Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nahradí Carbon oblíbené C++?

Vědecký vývoj je nezastavitelný a výzkumníci neustále přicházejí s novinkami, které vylepšují či nahrazují stávající technologie. Například Google letos v červenci představil nový experimentální programovací jazyk s názvem Carbon, který má podle některých odborníků potenciál nahradit oblíbené C++.

Jaké jsou nedostatky C++ a v čem bude Carbon lepší?

Blog ITnetwork.cz

Proč Google přišel s Carbonem?

Google má již na svém kontě několik úspěšných programovacích jazyků, jako je Go z roku 2009 nebo Dart z roku 2011. Letos pak přišel s Carbonem. Poprvé jej veřejnosti představil vývojář Chandler Carruth na torontské konferenci CPP North v červenci 2022. Zatím je jazyk v experimentálním stádiu, teprve v srpnu letošního roku totiž Google spustil verzi 0.1.

Při svém uvedení na trh byl Carbon představen jako přirozená posloupnost v evoluci programování. To znamená, že nové či vylepšené jazyky vystřídají ty staré. Třeba TypeScript měl podle této teorie nahradit JavaScript, Kotlin Javu anebo Swift Objective-C. A stejně tak by měl v budoucnu i Carbon nahradit dosud velmi používaný C++.

Ačkoliv je tento názor v odborné veřejnosti přijímán různě, podle plánů se Carbon zaměří na slabá místa C++, která plánuje vylepšit.

Pokud se chceš naučit programovat, přihlas se do našeho akreditovaného kurzu a získej pohádkový plat:

Jak C++ ovlivnil vývoj programovacích jazyků?

Jazyky C/C++ sehrály ve vývoji programování velmi významnou roli. Jejich historie sahá až do osmdesátých let dvacátého století, přičemž C++ vytvořil Bjarn Stroustrup v roce 1985. Jazyky se následně staly jádrem různých komerčních i nekomerčních systémů jako je například Google, Facebook, Amazon, Twitter nebo Bing.

Programátoři C++ dodnes velmi rádi využívají. Podle dat výzkumu oblíbenosti jazyků (PYPL) za prosinec 2022 se C/C++ nachází na 5. místě. Jak můžeš vidět z tabulky, na prvním místě se drží Python. Po něm je Java, JavaScript a C#.

Blog ITnetwork.cz

Mezi velké výhody C++ určitě patří rychlost, přenositelnost a nezávislost na aktuálně používané platformě. Dále je to potom objektově orientované programování, které umožňuje opětovné použití kódu, což činí program spolehlivějším. Navíc je o něco flexibilnější než jiné jazyky, protože umožňuje manipulovat s daty na nízké i relativně vysoké úrovni, a díky tomu dokáže vytvořit velmi výkonné programy. V neposlední řadě má pak C++ obrovskou podporu komunity skrze mnoho placených i neplacených kurzů, přednášek či diskuzních fór.

V Microsoftu vyměnili C++ za Rust

Jazyk má však i určité limity, na které mnozí odborníci poukazují. Ukazatele v C++ jsou obtížně uchopitelné a zároveň pracují s pamětí napřímo. To je rychlé, ale při neopatrném zacházení mohou pointery způsobit i selhání systému. Často uváděnou nevýhodou je také absence takzvaného Garbage Collectoru. C++ totiž umožňuje uživateli úplnou kontrolu nad správou paměti počítače, aniž by automaticky odfiltroval nepotřebná data. To je opět rychlejší, mnoho odborníků ovšem také zmiňuje s tím související bezpečnostní problémy.

S bezpečností paměti u C++ měl problém například Microsoft. Vedoucí technologií firmy Mark Russinovich proto letos v září oznámil, že tento jazyk vymění za Rust. Pro InfoWorld pak řekl:

Je čas zastavit spouštění nových projektů v C/C++ a použít Rust pro ty scénáře, kde je vyžadován jazyk bez Garbage Collectoru. V zájmu bezpečnosti a spolehlivosti by IT průmysl měl tyto jazyky prohlásit za zastaralé.

Pro nový jazyk Googlu by tedy mohl být Rust vážným konkurentem, nicméně především pro vývojáře s rozsáhlými kódovými bázemi v C++ má Carbon velkou výhodu v podobě snadnějšího převodu dat.

Jaký bude Carbon?

Google sice dle svých slov uznává kladné stránky C++, nicméně zároveň poukazuje na neobvykle náročný proces jeho vylepšování. I to je důvodem, proč se společnost rozhodla vyvinout nový jazyk.

Jak píše Saji Wang na webu DEV, Carbon má několik klíčových vlastností:

  • Rychlý výkon: stejně jako C++ má mít výkonnostní výhody díky využití LLVM nebo nízkoúrovňového virtuálního stroje.
  • Obousměrná interoperabilita: je možné použít kód z C++ v Carbonu a naopak.
  • Otevřený software: celý jazyk je veřejně dostupný prostřednictvím GitHubu, kde mohou uživatelé přispívat do programu.

Carbon je navíc navržený tak, aby následoval vývoj softwaru a jazyka. Jeho dalším důležitým cílem je pak schopnost vytvořit kód, který je snadno čitelný a srozumitelný.

Zatím je však Carbon ve fázi experimentu a dosud neexistuje žádný funkční kompilátor. Podle odhadů Google se jej dočkáme někdy mezi lety 2024 až 2025.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 13.12.2022 14:33
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity