Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Učit se programovat a vydělávat přitom peníze? Ano!

Programování je v současné době jednou z nejžádanějších dovedností. Přináší opravdu zajímavé kariérní příležitosti a samozřejmě velmi hezké platy. V IT firmách ovšem často očekávají, že nebudeš tzv. nepopsaný papír a přijdeš s nějakými schopnostmi. Získat je můžeš tvorbou projektů. Proč si je nechat živořit v 'šuplíku', když z nich jiní mohou mít užitek a ty slušný přivýdělek do začátku? A nezáleží, jestli pracuješ s Javou, Pythonem, JavaScriptem, C# .NET nebo jiným renomovaným jazykem. Po všech těchto technologiích je značná poptávka!

Dnes si zmíníme několik tipů, jak se můžeš učit vytvářením projektů, kterými získáš praxi i za ně dostaneš zaplaceno.

Blog ITnetwork.cz

Získej zkušenosti a přivydělej si při programování

Jako by samotný fakt, že programování je rozhodně pro většinu lidí krokem k lepšímu, nestačil. Pro mnohé je i možností, jak si při jeho studiu začít vydělávat peníze. Jak jinak si něco osvojit, než se učit na reálných příkladech.

Jsi studentem programování (ať už rekvalifikačního kurzu či ve škole) a chceš si při učení vydělat peníze? Existuje spousta způsobů, jak si efektivně osvojit dovednosti. Bez dalších okolků začněme!

Piš tutoriály, lektoruj či koučuj

Programování je důležitá profese, která vyžaduje praktické a někdy i akademické znalosti. Především, pokud se rozhodneš o své schopnosti podělit. Sdílení toho, co už umíš, je ta skvělá cesta, jak si vydělat a inspirovat další. Psát lekce (například pro ITnetwork 😉), vytvářet videa či se stát lektorem/koučem na školeních (i to můžeš dělat u nás při studiu).

Je pravda, že na lektorování už je potřeba mít spíše něco za sebou, abys mohl odpovídat na různé dotazy a věděl, jak složité věci vysvětlit opravdu jednoduše. Na psaní lekcí na určité téma další zkušenosti nepotřebuješ a můžeš to brát jako bezva brigádu nebo částečný přivýdělek.

Díky tomu, že budeš kód a to, jak vše funguje, vysvětlovat ostatním, si mnohé věci mnohem lépe zapamatuješ a pochopíš kdejaké souvislosti. Navíc budeš mít prostor experimentovat s různými způsoby řešení a ty sám budeš mít k dispozici někoho, pro koho pracuješ, koho se můžeš v případě nouze zeptat. Není to k nezaplacení?!

Blog ITnetwork.cz

Vytvářej a prodávej web pluginy a témata

Můžeš vytvářet úžasné věci, jako jsou webové pluginy a přivydělat si tak nějaké peníze. Seznámíš se tak i s obchodní stránkou věci. Tím je asi nejlepší začít. Nebo různá ‘témata’ webovek - tedy design webových stránek. Toto řešení je ideální pro lidi s vášní pro front-end. Za všechny zmiňme platformu WordPress.

Mobilní aplikace se vyplatí

Později se můžeš odhodlat zkusit i postupně prodat mobilní aplikace.

Existuje řada způsobů, jak zpeněžit tvůj výtvor, například prostřednictvím nákupů v aplikaci nebo prémiových funkcí. A vzhledem k tomu, že naprostá většina lidí dnes vlastní chytré telefony, existuje pro tvou appku vlastně velký potenciální trh.

Jenže vytvoření úspěšné aplikace samozřejmě vyžaduje víc, než jen umět programovat. Je důležitý nápad, propagace a také dobré uživatelské prostředí. Pokud však dokážeš vymyslet a napsat něco opravdu pro lidi zajímavého, rozhodně ti aplikace může časem generovat slušný příjem. Můžeš použít třeba technologii Xamarin či Kotlin.

Nezapomínej na hry

Mnoho lidí se k počítačům a programování dostalo díky hrám. Nejdříve byli čistě konzumenty, ale později v nich láska přerostla v touhu vytvořit si něco svého, co zase chytne další generaci a nabídne jim něco trochu jiného k zábavě.

Hry mohou být ovšem dosti komplexní a ačkoliv by se to mohlo zdát jako dobrý start pro začátečníka, záleží velmi na tom, jak moc složitou hru chceš vytvořit. Existují jednoduché hry - ping pong, had nebo Space Impact. Čím jednodušší, tím lepší rozjezd pro tebe. A retro stále letí 😉 Na hry existují speciální knihovny a frameworky snad pro všechny programovací jazyky. Opět se nabízejí mobilní platformy, kde lze hru nejjednodušeji zpeněžit.

IT obor roste raketovou rychlostí. Chop se příležitosti stát se junior programátorem WWW aplikací a měj benefity, které jiné obory mnohdy ani nenabízejí. Platy programátorů začínají na úplně jiné hladině a mají lepší uplatnění na trhu práce oproti jiným profesím. Zařiď si perspektivní kariéru díky akreditovanému rekvalifikačnímu kurzu a získej za 4 měsíce osvědčení zaštítěné MŠMT. Kurz si můžeš nechat třeba i proplatit Úřadem práce. Začni ještě dnes:

Blog ITnetwork.cz

Účastni se soutěží v programování

Soutěže v programování jsou skvělým způsobem, jak si při učení vydělat peníze. Účastí v těchto soutěžích si můžeš nejen zdokonalit své kódovací dovednosti, ale také vyhrát peněžní ceny. Mnoho soutěží navíc nabízí vítězům další výhody. V zahraničí například stipendia, nebo možnost navázat důležité kontakty a položit tak další kariérní základy. Jedná se často o Hackathony se zadáním a cenou, které určitě vygooglíš.

Freelancing jako odpověď pro nezkušené

Programování je na dnešním trhu práce vyhledávanou dovedností a existuje mnoho způsobů, jak se tomuto řemeslu naučit. Pro ty, kteří teprve začínají, může být skvělou možností, jak si vydělat peníze a zároveň zdokonalit své dovednosti, stát se programátorem na volné noze. Budeš moci pracovat na skutečných projektech s klienty a získáš tak přímou zkušenost s tím, jaké to je být programátorem.

Kromě toho si freelanceři mohou sami nastavit pracovní dobu a sazby, což ti dá svobodu učit se vlastním tempem. A pro ty, kteří se obávají najít si práci, dnes existuje mnoho online platforem, jako Fiverr.com, které spojují programátory s podniky a jednotlivci, kteří potřebují jejich služby.

Blog ITnetwork.cz

I na opensource se dají vydělat peníze

Jak píše levelup.gitcon­nected.com, můžeš začít vyvíjet program nebo software s otevřeným zdrojovým kódem a dát ho k dispozici zdarma pro všechny. Následně uživatele můžeš také požádat o podporu tvého softwaru a výměnou za to jim software neustále aktualizovat. Mnoho programátorů používá stránky pro financování a dárcovství, kde vybírají platby od uživatelů a pokračují v aktualizaci kódu.

Jedním z příkladů, je Phaser.js, což je hra vyvíjená v javascriptovém frameworku a lidé, kteří tento framework používají, podporují vývojáře na Patreonu.

Bug Bounty Hunters - Novodobí lovci pokladů

Bug Bounty Hunters hledají chyby v kódu velkých webových stránek a softwarů a hlásí je vývojářům příslušného softwaru nebo webových stránek. Vlastníci a provozovatelé jim za tuto službu pak zaplatí. Bug bounty hunters si mohou vydělat až 3 650 dolarů za jedinou chybu, píše levelup.gitcon­nected.com. Vyzkoušet to můžeš například na serveru HackerOne.com.

Závěrem

Se vhodnými zdroji a odhodláním učit se můžeš vydělávat nemalé peníze ještě předtím, než tě někdo označí za 'pravého programátora'. Samozřejmě tento model není vhodný pro úplně začátečníky, kteří si teprve osvojují potřebné základy. V momentě, kdy už budeš mít něco za sebou, nenech se svazovat tím, že ‘ještě neumíš tak dobře’ tohle a tamto a získávej to nejcennější - zkušenosti. V našem akreditovaném rekvalifikačním kurzu se naučíš přesně to, co budeš jako junior programátor WWW aplikací potřebovat. Na konci kurzu získáš osvědčení zaštítěné MŠMT. Ačkoliv se kurz skládá z velké části ze samostudia, nebudeš na to sám. Získej tak možnost perspektivní budoucnosti a příležitosti v nejrychleji se rozvíjejícím oboru - IT - ještě dnes. Kurz si můžeš nechat proplatit Úřadem práce a neplatit tak ani korunu:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 8.11.2022 19:36
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity