Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Co by front-end vývojář měl umět v roce 2022?

Když už jsme si popsali, co je to full-stack i back-end vývojář, je nasnadě rozebrat si podrobně i front-end programování. Front-end je to, co je vidět. Zahrnuje vzhled a interaktivní prvky aplikace. Má za úkol oslovit návštěvníka. Může ho dopostrčit k nákupu nebo přečtení článku. Jednoduše ho navedeš k tomu, co chce tvůj klient, aby návštěvník udělal. Nenápadně, nenásilně. Front-endista je více v kontaktu s lidskými potřebami a snaží se jim vyjít vstříc. Naopak neřeší obchodní logiku na druhé straně aplikace.

Blog ITnetwork.cz

Jaká je poptávka po těchto programátorech? Slibuje tato kariéra dlouhodobé uplatnění? Jak se mají front-end programátoři po finanční stránce?

Co je to front-end?

Simplilearn.com popisuje front-end následovně: Front-end vývojář je zodpovědný za ty části aplikace nebo webové stránky, které uživatelé vidí a se kterými interagují. Back-end programátor se stará o záležitosti "za scénou", jako je infrastruktura a databáze. Full-stack vývojář je směsicí obojího, je to všeuměl, který zvládne celý proces vývoje od začátku až do konce.

Blog ITnetwork.cz

Co přesně má na starosti?

  • rozhoduje o designu a struktuře webových stránek
  • vyvíjí funkce, které usnadňují užívání stránek a jsou líbivé
  • kloubí estetiku s funkčností
  • stará se o uživatelský zážitek (UX)
  • optimalizuje stránky (vyšší rychlost a škálovatelnost)
  • zajišťuje, aby byl design webu kompatibilní s mobilními telefony

A samozřejmě mnoho dalších. Toto jsou ty úplně základní povinnosti front-endisty.

Co musí front-end vývojář umět a jak se jím stát?

Jelikož má za úkol vytvořit stránky tak, aby byly líbivé, měl by mít také cit a vkus pro to, co je 'trendy'. To už je ovšem kategorie, která se nedá jednoduše naučit. Co se naštěstí dá naučit, jsou technologie a nástroje.

Proč je to tak důležité? Protože chceme, aby se návštěvníci vraceli. Nebo aby se z náhodných zákazníků stali pravidelní.

Blog ITnetwork.cz

Jak se ponořit do vod IT?

Každý podnik a firma má webové stránky. Kdo není na internetu v podstatě neexistuje. Úkolem vývojářů není jen stránky vytvořit, ale také optimalizovat a přizpůsobovat novým trendům. Jak se to všechno ale naučit?

ITnetwork tě může rekvalifikovat. Za 4 měsíce se z tebe díky intenzivnímu kurzu stane junior programátor WWW aplikací. Tento kurz je zaštítěn MŠMT a na jeho konci dostaneš osvědčení, že máš znalosti srovnatelné se středoškolskými.

Blog ITnetwork.cz

Neváhej, programátorů je zoufale málo. Vyber si z různých technologií - například JavaScript, C# .NET a mnoho dalších. Staň se žádaným profesionálem.

HTML

HTML je častým odrazovým můstkem do světa IT. Patří mezi nejstarší webové technologie. Dokonce i v tak rychle měnícím se světě jako je IT, je HTML stále součástí základní výbavy každého vývojáře. Značkovací jazyk slouží k určení struktury stránky - označuje, co je nadpis, odstavec a tlačítko.

Blog ITnetwork.cz

CSS a Flexbox

HTML a CSS jsou jako atlas a axis (naše první a nejdůležitější krční obratle, díky nimž můžeme hýbat hlavou). Doplňují se, ale mají odlišné funkce a stavbu.

CSS je tzv. kaskádový styl. Zodpovídá za stylování a zkrášlování webových stránek. Mění barvu a styl písma HTML. Pomocí CSS můžeme určit rozložení prvku.

Blog ITnetwork.cz

Používání čistého CSS nahradily frameworky jako například Bootstrap. Přesto platí již zmíněné. Vědět, co je to CSS a jak funguje, je prostě nutnost.

Další bezvadná vymoženost je Flexbox. Jedná se o mechanismus určený k rozvržení skupin položek v jednom rozměru, popisuje web.dev.

JavaScript

Jedná se o třetí nejzásadnější věc, kterou by se měl naučit každý webový vývojář. Ve skutečnosti by bez JavaScriptu nebyl web tím, čím je dnes. Vnáší webovým stránkám život dodáním interaktivity. Může měnit animace a vzhled stránky či díky němu lze vytvořit webovou aplikaci od začátku do konce. Plnohodnotným jazykem se stal za pomoci frameworku Node.js a můžeš v něm nyní psát i back-end.

O JavaScriptu bychom se mohli bavit celé hodiny. Pokud tě zajímají podrobnosti o této technologii, potěší tě určitě článek Proč je JavaScript nejžádanější technologií 2021?

Blog ITnetwork.cz

Ve zkratce si můžeme říct, že je všestranný. Jinými slovy je používán napříč celým softwarovým stackem. Je velmi žádaný a dobře placený. 72 % společností hledá odborníky na JS podle Devskiller IT Skills. Mezi nimi se vyskytují jména společností jako Google, YouTube, LinkedIn, Amazon či Wikipedie. Má úžasné frameworky a začátečníci ho mají také rádi.

React

Framework React za tebe dokáže generovat komplexní interaktivní webové stránky. Podobně tak umí i Angular, Vue.js, Svelte.js. Přesto si dovolíme začátečníkům doporučit React, protože ho přijalo mnoho malých i velkých firem a jeho budoucnost vypadá velmi slibně.

Blog ITnetwork.cz

Příště

Ve druhé části se můžete těšit na další základní znalosti a schopnosti, které je třeba ovládat jako front-end vývojář. Budeme se bavit o responzivním webu, GraphQL a dalších. A samozřejmě o penězích. O průměrných platech v zahraničí i Čechách. Přečti si článek Co ještě musí umět front-end programátor a kolik vydělává?

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 10.1.2022 19:13
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity