Diskuze: mysql, výchozí hodnota

Ostatní jazyky SQL SQL a databáze mysql, výchozí hodnota

Aktivity (1)
Avatar
martinkobelka
Redaktor
Avatar
martinkobelka:13.8.2012 12:03

Jak můžu nastavit výchozí hodnotu u určitého sloupce v mysql databázi?

 
Odpovědět 13.8.2012 12:03
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
David Čápka:13.8.2012 12:18

V PHPMyAdminovi máš přímo pole "výchozí" ;-)

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:18
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Kit:13.8.2012 12:25

Třeba takto:

CREATE TABLE pokus(cas TIMESTAMP, typ int DEFAULT 5, udalost text);
INSERT INTO pokus(udalost) values ('Něco se stalo');

Do sloupce cas se automaticky uloží datum a čas, do sloupce typ číslo 5.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:25
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
martinkobelka
Redaktor
Avatar
martinkobelka:13.8.2012 12:27

Díky vyřešeno

 
Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:27
Avatar
martinkobelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
martinkobelka:13.8.2012 12:27

Používám adminer

 
Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:27
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
David Čápka:13.8.2012 12:43

A máš k tomu nějaký důvod? PHPMyAdmin máš zprovozněný na každém webhostingu a je to výborný nástroj.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:43
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:13.8.2012 12:45

PHPMyAdmin je starý moloch. Adminer toho umí víc a není problém si ho na webhosting nainstalovat.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:45
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
martinkobelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
martinkobelka:13.8.2012 12:55

Když si chci upravit jeden záznam v jedné tabulce, tak po mě přece nemůžeš chtít kopírovat těch 5 tisíc souborů, nebo koli kolik tam je :)

 
Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:55
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
David Čápka:13.8.2012 12:59

Co kopírovat? PHPMyAdmin je standardní řešení, které již všude je. Apache jsem si nikdy sám nekonfiguroval, o toto se nestarám a ani mě to nebaví, používám XAMPP a tam je PHPMyAdmin taky.

KIT: Tak všechny tyhle aplikace co vznikly před PHP 5 jsou molochy, ale to je mi docela jedno, zvenku je to příjemná a spolehlivá aplikace, dovnitř se nedívám.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 12:59
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
David Čápka:13.8.2012 13:01

Pokud budeš dělat webařinu, budeš s ním stejně pracovat, bylo by dobré v něm umět alespoń základy ;-)

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 13:01
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:13.8.2012 13:04

S PHPMyAdminem ani s Adminerem vůbec pracovat nemusí. Osobně nepoužívám ani jeden. Stačí se naučit SQL.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 13:04
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
martinkobelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
martinkobelka:13.8.2012 13:09

Pracoval jsi někdy s více než 50 tabulkami, mezi kterými je více než 50 relací? jestli ne, vyzkoušej si to, a zkus použít jen čistě sql a žádný nástroj, uvidíme.

 
Nahoru Odpovědět 13.8.2012 13:09
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:13.8.2012 13:11

Návrh a správa databáze je dosti deterministická úloha na to, abychom nemuseli nic psát.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 13:11
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
Kit:13.8.2012 13:19

V čistém SQL to jde mnohem snáze, než si mnoho lidí myslí. I pro 50 tabulek. Každý ať používá svůj oblíbený nástroj.

Zkoušel jsem už hodně návrhářů databází, ale nejlépe se mi osvědčilo čisté SQL. Není tam tolik omezení, jako u grafických návrhářů. Nedovedu si představit, jak bych v PHPMyAdminu nebo Admineru pracoval s 1000 tabulek. V tom bych se asi ztratil.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 13:19
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
martinkobelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
martinkobelka:13.8.2012 15:08

Návrhář ti ale taky dovoluje používat sql, a taky že ho používám. Jeho hlavní úlohou je ale naznačovat relace, vypisovat seznam tabulek, a vypisovat obsah tabule.

 
Nahoru Odpovědět 13.8.2012 15:08
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
David Čápka:13.8.2012 16:03

Relace se nejlépe zobrazí graficky (jako class diagram), DB většinou navrhuji v nějakém grafickém CADu, ten mi poté jedním klikem vygeneruje zakládací skripty.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 16:03
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na martinkobelka
Kit:13.8.2012 18:50

Seznam tabulek?

SHOW TABLES;

Obsah tabulky spojený s číselníkem?

SELECT * FROM tabulka LEFT JOIN ciselnik ON tab1.ciselnik_id=ciselnik.id;

Ani nevím, jak bych to v tom grafickém návrháři dělal. Tohle je pro mne prostě jednodušší.

Naznačování relací může být zcestné. Vždyť už při návrhu databáze musím vědět, jaké relace chci do databáze uložit. To za mne žádný návrhář neudělá. Ani za mne neudělá normalizaci a už vůbec ne denormalizaci.

Nahoru Odpovědět 13.8.2012 18:50
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 17 zpráv z 17.