Čínské “chytré” jídelní hůlky analyzují kvalitu jídla
Idea chytrých jídelních hůlek se zrodila jen jako takový firemní aprílový žertík. Čínská nadnárodní společnost Baidu na svých stránkách uvedla zprávu, že už dva roky aktivně pracuje na projektu chytrých jídelních hůlek, které dokáží určit jednotlivé ingredience v jídle, jejich nutriční hodnotu a také čerstvost jídla nebo detekovat toxické látky. A co bylo hlavní, nastavila nové příčky pro pojem “food security”.
Určitě vám také neutekly kauzy s fosforeskující bakterií žijící ve vepřovém nebo o vepřovém mase nahrazovaném masem liščím. Avšak poslední velký skandál, který odhalil, že velké množství drobných restaurací na černém trhu nakupuje už používaný olej na smažení a znovu ho několikrát přepaluje, což může být životu nebezpečné, zatloukl poslední hřebíček do rakve. Baidu se rozhodla svůj “starý“ (ve skutečnosti neuběhlo ani pět měsíců) nápad oprášit a nyní představuje Kuaisou (筷搜).
Analyzující aplikace, Smart chopstick
Jedná se o prototyp chytrých hůlek, které je možno propojit s mobilním telefonem. Hůlky jsou zatím schopné detekovat kvalitu použitého oleje a PH hodnotu. Získaná data je možné si okamžitě prohlédnout na mobilní aplikaci, popřípadě je možné využít dvou indikačních LEDek na těle hůlek. Projekt je stále předmětem vývoje, ale už je předem jasné, že může v Číně výrazně pomoci se současnou kritickou situací stravovací úrovně.
Zdroje obrázků využitých v článku:
miniatura:news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/smart-chopsticks-test-foods-edibility-140904.htm
(1):thenanfang.com/blog/new-smart-chopsticks-tell-you-if-your-food-is-poisonous/
(2):ctvnews.ca/lifestyle/is-your-food-tainted-smart-chopsticks-take-stab-at-food-safety-1.1990705