Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Bývalý HR David - Díky rekvalifikaci mohu pracovat z domu Nové

V posledních letech strmě přibylo zaměstnanců, pro které se dlouhá cesta do práce změnila v příjemnou procházku z ložnice do pracovny. Částečný či plný home office se postupně rozšířil do mnoha různých oborů, statisticky si ale nejvíce tohoto benefitu užívají lidé v informačních technologiích. O této flexibilitě snil i bývalý HR pracovník David, který se proto rekvalifikoval na programátora. Po ukončení kurzu si našel práci v IT a svůj sen si tak splnil.

Co se Davidovi na kurzu nejvíce líbilo? A jak si hledal zaměstnání?

Blog ITnetwork.cz

Na IT ho lákal home office

Zajímaly tě počítače už od malička?

Tak trochu, hrával jsem na nich totiž různé hry. Ještě na základce jsem se navíc zajímal o cheatování a hackování, což bylo takové moje první seznámení s IT světem.

Učil ses v té době i programování?

Ne, na škole jsme měli nějaké povinné hodiny, kde jsme se učili HTML. Já jsem nad tím tehdy ale mávl rukou s tím, že to asi nikdy v životě už potřebovat nebudu.

Jaký obor sis tedy vybral?

Vystudoval jsem obchodní akademii.

A kde jsi pracoval?

Začal jsem dělat v jednom korporátu na pozici recepčního, ve skutečnosti ale naprostou většinu náplně mé práce tvořila IT podpora. Zapojoval jsem například kolegům klávesnice a musím říct, že mě to bavilo.

Pak jsem pracoval jako personalista, protože rád komunikuji s lidmi. I na této pozici jsem se ale IT nevyhnul. Řešil jsem například problémy s přístupy k účtům kolegů a další podobné počítačové záležitosti.

Proč ses rozhodl nakonec rekvalifikovat?

Na té poslední pozici mě čím dál častěji napadalo, že vlastně dělám IT podporu, přitom ale za výrazně nižší plat. Navíc mě práce s počítači moc bavila a chtěl jsem se o ní dozvědět více. Zkoušel jsem i experimentovat a vytvářet si nějaký jednodušší web v rámci website builderu, neměl jsem ale tehdy ještě moc znalostí. Kamarádka mi pak doporučila, jestli bych si nechtěl udělat nějaký kurz. Nakonec jsem se tedy odhodlal, ukončil pracovní poměr a přihlásil se na rekvalifikaci.

Jak jsi přišel na ITnetwork?

Hledal jsem na Googlu různé rekvalifikační kurzy v PHP a narazil i na ten váš. A protože jste měli dobré recenze, měl jsem jasno.

Proplatil ti rekvalifikaci úřad práce?

Ano, schvalování proběhlo bez jakýchkoliv problémů.

Nejvíce ocenil konzultace s lektory

Proč sis vybral zrovna PHP?

Už týdny před rekvalifikací jsem se díval na různé věci ohledně programování. Na základě toho jsem se rozhodl, že bych se na kurzu rád věnoval backendu, který jsem vyhodnotil jako složitější. Doufal jsem, že mi kurz dá pevný základ, na němž pak budu moct při dalším studiu stavět.

Jak jsi stíhal tempo kurzu?

Začátky kurzu byly celkem v pohodě, díky předchozímu studiu jsem měl totiž lehčí náskok. Když pak přišlo na řadu OOP, tak už jsem se dost zapotil, abych to stíhal.

Jak často ses učil?

Nejdřív jsem měl nastavenou hodinu až dvě denně, to se ale ukázalo jako nedostatečné. Obzvlášť když jsem pak ke konci ještě pracoval na závěrečném projektu, měl jsem co dělat, abych to všechno stihl.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

Nejlepší částí byly za mě rozhodně konzultace s lektorem. Ten byl vždy hodně milý a nápomocný. Občas jsme i přetahovali, protože viděl, že to potřebuju. Nevím, jestli bych bez těchto konzultací dokázal kurz sám dokončit.

Nejlepší částí byly za mě rozhodně konzultace s lektorem. Ten byl vždy hodně milý a nápomocný. Občas jsme i přetahovali, protože viděl, že to potřebuju.

Jak jsi zvládl závěrečný test?

Popravdě mě překvapilo, jak dobře jsem ho zvládl. Byl jsem z něj dost vystresovaný, ale nakonec jsem neměl ani jednu chybu.

Podporoval tě někdo při studiu?

Ano, rodina a přátelé. Bez podpory by to bylo hodně těžké. Určitě všem doporučuji, aby měli během studia u sebe někoho, komu se mohou případně vyzpovídat.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Práci si mohl vybrat

Jak sis hledal práci?

Začal jsem hledat asi měsíc a půl po skončení kurzu na různých kariérních portálech. Rozesílal jsem životopisy na všechny pozice, které měly aspoň něco společného s IT. Říkal jsem si, že se jedná o první práci, která mi otevře dveře do oboru.

Co bylo dál?

Chvilku to trvalo, ale pak začaly chodit odpovědi. Dokonce jsem měl v jednu chvíli 3 nabídky na práci, takže jsem si mohl i vybrat a ovlivnilo to i můj nástupní plat.

V jednu chvíli jsem měl 3 nabídky na práci, takže jsem si mohl i vybrat a ovlivnilo to i můj nástupní plat.

Jakou práci sis tedy nakonec vybral?

Rozhodl jsem se pro pozici, která je sice ze začátku jednodušší co do náplně práce, ale má za mě větší potenciál do budoucna. Aktuálně tedy dělám webhostingovou podporu a věnuji se i problematice serverů, DNS záznamů nebo příkazových řádků. Líbí se mi, že je tam vztah k PHP a krásně to na sebe navazuje.

Od šéfa mám potom přislíbeno, že se můžu v programování rozvíjet dál a časem se přesunout jen čistě k němu.

Co se ti na tvé práci nejvíc líbí?

Jsem rád, že to tempo není tak zběsilé, ale přitom se každý den učím nové věci a posouvám se. Také se mi splnil sen, protože mám konečně práci, v níž můžu dělat z domu. To byla jedna z mých hlavních motivací, proč studium dokončit. Věděl jsem, že si díky němu zvýším šanci na získání pracovní pozice, kde tento benefit je.

Splnil se mi sen, protože mám konečně práci, v níž můžu dělat z domu.

Máš na závěr nějaké doporučení pro začínající programátory?

Dejte do toho všechno. Při studiu sice budou i těžké momenty, nesmíte to ale vzdát. Ten konec za to rozhodně stojí!

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 20. února 15:54
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity