Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

TOP5: Jednoduché programovací projekty pro začátečníky

Každý začátek znamená vždy určitý vstup do neznáma a skýtá mnoho jednoduchých i složitějších výzev. Člověk se musí odhodlat opustit svou komfortní zónu a vložit energii do něčeho nového, aniž by tušil, zda se mu to nakonec povede. Platí to u diety, učení nového jazyka i rekvalifikace. Právě ty, kteří se rozhodnou ze dne na den změnit svůj obor a rozjet novou kariéru v IT, čeká cesta plná učení a programování. Na jejím konci ale noví programátoři získají bezkonkurenční plat i plno dalších benefitů.

Jsi právě v začátcích programování? A chtěl by sis vyzkoušet nějaký jednoduchý projekt? V článku ti jich 5 takových představíme.

Blog ITnetwork.cz

Jak začít programovat?

Obvyklým problémem nových začátků většinou je, že člověk neví, jak se do toho správně pustit. To bývá i častou příčinou nezdaru. U programování to pak platí ještě víc, neboť se jedná o komplexní činnost spojenou s náročným učením a vytrvalostí. I když se najdou tací, kteří se učí programovat samostatně, velká část lidí se obrací na zkušenější. Absolvují různé kurzy či workshopy, případně chodí na stáže do IT firem.

Pokud ses i ty rozhodl, že bys chtěl začít programovat, měl by sis nejprve ujasnit svůj cíl. Rád bys pracoval v IT? I jako junior si v tomto oboru můžeš vydělat pořádný balík! Nebo chceš IT jen jako koníček, abys sis třeba mohl vytvořit nějakou zajímavou hru? Záleží pouze na tobě, ale svému cíli bys měl každopádně přizpůsobit své vzdělávání.

Dobrou zprávou určitě je, že ti náš rekvalifikační kurz může uhradit pracovní úřad. Není to nic složitého, přečti si například, jakou zkušenost se schvalováním úřadem měl bývalý kamioňák Zdeněk, který dnes úspěšně pracuje v IT.

Zvažuješ kariéru programátora? Přihlas se do našeho akreditovaného kurzu Programátor WWW aplikací a získej práci snů!

5 projektů pro začátečníky

Rozhodl ses začít s programováním a už se cítíš na svůj první projekt? Inspiruj se některým z těchto pěti tipů. Ověříš si své znalosti a užiješ si plno zábavy! Navíc získáš praktický výstup do svého portfolia, což se ti může na budoucím pracovním pohovoru velmi hodit.

Kalkulačka

Vytvoření vlastní kalkulačky je jeden z nejjednodušších začátečnických projektů. Procvičíš si totiž nejen získané znalosti programování, ale také logiku.

Jednoduchou kalkulačku můžeš naprogramovat v každém jazyce. Podívej se například, jak vypadá možný výstup kalkulačky v Javě, která se vytváří na konci lekce Podmínky v Javě:

Konzolová aplikace
Vítejte v kalkulačce
Zadejte první číslo:
3.14
Zadejte druhé číslo:
2.72
Zvolte si operaci:
1 - sčítání
2 - odčítání
3 - násobení
4 - dělení
2
Výsledek: 0.42
Děkuji za použití kalkulačky.

Piškvorky

Byl jsi ještě ve škole mistrem piškvorek? Tato jednoduchá, ale zábavná a napínavá hra se dá jednoduše převést z papíru do počítače. Inspiruj se například jednou ze C# úloh na práci s kolekcemi:

Konzolová aplikace
  123456789
1
2
3  X
4
5     O
6
7
8
9

Na řadě je hráč s kolečky
Zadej pozici X kam chceš táhnout: 10
Zadej pozici Y kam chceš táhnout: 2
Neplatná pozice, zadej ji prosím znovu.
Zadej pozici X kam chceš táhnout: 3
Zadej pozici Y kam chceš táhnout: 2

Pokud jsi již dál, můžeš se inspirovat lepší a grafickou variantou Piškvorek:

Piškvorky v C# - Blog ITnetwork.cz

Hodiny

Máš své vlastní webovky, které bys chtěl designově obohatit o analogové hodiny? Nebo si chceš pouze vyzkoušet své dovednosti? Pokud již máš za sebou základy, podívej se třeba na lekci analogové hodiny v Pythonu:

Hodiny v PyQt - Blog ITnetwork.cz

Nebo to chceš zkusit na webu? Javascriptové hodiny naprogramoval jeden z našich přispěvatelů, inspiruj se jeho návodem pro pokročilejší programátory:

Tvoje stránka
localhost

Šibenice

Kdo by neznal klasickou hru šibenice. Pokud by sis její počítačovou verzi chtěl vytvořit i ty, inspiruj se třeba tutoriálem na jednoduchou šibenici v Javě, kterou najdeš na našem webu:

Šibenice v Javě - Blog ITnetwork.cz

Nebo její mobilní verzí pro Android v témže jazyce:

Šibenice v Javě pro Android - Blog ITnetwork.cz

(Ping) pong

Zahrát si ping pong a nevstát přitom z gauče? Žádný problém, můžeš si jej snadno naprogramovat. Na našem webu najdeš třeba návod na tvorbu pongu v Pythonu:

Hra Pong v Python - Blog ITnetwork.cz

Hra má sice úplně jednoduchou grafiku, svému účelu však plně dostačuje.

Své hry pak můžeš dovést do dokonalosti lepší grafikou a hratelností. Takto hru Pong ztvárnil jako soubor dvou jazyků uživatel Ondrca:

C# vs. Java - Blog ITnetwork.cz

Ještě neprogramuješ? Přihlas se do některého z našich rekvalifikačních kurzů a najdi si práci v oboru, který má budoucnost. Kromě toho na tebe čeká pohádkový plat, ve většině případů také home office a mezi zaměstnanci tolik oceňovaná flexibilita:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 20.12.2022 19:48
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity