Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Home office všem - Novela zákona přinese vytoužené výhody

Že má práce na home office nejen v IT nemálo výhod, už není žádným tajemstvím. Ovšem jejím zatím největším negativem bylo, že si dosud zaměstnanec veškeré náklady spojené s prací doma musel hradit sám. To se od roku 2023 mění. A zároveň s tím i mnoho dalšího - ošetřovné a dovolená pro dohodáře, právo na home office pro matky a těhotné ženy (a nejen pro ty) či možnost podat elektronickou výpověď a mnoho dalšího.

Koho se nové výhody budou především týkat? Co všechno tím zaměstnanci a pracovníci na dohodu získají?

Blog ITnetwork.cz

Home office s náklady nejen pro matky

Konečně se dojednalo to, o čem se mluví už alespoň 2 roky. Zaměstnavatelé budou muset platit zaměstnancům na home-office náklady, které jim vzniknou při výkonu práce doma. Část zaměstnanců navíc získá na home-office nárok. Tímto způsobem bude zajištěn lepší tzv. work-life-balance. Tedy lepší rovnováha pracovního a soukromého života.

Zaměstnavatelé budou muset umožnit práci z domova:

  • těhotné zaměstnankyni,
  • zaměstnanci pečujícímu o dítě mladší než 15 let nebo o osobu závislou na péči jiné osoby.

Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou poslalo do připomínkového řízení Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tedy pokud tomu nebudou bránit vážné provozní důvody nebo povaha práce. V takovém případě by ale zaměstnavatel musel písemně odůvodnit, co práci z domova brání.

Blog ITnetwork.cz

Zaměstnavatelé zaplatí náklady na práci na home office

Návrh novely zákoníku práce výslovně stanovuje, že zaměstnavatel bude povinen v souvislosti s prací na dálku hradit náklady, které vzniknou zaměstnanci při výkonu práce. Samozřejmě je zde stanoveno, kterých nákladů se to týká - plyn, elektřina, pevná paliva, dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody z vodovodů a vodáren a odvádění odpadních vod, odvoz odpadních vod a čištění jímek a odvoz komunálního odpadu.

Výchozí hodnota paušální částky bude stanovena zákonem a poté následně aktualizována vyhláškou podle vývoje cen na trhu. Nyní je stanovena hodnota 1 hodina práce 1 osoby v průměrné domácnosti v ČR na základě údajů Českého statistického úřadu na 2,80 Kč/hodinu.

Blog ITnetwork.cz

Server Podnikatel.cz navíc specifikuje, jak se bude daná částka počítat: “Paušální částka se poskytuje za započatou hodinu práce, nikoliv za hodinu ‘kalendářní’, proto se zlomky hodin odpracované doby (vzniklé zejména v případě uplatnění pružné pracovní doby a v důsledku některých překážek v práci) pro tento účel sečtou na konci období, za které se paušální částka poskytuje; paušální částka se tak poskytne za celkový počet ukončených hodin práce a jednu případnou započatou hodinu práce.”

Vše bude nyní muset být zapsáno a přesně specifikováno. Dohodu o možnosti práce na dálku bude možné rozvázat buď dohodou, nebo výpovědí s 15denní výpovědní dobou. Navíc bude nutné zanést do dohody způsoby komunikace na dálku, kontrolu a místo pracovního výkonu. Samozřejmě i hybridní (někdy v kanceláři, někdy mimo) režim je možné po dohodě obou stran nastolit.

Chceš pracovat z domova i ty? Chceš mít možnost využít výhod pro pracovní pozice, které jsou pro home office jako stvořené? První na místě je IT. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném pečlivě sestaveném kurzu a pracuj odkudkoliv. Za 4 měsíce získáš osvědčení a staneš se junior programátorem WWW aplikací. A získáš ty nejlepší benefity napříč profesemi:

Blog ITnetwork.cz

A co dohodáři? Dovolená, ošetřovné a další

Změn se dočkají i dohody o pracovní činnosti a dohody u provedení práce. Server Aktuálně.cz cituje materiály Ministerstva práce a sociálních věcí: "V minulosti tyto pracovněprávní vztahy byly využívány spíše jako zdroj přivýdělku, a nikoli jako zdroj jediného příjmu zaměstnance. Ovšem situace se postupem doby změnila tak, že velké množství zaměstnavatelů využívá stále více tyto flexibilní formy práce a v důsledku toho zaměstnanci, kteří pracují výhradně v těchto pracovněprávních vztazích, nemají standardní úplnou sociální ochranu."

Dohodáři by tedy nově měli mít nárok na dovolenou, který bude automaticky vznikat ze zákona při splnění stanovených podmínek:

  • pracovněprávní vztah musí trvat nepřetržitě alespoň 4 týdny, tedy minimálně 28 dní
  • zároveň zaměstnanec musí odpracovat alespoň čtyřnásobek své týdenní pracovní doby.

Mimo jiné budou mít lidé s pracovní dohodou nárok na ošetřovné neboli pečovatelskou dovolenou v délce 5 pracovních dní za rok. Právo budou mít nově i na příplatky například za práci v noci či o svátcích a přiznán jim bude též nárok na překážky v práci.

Blog ITnetwork.cz

Co je to ošetřovné?

Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje dítě mladší 10 let nebo jinou fyzickou osobu, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou. Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.

Vše bude zdokumentováno

Zaměstnavatelé budou nově muset písemně rozvrhovat týdenní pracovní dobu podobně jako u zaměstnanců v pracovním poměru. Výhodou pracovních dohod přitom doposud byla právě flexibilita, kdy lidé odpracovali tolik hodin, kolik zaměstnavatel například v daném týdnu potřeboval. "Zajistí to větší transparentnost a předvídatelnost v těchto prekérních pracovněprávních vztazích," doplňuje MPSV v návrhu.

Server Aktuálně uvádí, že mezi další novinky, se kterými se v novele počítá, patří 'zavádění digitalizace. Právě pracovní smlouvy či dohody bude nově možné zasílat elektronicky, například e-mailem, a to po dohodě obou stran tedy zaměstnance i zaměstnavatele. Elektronicky bude možné doručit i další dokumenty, třeba i výpověď.

Blog ITnetwork.cz

Mezi další zajímavé body návrhu patří nařízení, že zaměstnavatel bude muset už do 7 dnů od vzniku pracovního poměru informovat zaměstnance o jeho právech a povinnostech. A také informace o tom, že bude pro zaměstnavatele náročnější obhájit případné ukončení pracovního poměru zaměstnance, pokud takový případ skončí u soudu. Přísnější posouzení "vyhazovu" má omezit diskriminaci.'

Digitalizace, modernizace, automatizace, ... To a mnohem více výrazů popisuje směr vývoje lidské společnosti. Především poptávky na pracovním trhu. Hlad po programátorech je veliký a zatím rozhodně neustává. Přidej se k nim i ty díky rekvalifikaci. Kurz lze i proplatit Úřadem práce a na jeho konci získáš osvědčení zaštítěné MŠMT. Neváhej a začni už dnes:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 19.9.2022 18:54
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity