka:

Tak moment ty chceš aby to bylo jednoduché pro lidi( začátečníky) nebo pro stroje? Podle toho co píšeš v komentářích tak jsi úplně proti OOP, které bylo navrženo, aby programování více přiblížilo lidem. Mimochodem jakou propagandu máš na mysli? A co sem pleteš zase něco o škole?

 
Nahoru Odpovědět 14.11.2014 19:49
Avatar

Člen
Avatar
:

Vím, že jsem pomotal vše dohromady - jazyk, prostředí, atd. Ale ten, kdo chtěl pochopit, co jsem měl na mysli, tak snad pochopil.

 
Nahoru Odpovědět 15.11.2014 11:00
Avatar
vitamin
Člen
Avatar
Odpovídá na
vitamin:

Skúšal si jazyk Karel? Možno by ti vyhovoval.

 
Nahoru Odpovědět 15.11.2014 14:54
Avatar

Člen
Avatar
:

Požádal jsem Davida Č., zda by nemohl toto vlákno odstranit, jelikož zbytečně zabírá místo.

 
Nahoru Odpovědět 15.11.2014 15:56
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 35 zpráv z 35.