Avatar
Martin Grůza:

Zdravím, v kostele chceme udělat číselník s žalmami. Napadlo mě to udělat v Python a přes php a webové rohraní to spouštět. Bohužel potřebuji odstranit že když se ten pc rozběhne že tam hodí hnede ten python. Vše to bude běhat na RPi3 a pře wifi AP a tablet se to bude ovládat.

 
Odpovědět 19. března 21:28
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Adam Ježek:

Pokud ho chceš spustit hned při startu, použij třeba cron: http://www.raspberrypi-spy.co.uk/…-using-cron/
Mimochodem, pokud už hodláš používat PHP, proč to celé neudělat v něm? Na RPi poběží server. Po spuštění se v něm otevře prohlížeč s jednou stránkou, kde bude to počitadlo a pravidelně se obnovovat. A bude na stejný síti, jako ten tablet, ve kterém otevřeš druhou stránku, ve které se bude ovládat.

Nahoru Odpovědět 19. března 21:44
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Martin Grůza:

No chtěl bych aby ta obrazovka byla celá bílá a že by tam nebylo ani grafické rozhraní raspbianu.
Bohužel nevím jak ten Python volat a jak to ten python bude přes hdmi odesílat.

 
Nahoru Odpovědět 20. března 8:18
Avatar
Martin Grůza:

A jinak za ten cron moc děkuji.

 
Nahoru Odpovědět 20. března 8:19
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Grůza
Adam Ježek:

Snažit se dostat pryč GUI Raspbianu bych nedělal. Jde to, ale vykreslovat to do konzole nebude jednoduché. Raději ho tam nech a použij pygame, hned při startu ho hoď do fullscreenu. Nejjednodušší bude asi tohle:
Poběží ti tam PHP, kde budeš mít stránku s políčkem na číslo a uložit. Tu otevřeš v tom tabletu, nastavíš číslo a uložíš. PHP pak to číslo zapíše do nějakého texťáku.
Pak tam poběží Pyhton, kde bude pygame ve fullscreenu. Jedno za nějaký čas (třeba půl minuty) si otevře ten texťák, přečte z něj to číslo a zobrazí ho v okně pygamu.

Nahoru Odpovědět 20. března 11:09
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Daniel Vítek:

Proč vykreslovat do konzole?

Stačí smazat horní panel, dát bílé pozadí na plochu, nastavíš automatické přihlašování uživatele a start prohlížeče a nepoznáš to.

EDIT: Dle kontextu předpokládám, že "grafickým rozhraním" myslel ovládací prvky.

Editováno 21. března 17:49
 
Nahoru Odpovědět  +1 21. března 17:48
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Jan Brunclík:

Toto reseni vyuzivam a jsem s nim spokojeny.

Jen jsem nevyresil, aby pri startu se nezobrazovaly texty, jen obrazek.
A to bliknuti je tez neprijemne.

 
Nahoru Odpovědět 21. března 18:54
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Adam Ježek:

Netvrdil jsem, aby vykresloval do konzole, právě naopak.

Nahoru Odpovědět  +1 21. března 19:35
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Martin Grůza:

No moc děkuji za rady. Bohužel neumím to zrealizovat, kód :(

 
Nahoru Odpovědět 21. března 21:01
Avatar
David Hynek
Redaktor
Avatar
David Hynek:

to máte zobrazované na nějaké televizi? A co tam dát USB s fotkama "čísel" podle plánovaného pořadí a prostě tam přehrávat fotky s číslem. To pak stačí jen dálkovým ovladačem přepnout na další...

Nahoru Odpovědět 21. března 21:08
Čím víc vím, tím víc věcí nevím.
Avatar
Odpovídá na Martin Grůza
Josef Kuchař (Pepa489):

Já bych to kreslil přímo do framebufferu, třeba pomocí sdl: http://www.root.cz/…ramebufferu/

Nahoru Odpovědět 21. března 21:12
2x piš, jednou debuguj
Avatar
Martin Grůza:

Děkuji za odpovědi a za odkazy. Napdá ještě někoho jak toto udělat, popř. odkaz.

 
Nahoru Odpovědět 22. března 19:23
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Grůza
Adam Ježek:

Nejjednodušší řešení:
Vykopni z tvého nápadu Python a nech jenom PHP. Udělej 2 stránky.
Na jedný bude jenom číslo a bude se pravidelně obnovovat. Podle tohodle návodu http://www.raspberry-projects.com/…r-on-startup se ti při nabootování RPi otevře prohlížeč ve fullscreenu na tu stránku
Na druhý stránce zadáš číslo a uloží se do nějakýho texťáku, ze kterýho si ho ta druhá bude načítat.

Nahoru Odpovědět 22. března 19:43
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Nahoru Odpovědět 22. března 19:51
2x piš, jednou debuguj
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Josef Kuchař (Pepa489)
Adam Ježek:

Co je na tom prasárna? Je to nejjednodušší, nejefektivnější, nejnenáročnější a hlavně funkční řešení, splňující jeho podmínky, tj číslo přes celou obrazovku a možnost ovládat to přes webové rozhraní na tabletu.

Nahoru Odpovědět  +1 22. března 19:53
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Josef Kuchař (Pepa489):

Prasárna je to, jak jedna stránka bude zapisovat a druhá z toho pořád dokola číst, klidně i několik hodin nebo dní, i když se nic nezměnilo

Nahoru Odpovědět 22. března 19:57
2x piš, jednou debuguj
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Josef Kuchař (Pepa489)
Jan Vargovský:

Ten traffic ho asi štvát nebude :D v PHP asi nebude těžké tam rozjet SSE/WS, takže kdyby ho štval ten delay (nebo častý refresh), tak to vždycky může dořešit. Dělat vše hned na první pokus perfektní není to nejlepší, co můžeš udělat. Vždycky děláš nějaký prototyp a pak doimplementuješ co ti chybí nebo refaktoruješ.

 
Nahoru Odpovědět 22. března 20:10
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Josef Kuchař (Pepa489)
Adam Ježek:

A jak hodláš zjistit, jestli se změnil obsah souboru, aniž by jsi ho přečet? To je nějaká magie či co?
A druhá stránka nebude pořád zapisovat, bude zapisovat jenom pokud jí otevře na tabletu (nebo jinde), změní číslo a klikne na uložit.

Editováno 22. března 20:11
Nahoru Odpovědět 22. března 20:10
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Jan Vargovský:

Push content ze serveru už tu je pár let :)

 
Nahoru Odpovědět 22. března 20:11
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Josef Kuchař (Pepa489):

Já bych to asi měnil přes javascript, který by získával data přes websockety popřípadě socket.io. Ano uznávám, že to není tak jednoduché řešení, ale myslím si, že by to bylo čistší.

Nahoru Odpovědět 22. března 20:13
2x piš, jednou debuguj
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Josef Kuchař (Pepa489)
Adam Ježek:

Websockety jsou na to až moc.Když už tam bude JS, tak z něj rovnou otvírat ten texťák.

Nahoru Odpovědět 22. března 20:24
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Josef Kuchař (Pepa489):

No dobře tak tím odpal tu micro sd kartu, těmi zbytečnými zápisy... :)

Nahoru Odpovědět 22. března 21:08
2x piš, jednou debuguj
Avatar
Adam Ježek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Josef Kuchař (Pepa489)
Adam Ježek:

O jakých zápisech zase mluvíš? Zapisovat se bude pouze tehdy, když si otevře v prohlížeči tu druhou stránku, změní číslo a potvrdí to. Tudíž se zapíše jen jednou. Na RPi se bude zobrazovat a obnovovat jenom ta co zobrazuje číslo, která jenom čte.
A kdyby to měnil často, může ten soubor mít v /run a kartu nijak neohrozí i zápisama milionkrát za sekundu, jen ten soubor při restartu ztratí.

Editováno 22. března 21:13
Nahoru Odpovědět 22. března 21:10
Programátor dělá co může. Počítač co chce. | Pokud mi dáš mínus, tak prosim, napiš proč!
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 23 zpráv z 23.