Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zaujmi životopisem do 10 vteřin! Tohle musí obsahovat

Většina náborových manažerů se rozhodne, zda uchazeči věnovat pozornost, během prvních 10 vteřin prohlížení životopisu. To znamená, že tvůj životopis může získat pouze letmý pohled. Pokud během těchto 10 sekund odpovíš na několik nepsaných otázek, zvýšíš tím své šance na získání druhého pohledu. Pojďme na to!

Blog ITnetwork.cz

Nepsané otázky, na které životopis musí odpovědět

Nikdo nechce číst romány, takže stručnost a výstižnost odpovědí je zde nezbytná. Pokud budeš mít klíčové otázky náborářů a strukturalizaci při přípravě životopisu na paměti, bude tvůj životopis úspěšnější v upoutání pozornosti. A pozornost vede k pozvánce na pohovor 😉

Otázka 1. - 'Rozumí tato osoba tomu, co potřebujeme?'

Na tuto otázku máš hned 2 příležitosti odpovědět - motivačním dopisem a životopisem.

Jak tedy ukážeš, že rozumíš tomu, co zaměstnavatel potřebuje? To nejjednodušší, co můžeš udělat je, přečíst si popis pracovní pozice a pak klíčová slova z tohoto popisu použít jak v motivačním dopise, tak v životopise. Ukážeš tím, že sis opravdu přečetl nabídku práce a tím pádem nikdo nebude pochybovat o tvém upřímném zájmu.

Samozřejmostí je ukázat tvé zkušenosti. Nikdo neočekává, že budeš přepisovat životopis pro každý inzerát zvlášť. Ve většině případů lze napsat životopis, který bude vyhovovat mnoha zaměstnavatelům. Nikdy však nemávej rukou nad tím, zda-li není na místě životopis upravit tak, aby odpovídal vyjádřeným potřebám konkrétního pracovního místa. I malé změny mohou ve výsledku hrát velkou roli. A motivační dopis je pro popisovanou příležitost, jak správně zaujmout, přímo stvořen.

Blog ITnetwork.cz

Otázka 2. - 'Přinesla tato osoba v minulosti výsledky?'

Všichni zaměstnavatelé se obávají zaměstnat někoho, kdo se pro firmu stane přítěží. Z tohoto důvodu můžeš očekávat, že je bude zajímat, zda jsi byl na předchozích pozicích produktivním členem týmu. Nenuť je o tom přemýšlet. Odpověz na tuto otázku tím, že uvedeš kvantifikovatelné výsledky svého přínosu pro předchozí (a současné) zaměstnavatele.

Dobrým způsobem, jak toho dosáhnout, je použít výroky typu problém - akce - výsledek. Uveď problém, kterému jsi čelil, opatření, která jste přijali, a výsledky. To jsme probírali již v minulých blogových příspěvcích - Ucházet se o pozici bez potřebných zkušeností? Ano, jde to.; 7 nejčastějších otázek na pohovoru + odpovědi; IT pohovor - Znáš nejčastější otázky?

Příkladem je tato odpověď na otázku, jak zvládáš termíny: 'Ano, dokážu práci doručit včas. Spolehlivost je jednou z věcí, které jsem se naučil ve svém předchozím zaměstnání. Díky tomu jsem se naučil zorganizovat si čas a lépe plánovat. Po několika měsících na této pozici mohu říci, že jsem vždy dodal včas funkční výsledek.'

Chceš změnit zaměstnání a najít si práci s výhodami jako home office, je ideální čas vrhnout se do IT. Nejen, že budeš mít prostor k seberealizaci, ale i možnost dosáhnout skvělého platu. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu zaštítěném MŠMT a staň se junior programátorem WWW aplikací v jedné ze žádaných technologií. Neváhej a začni už dnes a požádej Úřad práce o jeho proplacení:

Blog ITnetwork.cz

Otázka 3. - 'Je tato osoba oddaná kariéře, kterou můžeme nabídnout?'

To může být záludná otázka. Pokud jsi zastával v minulosti už mnoho různých typů pozic nebo jsi často měnil zaměstnavatele, tví potenciální zaměstnavatelé se mohou ptát, zda nemáš problém u něčeho setrvat. Tomuto signálu se chceš vyhnout.

Pokud tomu tak ve tvé minulosti bylo, pak to ve svém životopise nezdůrazňuj. Vynech některá tvá zaměstnání, která trvala velmi krátkou dobu a nesouvisí s kariérní dráhou, na kterou je tvůj životopis zaměřen. Nikde není psáno, že musíš uvést všechna zaměstnání, která jsi zastával. Drž se vyjmenování těch zaměstnání, která prokazují dovednosti související s prací, o kterou se ucházíš.

Další strategií je ukázat, jak každé z těch různorodých zaměstnání souvisí se vstupem na novou kariérní dráhu. Dosáhni toho prostřednictvím výroků typu problém-akce-výsledek. Například máš základy programování a zkušenosti s managementem - proto nyní můžeš zazářit jako projektový manažer v IT firmě. Proč nepřehodnotit pohled potenciálního zaměstnavatele zdůrazněním těch aspektů předchozí pracovní náplně, které se přenášejí do nové kariéry?

Otázka 4. - 'Je tato osoba zodpovědná?'

Další záludná otázka. Osoba, která často mění zaměstnavatele, může být vnímána jako nezodpovědná. Zaměstnavateli může projít hlavou řada předpokladů, z nichž žádný nemusí být pravdivý.

  • Máš problémy vycházet s ostatními?
  • Máš problémy se zvládáním autority?
  • Máš problémy se včasným příchodem do práce?
  • Nedocházíš do práce, aniž by ses předtím omluvil?

Existuje několik strategií, které ti mohou pomoci:

  1. Můžeš se rozhodnout vynechat v životopise zaměstnání, která netrvala příliš dlouho (pokud to nezanechává velké mezery ve tvém životopise). Jak již bylo řečeno.
  2. Můžeš si vytvořit souhrnný název pro pozice, které jsi zastával. Místo jednotlivých pracovních pozic si stanov časový rámec pro tuto hlavičku. Poté uveď podniky, ve kterých jsi danou pozici zastával.
  3. Zvaž uvedení pozic zastávaných během studia, pokud jsou důležité pro prokázání tvé kvalifikace.
  4. Pokud je tvá současná pracovní historie nabytá různými důležitými okamžiky, které nechceš jen tak vynechat, vytvoř v životopise vedlejší oddíl, ve kterém uvedeš předchozí pozice bez jakýchkoliv podrobností.
  5. Další strategií, jak zdůraznit skutečnosti, že jsi zodpovědný, je vypracovat několik příkladů tvých úspěchů tak, aby odrážely rostoucí odpovědnost s tím, jak jsi postupoval ve své pracovní historii. Člověk, který je nezodpovědný, nebude "šplhat po žebříčku".
Blog ITnetwork.cz

Otázka 5. - 'Dokáže tato osoba dodržovat termíny?'

Tuto otázku je důležité zodpovědět, pokud práce, o kterou se ucházíš, zahrnuje termíny. Odpověz na tuto otázku pomocí výroků typu problém-akce-výsledek (víme, pořád dokola :D), které prokáží tvé schopnosti. Nezapomeň, že tvrdit, že něco umíš, není tak dobré, jako to přímo na místě nějak ukázat.

V případě, že bys chtěl práci, která je flexibilní, má úžasnou perspektivu a je nadprůměrně ohodnocená, začni v IT. Díky akreditovanému rekvalifikačnímu kurzu získáš pevné základy programování na pozici juniora. Získáš osvědčení zaštítěné MŠMT a kurz si můžeš nechat proplatit Úřadem práce. Nech se zaměstnat nebo buď freelancer. Poptávka po programátorech je obrovská, tak nezaspi a naskoč do vlaku za novou kariérou. Buď pánem svého času:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 31.10.2022 19:41
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity