Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

7 nejčastějších otázek na pohovoru + odpovědi

Změnit zaměstnání není snadné. A pokud měníš kariéru úplně od základů, může být tvůj ‘handicap’ o to větší. Zaujmout na pohovoru, když nemáš v oboru žádné předchozí zkušenosti? Rozhodně to jde, když se správně připravíš. Zde je 7 nejběžnějších otázek k pohovoru pro nováčky, které pomohou vtisknout náborovému pracovníkovi pozitivní image o tvé osobě.

Blog ITnetwork.cz

7 nejčastějších otázek k pohovoru pro nováčky v oboru

Projdi si naše vzorové odpovědi a přeformuluj si je podle svých pracovních zkušeností. A nezapomeň být hlavně vždy sám sebou a upřímný. Pojďme na to:

1. Otázka - 'Povězte mi něco o sobě a o svém zázemí.'

Toto je pravděpodobně první běžná otázka, kterou ti personalista při pohovoru položí. A s největší pravděpodobností první otázka, která ti pomůže udělat první pozitivní dojem, jenž rozhodne o přijetí do zaměstnání.

Náboroví pracovníci se budou těšit na tvou odpověď, protože chtějí vědět, proč jsi právě ty ideálním kandidátem na danou pozici.

Začni tím, že zmíníš například, kde jsi vyrostl a kde jsi získal vzdělání. Pak pomalu přejdi k fázi, která tě formovala profesně do dnešní podoby. Odpověď zakonči svými budoucími cíli a aspiracemi, kterých chceš dosáhnout. Dej pozor, aby tvá odpověď nebyla ani příliš stručná, ani příliš vyčerpávající.

Pro utváření odpovědi použij vzorec "současnost - minulost - budoucnost".

Jak odpovědět?

Dobrý den, jmenuji se X a získal jsem vzdělání Y/vystudoval jsem obor Z. Od dětství jsem byl fascinován počítači a moje fascinace počítači mě vedla k tomu, že jsem se chtěl naučit nové programovací jazyky. Dobře se vyznám v programování v jazyce C#, Java, datových strukturách a SQL.

Vedle těchto technických dovedností mám i silné komunikační schopnosti, které jsou podle mého názoru pro tuto pozici nezbytné. Mým projektem je ### a věnuji se i +++.

Umím dobře spolupracovat ve skupině. Rád bych využil své dovednosti, abych pomohl vaší společnosti růst a zároveň se zdokonalil sám.

Blog ITnetwork.cz

2. Otázka - 'Proč se pro tuto práci nejlépe hodíte právě vy?'

Další otázka na prolomení ledů, která zjišťuje tvé nadšení pro práci. Náboráře zajímá, zda splňuješ všechny kvalifikační předpoklady. Svou odpověď pojmi jako optimistickou, stručnou a cílenou prodejní prezentaci, která nastíní, co můžeš nabídnout a proč bys měl být přijat. To je vhodná chvíle k tomu, abys prokázal, jak dobře sis nastudoval požadovanou kvalifikaci a popis práce, abys mohl patřičně sestavit odpověď, která bude odpovídat tomu, co tazatel hledá.

Jak odpovědět?

Odpověď 1:

Vzhledem k tomu, že jsem právě začal svou kariéru v oblasti informatiky, nemám mnoho praktických úspěchů, o kterých bych mohl mluvit. Velmi jsem se věnoval studiu a učil se programovací jazyky jako Python a udělal vlastní projekt. Proto si myslím, že se na tuto pozici hodím nejlépe, protože mám dostatečné teoretické znalosti a jsem ochoten se učit.

Odpověď 2:

Jelikož jsem čerstvý absolvent, myslím, že jsem velmi flexibilní a přizpůsobivý k učení se novým věcem. Jsem si jistý, že budu schopen něčím přispět k růstu společnosti. Můj poslední projekt mě naučil ###. Jsem si jistý, že to je cenná vlastnost, kterou vám budu přinášet. Budu se řídit pokyny společnosti a vždy hrát podle pravidel.

U ajťáků, víc než kde jinde, tě čeká rozhodně prostředí, které ti přinese uvolněnější atmosféru, mnohem více příležitostí k rozvoji a další nebeské benefity. Neváhej a přidej se k nim díky akreditovanému rekvalifikačnímu kurzu na junior programátora WWW aplikací v několika technologiích. S možností nechat si kurz proplatit Úřadem práce:

Blog ITnetwork.cz

3. Otázka - 'Proč chcete pracovat právě pro tuto společnost?'

Pokud personalista položí tuto otázku, znamená to, že chce vědět, kolik sis o společnosti zjišťoval. Profesionální kandidát si totiž před pohovorem udělá domácí úkoly.

Rozhodně neuškodí firmu chválit, ale pozor na přehánění.

Jak odpovědět?

Vždy jsem sledoval novinky společnosti XYZ a mým snem je pracovat ve vaší organizaci. Jako čerstvý absolvent hledám společnost, kde bych mohl uplatnit dovednosti ###, které jsem získal během předchozí kariéry. Společnost, která podporuje a umožňuje růst čerstvým mozkům s podpůrným zázemím a povzbuzujícím impulsem. Vaše společnost je v této kategorii dobře známá. Navíc má pracovní pozice ###, které odpovídají mým schopnostem a zájmům, takže v práci ve vaší společnosti vidím dobrou kariéru.

Blog ITnetwork.cz

4. Otázka - 'Povězte mi o okamžiku, kdy jste překonal/a nějakou výzvu.'

Tímto hledá potenciální zaměstnavatel důkaz, že se nebojíš tlaku, neúspěchů, selhání nebo nečekaných překážek.

Při formulaci odpovědi použij vzorec "STAR". Metoda STAR využívá čtyři zásadní prvky, které zahrnují:

  • S: Situace - svou odpověď začni jednoduchou okolností, které jsi čelil. Měl jsi na týmovém projektu napjatý termín?
  • T: Task (úkol) - Pokračuj svou rolí v dané události. Měl jsi klíčovou roli za splnění úkolu?
  • A: Action (akce) - Řekni, jakou akci jsi podnikl, abys úkol splnil. Zmiň se o tom, co jsi udělal ty, ne co udělal tým.
  • R: Result (výsledek) - V závěru odpovědi bys měl uvést pozitivní výsledek. Byl tvůj cíl splněn, nebo jsi se dozvěděl něco, co ti pomůže příště?

Jak odpovědět?

Dříve, když jsem se setkal s nějakým problémem, bylo pro mě těžké to přiznat. Čím víc jsem bojoval se svým hněvem a frustrací z toho, že nevím, jak splnit daný úkol, tím těžší celá situace byla. Bál jsem se ukázat slabost, abych si za ni nevysloužil posměch. Jednoho dne jsem ### (STAR)... Tím jsem si uvědomil, že kdybych změnil několik svých návyků, moje efektivita při učení jazyka/splnění úkolu, … by se mohla zlepšit. Od toho dne jsem začal dbát na to, abych se nebál požádat o pomoc, když ji potřebuji. A vždy mi byla bez potíží poskytnuta.

Blog ITnetwork.cz

5. Otázka - 'Zvládáte práci pod tlakem?'

Náboroví pracovníci hledají lidi, kteří zvládají tlak jako mistři. Je to nesmírně cenná vlastnost. Když náboráři položí tuto otázku, těší se na to, jak jim nastíníš, jak dobře dokážeš řídit svůj čas a práci a podávat výkony i za obtížných okolností.

Chceš-li vyniknout z davu, musíš ukázat, že dokážeš dobře pracovat i v té nejtěžší situaci, že se umíš rychle rozhodovat. Schopnost zaměstnance zachovat klid, logicky uvažovat a správně jednat v takové situaci je velkou výhodou.

Při odpovídání na tuto otázku měj na paměti tyto 3 body:

  • Při formulaci odpovědi použij metodu STAR. Řekni personalistovi, jak jsi se s problémem vypořádal a jak jsi situaci řešil.
  • Buď upřímný. Nevymýšlej si lži, abys měl při pohovoru navrch.
  • Zmiň se o tom, jak dokážeš zvládat stres a podávat dobré výkony a zároveň být produktivní.

Jak odpovědět?

Ano, dokážu pracovat pod tlakem. Práce pod tlakem je jednou z věcí, které jsem se naučil ve svém předchozím zaměstnání. Když jsem začínal, bylo mi to nepříjemné. Během svého působení jsem se často setkával se situací ###, která byla velmi stresová. Po několika měsících na této pozici mohu říci, že jsem si osvojil umění vystupovat pod tlakem bez pocení.

Blog ITnetwork.cz

6. Otázka - 'Budete schopen pracovat přesčas, pokud vás o to požádáme?'

Toto je jedna z nejzáludnějších otázek při pohovorech, kterou celkem běžně personalisté kladou. Většinou se jedná o otázku typu "ano" nebo "ne", ale odpověď na ni není tak jednoznačná. Pokud ti přesčasy nevadí, dej jim najevo, že jsi motivován udělat cokoli, aby ses stal součástí společnosti nebo týmu.

V případě, že o dané místo stojíš, ale máš s tím problém, musíš najít nejlepší způsob, jak tuto zprávu sdělit tazateli, aniž bys ztratil své šance. Je důležité si tuto otázku předem vyhledat a být připraven odpovědět "ano", "ne" nebo "možná", přičemž pro každou odpověď musíš uvést pádný důvod.

Jak odpovědět?

Věřím, že tato pozice a společnost je pro mě příležitostí, jak se zdokonalit. Jsem tedy ochoten pracovat přesčas, kdykoli takové okolnosti nastanou, protože dobré věci se v životě nedělají snadno a vím, že pro svůj profesní úspěch budu muset něco obětovat. Zůstat přesčas, nebo dokonce občas pracovat v sobotu, mi nepřipadá jako velká oběť vzhledem k tomu, co všechno mohu ve vaší společnosti získat.

Blog ITnetwork.cz

7. Otázka - 'Jaké je vaše platové očekávání?'

Každá společnost očekává, že jako nový zaměstnanec budeš chytrý a dobře komunikující.

Pokud nějaká čísla řekneš, mohou nastat různé situace, např.:

  • Řekneš si o víc, než je ti přisouzeno v rozpočtu.
  • Řekneš si o méně a personalista se může domnívat, že nejsi sebevědomý, nebo chytrý, a v důsledku toho podceňuješ svůj potenciál.
  • V případě, že uvedeš nějakou konkrétní částku, personalista může dojít k závěru, že ti jde jen o peníze, a ne o práci.
  • Neřekneš nic a personalista nabyde dojmu, že jsi si přišel pohovor jen procvičit na nějakou lepší nabídku.

Vystupuj chytře a sebevědomě a buď stručný, kdykoli se účastníš rozhovorů s personálním oddělením.

Jak odpovědět?

Vím, že teprve začínám svou profesní kariéru, nicméně mé osobní platové očekávání se podle tržních standardů pohybuje kolem 30-35 tisíc na ruku. Jsem však otevřen vyjednávání.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Se správnou dávkou chytrosti a ochotou rozložit správné karty na správné místo může na pohovorech uspět každý. Pokud se stále cítíš nervózní a nejsi na pohovory pořádně připraven, neboj. Budete se tak pravděpodobně cítit všichni. Buď sám sebou a pokud neproměníš všechny své šance, nevěš hlavu. I nevydařené pohovory tě posouvají dál. Jednou se to prostě musí povést. Na každého čeká jeho příležitost. Proto to rozhodně nevzdávej:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 23.8.2022 19:19
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity