Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

9 způsobů, jak si můžeš chránit své duševní zdraví

Společnost dělá pokroky v destigmatizaci duševních nemocí, a to je fantastické. Důležitost péče o duševní zdraví, stejně jako o zdraví fyzické, je poměrně dobře přijímanou zásadou. Přesto často tápeme, jak se o svou duši starat. Ne každý má čas a peníze na wellness pobyt či terapii koňmi. Zařaď do své rutiny tyto jednoduché metody a užívej si každodenní vyrovnanost.

Blog ITnetwork.cz

Malé změny, kterými podpoříš dobrou náladu

Vybrali jsme několik účinných a nejméně zastrašujících způsobů, jak se postarat o své duševní zdraví, aby se z něj stalo něco, co děláme - ne jen něco, o čem mluvíme.

1. Vezmi si volno, když to potřebuješ

Ty moc dobře víš, kdy to na tebe padne. Kdy volno najednou potřebuješ, a víš, že když si ho vezmeš, budeš produktivnější (a prostě obecně příjemnější). Tak proč si všichni připadáme tak sobečtí, když to děláme? Zkus dovolenou vnímat jako preventivní lék - když si vezmeš den na odpočinek a načerpání nových sil, dáš svému tělu (a imunitnímu systému) čas a můžeš tak předejít skutečnému dni nemoci v budoucnu.

2. Před spaním se nekoukej na Netflix

Každý z nás párkrát v životě zažil filmové či seriálové maratony. Během školních či studentských let je to sranda. V dospělém životě jsou následky mnohem horší. Druhý den jsi unavený a naprosto grogy a tak trochu pozadu se životem. Nejdůležitější na seznamu, co nezanedbávej, je, dostat se včas do postele a usnout. Bez kvalitního spánku se budeš cítit v práci a v životě špatně. A téměř jistě utrpí i tvé duševní zdraví. Spánek není kouzelné tlačítko pro resetování nálady, ale může mít velký vliv, když ho nemáš dostatek.

Co kdybys zkusil malý experiment, kdy se týden nebudeš dívat na televizi/počítač před spaním. Využij tento čas ke čtení, vybarvování, volání mámě, psaní deníku, koupeli, čemukoli. Někdo potřebuje seriál, aby vypnul a přestal řešit práci. Ale jestli sedíš v práci u počítače, bylo by užitečné najít si i jiné nástroje, jak se na konci dne uklidnit.

Blog ITnetwork.cz

3. Dovolená každý den… Skoro

Když jsme na dovolené, máme tendenci mít na všechno úplně jiný pohled. Posilovnu najednou vyměníme za plavání a procházky, večeříme s novými přáteli a pracovní telefon nám brní maximálně někde v pokoji v šuplíku a ne v kapse.

Co kdyby sis z této mentality vzal jen kousek a udělal z ní pravidlo - a ne výjimku? Možná to znamená vynechat posilovnu a jít si jednoduše zaběhat do parku nebo zapnout na telefonu režim Nerušit mezi 20:00 a 7:00. Samozřejmě se díky tomu nebudeš cítit jako na dovolené, ale máš čas věnovat se sobě a zresetovat, pokud je třeba.

4. To slovo, které mnozí nesnáší, ale pomáhá - Meditace

Ano, meditace vypadá jako věc, kterou dělají jen učitelé jógy, biomatky a lidé, se kterými si asi nemáš úplně co říci. Jenže to neznamená, že nemají pravdu. Výzkumy prokázaly, že meditující lidé bývají vyrovnanější a šťastnější. A přitom je to pár minut, kdy se zklidníš a soustředíš na své dýchání. Uvidíš, že to ani nebude trvat dlouho a sám si všimneš změny.

Pokud nevíš, kde začít, prostě se v klidu posaď a dvě minuty se soustřeď na pomalý nádech a výdech. Při dalším pokusu se pak dopracuj k pěti minutám. Použij k tomu určené aplikace na mobil na dechová cvičení a meditace, rozhodně ti to pro začátek pomůže.

Hledáš obor, kde nemusíš pracovat striktně od-do, nebo hledáš prostředí, kde by ses mohl rozvíjet? Přeješ si lepší peníze? IT je rozhodně odpovědí na všechny požadavky. Staň se junior programátorem už za 4 měsíce a změň svou kariérní cestu:

Blog ITnetwork.cz

5. Více hořčíku, méně cukru

Samozřejmě, že jen omezením přidaného cukru (limonády, sladkosti, pečivo) depresi nevyléčíš. Co ti ovšem tento krok může přinést, je udržet stabilní hladiny cukru v krvi, což může pomoci vyrovnat hladinu energie během dne. Takže už pro tebe nebude tak jednoduché vybouchnout nebo se najednou cítit na dně.

Nahraď je něčím, co obsahuje vyšší hladiny hořčíku. Ten je totiž balzámem na nervy a bojovníkem s bolestmi hlavy, únavou a svalovými křečemi. Zařaď do jídelníčku všechnu zeleninu zelené barvy (čím tmavší, tím lepší), dýňová semínka, avokádo a fíky. Nebo alespoň celozrnné pečivo a sem tam nějaké vločky do smoothie.

6. Požádat o pomoc není známka slabosti

Opět se točíme v kruhu. Ačkoliv jsme porazili kdejaké tabu ohledně duševního zdraví, stále se bojíme, nebo spíše stydíme, požádat o pomoc, když ještě nejsme úplně na rozpadnutí. Neexistuje žádný práh potíží, kterého bys musel dosáhnout, aby byla terapie nebo léky oprávněné. Pokud zažíváš změny nálad, které nemizí - zejména pokud zasahují do tvého každodenního života - promluv si s někým a vyhledej pomoc.

Tím někým může být praktický lékař, přítel, terapeut nebo dokonce tvé personální oddělení.

Blog ITnetwork.cz

7. Když už osobní potíže ovlivňují pracovní život

Není třeba vykládat každému na potkání, co se v tobě odehrává. Ale pokud mají tvé potíže vliv i na tvou práci, je fér popovídat si o tom s příslušnými orgány. Věř, že i jen to, že si například budeš moci jeden den v týdnu vzít delší pauzu na oběd, nebo občas pracovat z domova, než si třeba zvykneš na nový lék, ti velmi pomůže. A pomůže to i tvému zaměstnavateli, protože mu nevypadne pracovník a nemusí tak hledat a zaučovat někoho nového.

Než se za svým šéfem vydáš, ujisti se, že víš, co a jak s ním chceš probrat. V případě, že si nejsi jistý, poraď se nejprve s personálním oddělením.

8. Alkohol není přítelem duševního zdraví

Pro mnoho lidí není nic špatného na tom, když pijí s mírou. Možná však zjišťuješ, že se ti vymyká z rukou a piješ proto, abys unikl pocitům deprese nebo úzkosti, nebo zažíváš ranní paniku. Pak by se stálo zamyslet nad tím, jakou roli hraje alkohol ve tvých náladách.

Blog ITnetwork.cz

9. Naordinuj si čas s přáteli i čas pro sebe

Udělej si čas na všechno, co ti dělá radost. Zajdi si ven s přáteli na happy hour, pilates, večeři a další. Nezapomínej také na sebe a co baví tebe - čtení, zahrada, videohry. Díky lock-downu dnes víme, jaké jsou následky sociální izolace a nucenému přesčasu.

Práce z domova, flexibilní pracovní doba, dobrý work-life balance jsou výhody, které přináší práce v IT. Staň se junior programátorem WWW aplikací a užívej si tyto a další benefity. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu a získej osvědčení zaštítěné MŠMT. A můžeš si kurz nechat proplatit Úřadem práce:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 11.10.2022 18:47
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity