Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Kvůli Covidu jsem přešel do IT, říká bývalý podnikatel Jakub

Jakuba práce v IT vždy lákala, viděl v ní totiž perspektivu i příležitost uplatnit svůj technický potenciál. Jeho kariérní život ale vlivem různých okolností nabral úplně jiný spád. Vystudoval technické lyceum a následně se živil jako podnikatel v automobilovém průmyslu. Kvůli začínající epidemii koronaviru však obchody příliš nešly. A tak se rozhodl, že zcela změní svůj život a do třiceti let si najde stabilní práci v IT. Po večerech se proto sám učil základy programování a následně nastoupil do rekvalifikačního kurzu, jež se mu stal pomyslným odrazovým můstkem k vysněné kariéře. Dnes již pracuje jako programátor, a to například na projektu v jedné helpdeskové firmě.

V čem byla jeho cesta do IT unikátní a s jakými výzvami se musel Jakub potýkat, než se dostal k práci programátora?

Blog ITnetwork.cz

Cesta za dávným snem

Kdy jsi poprvé začal přemýšlet o IT?

Popravdě, IT mě zajímalo vždycky, byl to takový můj sen, ale kvůli jiným starostem jsem na něj nikdy neměl čas. Velkou roli také sehráli rodiče, kteří mě zamlada bohužel nasměrovali úplně jiným směrem.

Jaké máš tedy vzdělání?

Vystudoval jsem technické lyceum na pražské Střední průmyslové škole sdělovací techniky. Následně jsem se pokoušel o studium vysoké školy, po dvou letech na stavárně mi však došlo, že stavařem být nechci. Tak jsem se na studium vykašlal.

A čím ses živil?

Několik let jsem podnikal v automobilovém průmyslu s náhradními díly.

Co tě nakonec přimělo se IT skutečně věnovat?

Covid. Za začátku epidemie se totiž obchod dost zhoršil a já už na to neměl nervy. Tak jsem si v březnu 2020 řekl, že je čas na změnu. Potřeboval jsem novou práci, nový směr a IT byla moje první a zároveň jediná realizovatelná myšlenka. Navíc jsem si tak mohl splnit svůj dávný sen.

Abych si splnil svůj sen, po nocích jsem se učil Python.

Co byl tvůj první krok?

Rozhodl jsem se, že se po večerech začnu vzdělávat přes internet, takto jsem se naučil třeba základy Pythonu. Nakonec jsem však přešel na C#. V době, kdy jsem hledal rekvalifikační kurz, totiž nebylo příliš pracovních možností týkajících se Pythonu.

Pak jsem se tedy rozhodl dále se vzdělávat s pomocí kurzu. Nejvíc mě z nabídky ITnetork zaujal kurz C# .NET.

Kurz vzal do rukou po svém

Proč ses rozhodl využít služeb ITnetwork?

Hledal jsem na internetu rekvalifikační kurzy, neboť jsem zjistil, že pracovní úřad finančně podporuje i vzdělávání v oboru IT. A tak jsem narazil na ITnetwork.

Jak probíhalo schvalování pracovním úřadem?

Schvalování proběhlo úplně v pořádku, podal jsem přihlášku, přišel na krátký pohovor a následně čekal na schválení, které však netrvalo nijak dlouho. Následně mi kurz proplatili. Oceňuji jejich vstřícnost, vzhledem k netradičnímu průběhu mého studia.

V čem bylo tvé studium tak specifické?

Popravdě jsem se samotnému kurzu věnoval jenom chvíli. Po prvních pár týdnech, kdy jsem si osvojil a prohloubil již nabyté základy, jsem totiž objevil skvělou příležitost v podobě Akademie u společnosti Unicorn. Zde jsem podstoupil náročný měsíční dril a následně tam začal pracovat. Líbilo se mi, že jsem se tam dostal k práci na reálných projektech.

Původně jsem chtěl rekvalifikační kurz úplně přerušit, protože jsem kvůli mnoha novým povinnostem nestíhal plnit všechny zadané úkoly, ale nakonec jsem se dohodl s vedením na speciálním přístupu. Vzhledem k tomu, že jsem se na akademii učil zhruba vše, co bylo i náplní původního kurzu, bylo mi dovoleno jej dokončit. Na víkendová školení jsem navíc docházel poctivě a absolvoval jsem i závěrečný test.

Jak kurz celkově hodnotíš?

Kurz byl určitě fajn. Líbí se mi, jak dobře a hlavně srozumitelně máte jednotlivé lekce napsané. Dokonce vím, že někteří moji známí z IT občas koukají na ty bezplatné kurzy, co na ITnetworku máte. Užil jsem si i většinu školení. Vzhledem k tomu, že jsem měl díky samostudiu nějaké zkušenosti, tak jsem spoustu informací již znal. Hodně jsem se ale na druhou stranu také dozvěděl. Kurz je tedy podle mě vhodný i pro úplné začátečníky.

Je něco, co ti na kurzu nevyhovovalo?

Nejsem úplný fanoušek psaného textu, mnohem lépe se mi učí z videí. Trochu mi tedy vadilo, že jsem musel víc číst. Jak už jsem ale říkal, texty jsou psané jednoduše a srozumitelně.

Blog ITnetwork.cz

Samostatnost, motivovanost a vytrvalost mu pomohly získat práci snů

Zůstal jsi pracovat u firmy Unicorn?

Ne, po 8 měsících jsem se z různých důvodů rozhodl odejít.

Kde a jak jsi sháněl práci?

Hledal jsem především na stránce Jobs.cz, ve výsledku jsem ale práci objevil díky doporučení od známých. O pohovoru k mojí současné práci mi řekl kolega z Unicorn. Zkusil jsem jim napsat, pozvali mě na pohovor, který proběhl skvěle a za dva týdny jsem tam nastoupil.

O pohovorech jsem četl a slyšel mnohé, nakonec to ale bylo úplně jinak.

Jaké máš zkušenosti s pohovory?

Byl jsem celkově na dvou pohovorech a každý byl úplně jiný. Oba mě však překvapily. Z toho prvního jsem měl trochu rozporuplné pocity. Nabídli mi sice slušné peníze, ale asi jsme si příliš nesedli osobnostně. Nicméně říkal jsem si, že je lepší aspoň nějaká změna než žádná změna, proto jsem si jej nechal jako zadní vrátka.

Druhý pohovor byl naštěstí parádní. Šel jsem tam hrozně unavený a odcházel jsem z něj úplně nabitý energií. Seniorský programátor se mě ptal na konkrétní a pokročilé věci z programování. Něco jsem věděl a něco ne, ale obecně to bylo moc příjemné.

A do této práce jsi nastoupil?

Ano. Nadchl mě především přístup všech zaměstnanců i vedoucích. Zatím jsem nenarazil na nikoho, kdo by nebyl ochotný mi pomoc nebo poradit. Navíc mi vyhovuje i fakt, že do práce musím každý den dojíždět. Před tím jsem pracoval na projektu, kde všichni dělali pouze z domu a vůbec mi to nesedělo. Každodenní kontakt se seniorskými programátory je podle mě nenahraditelný.

Čemu se teď ve svém zaměstnání věnuješ?

Dělám teď servisáka na softwaru pro jednu helpdeskovou firmu a u toho se zároveň učím i frontend. Teď budu také pracovat na návrhu a implementaci databází do některých projektů. Je skvělé, že se v této firmě učím pomocí konkrétních případů. Měl jsem opravdu veliké štěstí.

Splnil se ti tvůj sen?

Mým cílem bylo do 30 let stabilně pracovat jako programátor, nebo vývojář, což se mi asi splní, a to mi ještě není ani 30. Nejprve ale musím projít zkušebkou.

Využíváš v práci znalosti, které jsi získal na kurzu v ITnetwork?

Určitě, základy člověk využívá neustále.

IT, to je neustálá cesta za vzděláním

Chystáš se dále vzdělávat, třeba pomocí nějakých dalších kurzů?

Tohle je obor, ve kterém se člověk musí neustále vzdělávat, takže určitě ano. Teď si třeba dělám kurz na Angular. Co bude příště, zatím nevím.

Co je podle tebe pro práci v IT klíčové?

Záleží na člověku, jak moc je cílevědomý, a jak moc o novou práci stojí. Ze začátku jsem byl líný, neměl jsem na vzdělávání energii, ale nakonec jsem se nakopnul a podařilo se mi splnit si svůj sen. Nicméně vím, že kdybych chtěl víc, tak bych na tom teď mohl být o dost líp.

Motivovat by měl člověk hlavně sám sebe a měl by vědět, proč to chce a odpovědět si na to.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 2.1.2023 11:30
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity