Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

ChatGPT oslavil první rok. Používá jej přes 180 milionů lidí

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, uběhl už rok od doby, kdy americká technologická společnost OpenAI spustila první verzi svého textového generátoru ChatGPT. Tomu se okamžitě podařilo zvednout vlnu zájmu odborné i široké veřejnosti, neboť naprostá většina uživatelů si díky němu mohla umělou inteligenci vyzkoušet vůbec poprvé.

Jak se lidé naučili ChatGPT používat? A jak často jej používáš ty? Hlasuj v naší anketě na konci článku.

Blog ITnetwork.cz

Za prvních 5 dní měl ChatGPT přes 1,5 milionu uživatelů

Když 30. 11. 2022 spustila společnost OpenAI textový generátor ChatGPT, internet zaplavily tisíce zpráv o této přelomové novince. Mnozí odborníci umělou inteligenci přirovnávali k milníku, který odstartuje novou éru, jako to kdysi udělaly třeba počítače. A i mnohé skeptiky přemohla zvědavost, takže si nový nástroj nakonec vyzkoušeli.

Během prvních pěti dní od spuštění tak ChatGPT otestovalo přes 1,5 milionu lidí. Pro srovnání, získat milion uživatelů trvalo Instagramu podle informací Daily Mail zhruba dva a půl měsíce. U Facebooku to pak bylo přibližně deset měsíců a u Netflixu dokonce tři a půl roku.

Neobyčejný zájem o ChatGPT navíc neklesal ani v následujících dnech, týdnech a měsících. Nejvyšší návštěvnost zaznamenal web OpenAI v dubnu a květnu 2023, kdy ChatGPT podle zprávy Exploding Topics přesáhl 1,8 miliardy vstupů. Aktuálně se odhaduje, že má ChatGPT zhruba 1,7 miliardy návštěv měsíčně a 180 milionů aktivních účtů. Každý z uživatelů přitom na jednom chatu stráví průměrně 7 minut a 36 sekund.

Jak lidé ChatGPT používají?

Jak vyplývá z norského výzkumu s názvem „Proč lidé používají ChatGPT“, existuje šest hlavních motivací, kvůli kterým lidé s touto umělou inteligencí pracují. Patří mezi ně produktivita, novost, kreativní činnost, učení a rozvoj, zábava a také sociální interakce. Velmi zajímavá je především poslední zmíněná kategorie, chat totiž dokáže komunikovat opravdu přesvědčivě.

Podle magazínu Forbes lidé ChatGPT používají hlavně v práci. Vhodný je třeba pro brainstorming i jako kreativní pomůcka. Za několik sekund totiž dokáže přijít s nápady a texty, jejichž tvorba by člověku mohla trvat dlouhé minuty. Nástroj také hodně využívají programátoři, jimž pomáhá třeba s laděním jejich kódů. Za zmínku pak určitě stojí schopnost překladu textu do jakéhokoliv jazyka. Z těchto důvodů je umělá inteligence od OpenAI oblíbenou pomůckou také pro mnohé studenty.

Jak dále popisuje Václav Faraga ze společnosti Able., ChatGPT může být velkým pomocníkem i pro samotné firmy, neboť zvládne zvýšit efektivitu, přesnost, a navíc uspořit náklady. „Systém dokáže generovat odpovědi podobné těm lidským v reálném čase, což může pomoci snížit počet potřebných zaměstnanců například v zákaznickém servisu. ChatGPT se navíc dokáže v průběhu času učit a zlepšovat, což dále snižuje potřebu nákladných manuálních aktualizací odpovědí chatbotů,“ doplňuje Faraga.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Odborníci upozorňují na rizika

Jak si můžeš přečíst v jednom z našich předchozích článků, všichni odborníci toto nadšení z umělé inteligence nesdílejí, a mnozí z nich naopak varují před různými riziky. Velmi často se například zmiňuje obava z úniku citlivých dat, jehož důsledkem může být krádež identity, ztráta peněz či poškození dobrého jména. ChatGPT má sice v sobě zavedená určitá bezpečnostní opatření pro ochranu uživatelských dat, pořád zde ale existuje jisté riziko. Nedoporučuje se proto do generátoru vkládat osobní informace nebo citlivé dokumenty.

V posledních měsících se na internetu objevuje mnoho podvodných chatů, které se cíleně snaží získat z uživatelů citlivé informace nebo je nutí si stáhnout škodlivé soubory.

Odborníci rovněž poukazují na problém nepřesných či nesprávných odpovědí. „ChatGPT je náchylný k ‚halucinacím‘ včetně smyšlených odpovědí a neexistujících právních nebo vědeckých citací. Lídři v oblasti práva a dodržování předpisů by proto měli vydat pokyny, aby zaměstnanci před přijetím jakýchkoliv textů vygenerovaných přes ChatGPT zkontrolovali jejich přesnost, vhodnost a užitečnost,“ řekl v květnu například ředitel analytického oddělení ve společnosti Gartner Legal & Compliance Practice Ron Friedman. A i přes výrazný posun, který OpenAI na svém generátoru od té doby udělala, si uživatelé na problém s nepřesnými informacemi stěžují dodnes.

Kvůli přesvědčivé schopnosti pracovat s textem se navíc někteří lidé začali obávat, zda by ChatGPT nemohl časem nahradit vybrané profese. Mnozí odborníci však s těmito názory nesouhlasí. „Navzdory některým katastrofickým tvrzením se nedomnívám, že umělá inteligence v budoucnu nahradí pracovníky v kancelářích. Naopak bude platit, že zaměstnanec, který bude schopný ve své práci ChatGPT využít, bude na trhu práce atraktivnější než člověk, který to neumí,“ komentuje situaci konzultant informační bezpečnosti ze společnosti Cybrela David Polách.

Blog ITnetwork.cz

Roste generátoru ChatGPT konkurence?

OpenAI není jedinou firmou, která na vývoji textového generátoru pracuje, zatím si ale úspěšně udržuje svou dominantní pozici. Budoucnost však může přinést mnohé změny a do popředí se může dostat i konkurence.

Podle serveru CB Insights patří mezi největší konkurenty OpenAI:

  • AI21 Labs
  • Aleph Alpha
  • 01.AI
  • Anthropic
  • Imbue
  • Fifth Dimension AI
  • Stability AI
  • Quantic Brains Technologies
  • Pryon
  • Irreverent Labs

Na vývoji vlastních textových generátorů pracují i některé společnosti v Česku. Jednou z nich je například firma Deeply.

Anketa – Jak často používáš ChatGPT?

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 11.12.2023 13:44
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity