Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Na co firmy lákají v roce 2022?

Už jsou to téměř dva roky, co se náš svět obrátil vzhůru nohama. Společnost jako taková a především firmy byly donuceny změnit strategie a přístup, aby se udržely při životě. Home office už je dnes běžnou součástí našich životů, tak proč nekonat z domova i přijímací pohovory? Jak se s tím vyrovnávají personalisté? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto procesu?

Proč by tě to mělo zajímat? Pokud hledáš novou práci, nebo alespoň uvažuješ o její změně, můžeš si takto třeba dopomoci k jejímu získání.

Blog ITnetwork.cz

Co firmy nabízejí a jak shánějí zaměstnance v roce 2022?

Hala či čekárna plná nervózních lidí, kteří drží v ruce papíry, ale ve skutečnosti je nečtou. S prázdnými výrazy do nich zírají a hlavou se jim honí ty nejčernější myšlenky. Občas někdo s někým něco prohodí, ale o konverzaci nemůže být ani řeč.

Tento obrázek bude pravděpodobně v následujících letech čím dál vzácnější. Pojďme se podívat na náborové trendy v roce 2022.

Sociální sítě - Zábava a byznys dohromady

Vznikly jako místo pro zábavu, sdílení...všeho a dnes jsou hlavním dějištěm trendů a obchodů. Řeč je samozřejmě o sociálních sítích. Společnosti se zde nejen propagují, ale také zde inzerují volná pracovní místa. Jedná se totiž o levný a snadno dostupný způsob, jak hledat vhodné kandidáty.

Blog ITnetwork.cz

Co z toho plyne pro tebe? Tvůj FB či instagramový účet může sloužit k více účelům, než jen sdílení fotek z výletu či festivalu. Můžeš zde "nenápadně" sdílet všechny svoje schopnosti, dovednosti a zájmy. Postuj tedy víc, než jen perfektně nasvícené fotky oběda.

Tato mince má ovšem dvě strany. Můžeš se na sociálních sítích prezentovat jako renesanční člověk a lidumil, ale personalisté o každém skládají mnohem širší obrázek. Chovej se na internetu opatrně a dřív než napíšeš nějaký komentář, napočítej do deseti a ještě si to dvakrát rozmysli.

Pohovor jako online konference

Nejdřív přišel home office a celkem logicky následovaly i přijímací pohovory z domácího prostředí pomocí online konferencí. Obrovskou výhodou je nyní to, že se například o pozici v Karlových Varech může ucházet člověk z Jičína. Geografické limity rázem odpadají. Pokud je možné danou pracovní náplň plnit odkudkoliv, můžeš ji vykonávat i z domova. Pracovní pohovor, v tomto duchu, byl už je logickým následujícím krokem.

Blog ITnetwork.cz

Když je více vhodných kandidátů, tak...

Na každou pracovní pozici se jistě přihlásí hned několik vhodných kandidátů, kteří po profesní stránce splňují všechna základní kritéria. Tehdy začnou personalisté vytahovat své zbraně a analytické schopnosti a v duchu posuzují zájemce jako člena týmu. Zaměřují se tedy na soft skills (měkké dovednosti). Hard skills jsou ty dovednosti, které se může každý naučit a postupem času se v nich zdokonalit. Soft skills jsou například komunikační dovednosti, zvládání konfliktů, týmový duch atd.

Blog ITnetwork.cz

Nezapomeň tedy tyto vlastnosti zdůraznit v životopisu i na pohovoru. Mohou totiž hrát důležitou roli, zda pozici získáš či nikoliv.

Nikdy není pozdě

Chceš se i ty stát ajťákem a vydělávat super peníze z pohodlí domova? Nech se u nás rekvalifikovat! Za 4 měsíce se z tebe stane junior Programátor WWW aplikací. Získáš středoškolské znalosti o programování v technologii, kterou si zvolíš. A samozřejmě i praktické zkušenosti. Po úspěšném složení zkoušky obdržíš osvědčení zaštítěné MŠMT a tvá IT kariérní cesta může začít.

Blog ITnetwork.cz

Značka jako lákadlo

Ačkoliv jsou sociální sítě skvělým prostředkem, jak zmobilizovat zájemce o novou pracovní pozici, tuto strategii si osvojilo mnoho a mnoho dalších společností. Jak vyniknout v tomto konkurenčním šumu? Odpověď je employer branding.

Blog ITnetwork.cz

Businessanimals.cz vysvětluje, co tento termín znamená:

„Budování značky zaměstnavatele se více zaměřuje na vzájemné porozumění. Co je naše vize, poslání, proč existujeme, co je smyslem naší práce. Co očekáváme od zaměstnanců a co jim za to nabízíme. V čem se odlišujeme oproti konkurenci a proč by se uchazeči měli rozhodnout právě pro naši pracovní nabídku. Také je v dnešní době potřeba využívat nové formy. Inzerát typu „požadujeme – nabízíme“ už nikoho neohromí.“

Každý dostane šanci

V roce 2022 je velkým cílem všech významných (především světových) společností diverzita na pracovišti. Neznamená to tedy jen 'více žen v IT'. Obecně je kladen větší důraz dát šanci všem, kteří jsou dostatečně schopní plnit svou úlohu, bez ohledu na věk, pohlaví, kulturní zvyklosti a zázemí. Toto krásně souvisí s prací i pohovory na dálku. Taková politika by měla přinést firmám více vhodných kandidátů a dokonce se šušká o nějaké té ušetřené koruně.

Blog ITnetwork.cz

Zaměstnání jako manželství - Aneb dlouhodobý závazek

Téma: 'Kolik zaměstnavatelů jsi za svůj život vystřídal?', patří jistě na přední příčky generačních konfliktů. Starší generace považuje mladší za tzv. fluktuanty (= 'pracovník, který často neodůvodněně střídá zaměstnání' - scs.abz.cz). Oni se se svými vrstevníky předhánějí v tom, kdo vydržel v jednom zaměstnání nejdéle. Ten pak samozřejmě vyhrál.

Mladší generace naopak klade větší důraz na zkušenosti jako takové. V momentě, kdy zaměstnanec cítí, že se od svého zaměstnavatele naučil maximum, pravděpodobně se začne poohlížet po nové výzvě.

Blog ITnetwork.cz

Každý přístup má své pro a proti. Firmy ovšem chtějí, aby jejich zaměstnanci byli spokojení a všechny investice, které do nich za ty roky vložily za výcviky a školení, zůstaly pod jejich střechou i nadále. Navíc je trh vyprahlý a tudíž je těžké najít čerstvé kandidáty s dobrými dovednostmi.

Z těchto důvodů se budou firmy intenzivně snažit v roce 2022 vytvořit ideální pracovní prostředí a podmínky, aby tak 'spolu se zaměstnanci žili šťastně až do smrti'.

Každý chce flexibilitu

Jak už bylo tolikrát zmíněno, flexibilní pracovní podmínky jsou dnes standardem. Mít možnost vybrat si, zda chci dnes do kanceláře, nebo zůstat doma, je požadavek snad každého zaměstnance. Proto ani v nadcházejících letech nebudou společnosti tento hybridní pracovní model měnit. Je docela dobře možné, že bude nutný k zachování zdraví a bezpečí nás všech. Zaměstnanci jej navíc oceňují mnohdy více, než nějakou sport kartu. Samozřejmě ne všichni :-)

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 31.1.2022 19:05
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity