IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zeď člena pacal.jakub

Aktivity
Avatar

Ahoj, napadlo mě, protože poslední dobou se objevuje strašně moc různých podvodných e-mailů apod. tak by se vlastně dost hodilo pokud by veškeré informace jako maily, internetové články, média apod. byli nějak nezaměnitelně kryptograficky podepsané/zpečetěné do jedné sítě, podotýkám že nejsem počítačový expert, ale strašně rád nad těmihle věcmi přemýšlím a napadl mě takový koncept, u kterého by mě opravdu zajímalo, jak moc reálně je proveditelný a případně s jakými problémy konkrétně bych se musel potýkat při jeho realizaci, protože si myslím že by řešil širokou škálu aktuálních problémů, to tak na úvod a teď koncept:

  1. vytvoříš libovolný obsah na internet
  2. Aby jsi ho mohl publikovat, musíš u sebe mít svůj soukromý klíč (ten znáš pouze ty), což může být např. 50 slov které znáš pouze ty, časem to klidně může bejt třeba i unikátní čip kterej budeš mít v ruce, nebo jinde v těle, aby to opravdu nešlo zaměnit, tímhle soukromým klíčem svůj obsah podepíšeš. Je to jeden z důkazů že jsi ten obsah vytvořil opravdu ty, protože bez použití soukromýho klíče nemůžeš ten obsah, editovat, mazat, vlastně s ním jakkoli nakládat.
  3. Dále musíš mít taky klíč veřejný, to je druhej, tentokrát už veřejnej podpis kterým svůj obsah podepíšeš.
  4. Další část systému je další třetí klíč, kterej se generuje náhodně, to je v podstatě třetí dočasnej podpis, kterej náhodně vygeneruje libovolnej uzel v síti.
  5. Teď když máš všechny tři klíče, veřejnej, soukromej a dočasnej náhodně vygenerovanej a proces validace se spustí, tak uzly v síti nejprve hlasují svým výpočetním výkonem o to, který uzel může daný obsah podepsat respektive provést “zapečetění”

Jakmile je odhlasováno, uzel vygeneruje onen náhodný klíč a pomocí hashovací funkce např. SHA256 (případně nějaké jiné) vytvoří kontrolní součet soukromého klíče, veřejného klíče a náhodného klíče, součet poté na síti zveřejní a všechny ostatní uzly ověří matematickou správnost tohoto součtu, pokud více uzlů v síti zjistí že součet je chybný, proces se opakuje s nově zvoleným validátorem a nově vygenerovaným náhodným klíčem.

  1. Jakmile je obsah podepsán, zahashován a kontrolní součet ověřen a potvrzen všemi uzly v síti, podpis se zaznamená na blockchain (řetězec bloků) a přidá se k němu časové razítko.
  2. Nemožnost síť jednoduše okopírovat a tím zvrátit její důvěryhodnost je dána tím, že síť považuje za správný vždy nejdelší řetězec a zároveň ověřuje i pořadí validací. V praxi by to znamenalo, že jediná možnost útoku na síť by byl tzv. 51% útok, tedy kontrolovat více jak 50% výpočetního výkonu sítě,
  3. hash každého následujícího bloku obsahuje i hash předchozího, což dále znemožňuje zaměnitelnost kterékoli části.

PS: Inspiroval jsem se blockchainem a WhitePaperem Satoshi Nakamota, což mnozí nejspíš poznali, ale opravdu by mě zajímalo jak moc tohle je proveditelné a případně co by bylo potřeba k tomu aby to proveditelné bylo, protože představte si svět, kde můžete např. bezpečně ověřit že např. mail od nějaké banky apod. pochází skutečně od té banky, umožňuje to zapečetit a trackovat zdroje informací a díky tomu v budoucnu jasně vědět co byl původní zdroj třeba nějakého článku v médiích apod. když trochu popustíme uzdu fantazii, nabízí se podle mě mnoho use caseů.

Takže je to reálné ? Co je potřeba zohlednit, co bych si případně mohl ohledem toho ještě nastudovat apod. zkrátka kdokoli o tom víte víc než já, valte to do mě 😊

Díky za pozornost a s pozdravem Jakub ⌨️💻

Nahoru
2. února 2:47