Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Austrálie chce zavést právo na „odpojení“. Hrozí i vězení? Nové

V Austrálii aktuálně schvalují návrh nového zákona, který bude pro mnohé zaměstnance vysvobozením. Právo na odpojení jim totiž umožní, že se budou muset věnovat pracovním činnostem skutečně jen ve smluvně dané pracovní době. Mnohé zaměstnance totiž šéfové nutí být neustále na příjmu a reagovat, a to i v jejich volném čase.

V čem tento nový zákon spočívá? A kde na světě už podobná pravidla fungují?

Blog ITnetwork.cz

Proč je potřeba „právo na odpojení“?

Základní myšlenka tohoto práva je, že se kvůli moderním technologiím stírají hranice mezi pracovním a osobním životem. I kvůli možnosti práce z domu se navíc mnohem častěji stává, že zaměstnanci pracují mimo svou vymezenou dobu.

Netýká se to však pouze klasických přesčasů, do této kategorie totiž spadají i situace, kdy zaměstnanci musí být kvůli práci neustále na příjmu. Tento stav na ně přitom může mít neblahé účinky. „Výsledkem bude stres a syndrom vyhoření, což je skutečná nemoc dneška,“ řekla v roce 2022 BBC belgická místopředsedkyně vlády Petra De Sutter.

V Austrálii proto tamní vláda před několika měsíci navrhla nový zákon, který dá pracujícím právo na odpojení. Zaměstnanci by díky němu měli mít kromě výjimečných událostí možnost odmítnout komunikovat se svým zaměstnavatelem mimo jejich určenou pracovní dobu. Postihem pro zaměstnavatele pak má být podle australské veřejnoprávní televize ABC pokuta 18 tisíc dolarů. V případě častého porušování zákona pak zaměstnavateli může hrozit trest vězení až na dobu jednoho roku.

Zákon má širokou podporu

S návrhem práva na odpojení přišla v Austrálii loni poprvé levicová strana zelených a tento návrh si ihned získal poměrně velkou podporu. Australský premiér Anthony Albanese prohlásil, že lidé by neměli být penalizováni za to, že nejsou k dispozici 24 hodin, když za tyto hodiny nedostávají zaplaceno.

Podporu novému zákonu vyjádřil také australský ministr práce Tony Burke. „Svět je propojený, to ale způsobilo problém,“ řekl při rozhovoru pro ABC a dodal, že průměrné přesčasy Australanů tvoří 6 týdnů ročně. Podle Reuters to představuje více než 92 miliard australských dolarů nevyplacených mezd. Zákon už díky široké podpoře prošel australským senátem i poslaneckou sněmovnou.

Novinka má ale i své odpůrce, kteří poukazují na její chyby a možné negativní dopady na firmy. „Tato legislativa vytvoří značné náklady pro podniky a povede k menšímu počtu pracovních míst a příležitostí,“ uvedl v prohlášení Bran Black, výkonný ředitel Business Council of Australia.

Proti je rovněž senátorka opoziční strany Michaelia Cash. „Žádné z opatření není navrženo tak, aby zlepšilo produktivitu, pracovní místa, růst a investice, které jsou ingrediencemi úspěšné ekonomiky,“ vysvětlila a dodala, že zaměstnanci již nyní mají dostatečnou právní ochranu proti nepřiměřené pracovní době.

Australané jsou totiž podle indexu pracovní platformy Remote čtvrtí na světě, co se týče rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. První tři příčky obsadily Nový Zéland, Španělsko a Francie.

Právo na odpojení funguje i v Evropě

Průkopníkem podobně fungujícího zákona byla Francie, která jej zavedla v roce 2017. V zemi galského kohouta toto právo vyžaduje, aby společnosti stanovily přesné pokyny pro komunikaci po pracovní době. Nedlouho nato začaly právo na odpojení prosazovat i další země, jako například Portugalsko, Belgie, Kanada, Německo, Itálie, Irsko nebo Lucembursko.

Další státy včetně Argentiny, Chile, Mexika či Ukrajiny pak vztahují právo na odpojení především vůči lidem, kteří pracují z domu. Právě u nich je totiž největší riziko nedostatečné rovnováhy mezi kariérním a osobním životem. I zde ale především záleží na zaměstnavateli a oboru, v IT je například dlouhodobě vysoká spokojenost zaměstnanců s pracovními podmínkami.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 29. února 15:02
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity