Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Umělá inteligence se ukázala jako zručná malířka

Jak by vypadal Harry Potter, kdyby byl dívkou? A jak by asi francouzský impresionistický malíř Claude Monet ztvárnil Brno? Na tyto a mnoho dalších otázek zná odpověď aplikace DALL-E 2, která dokáže z písemného zadání vygenerovat fascinující umělecké výtvory. Svět se tak opět o krůček přiblížil době, kdy bude umělá inteligence schopna nahradit i kreativní lidskou činnost.

Blog ITnetwork.cz

Nová aplikace DALL-E 2 dokáže graficky ztvárnit cokoliv

Společnost Open AI v minulém roce kromě úspěšného chatbota ChatGPT, který dokáže velmi přesvědčivě odpovídat na zadané otázky, představila také aplikaci na generování libovolných obrázků DALL-E 2.

Uživatel do ní nejprve napíše stručně zadání, které má software zpracovat. To může obsahovat téměř cokoliv, od reálných vyobrazení až po ty nejméně pravděpodobné kombinace. Zakázáno je ale například násilí nebo sexuální motivy. Navíc je zde možnost do zadání napsat, v jakém stylu má výsledný výtvor být. Můžeš tak navrhnout dílo, které bude vypadat, jako by jej namaloval třeba Picasso.

Vygenerování obrazů potom trvá od několika sekund až zhruba po jednu minutu. Následně dostaneš k dispozici čtyři různé výtvory, přičemž ten vybraný pak ještě můžeš pomocí dalšího zadání doupravit.

Velkou výhodou aplikace je, že využívá takzvaný CLIP systém (Contrastive Language-Image Pre-training artificial vision systém). Díky němu je schopná definovat a vytvářet sémantické vazby mezi textem a obrazem. Jedná se tedy o velmi složitou a sofistikovanou práci, která spočívá v precizním srovnávání na základě stovek milionů obrázků a jejich popisků.

Služba je zatím pro registrované uživatele zdarma. Nevýhodou však je příliš velký zájem lidí, který způsobuje občasné výpadky. Pokud si chceš DALL-E 2 vyzkoušet i ty, doporučujeme trpělivě vyčkat.

Nahradí umělá inteligence lidskou kreativitu?

Kromě DALL-E 2 v současnosti fungují ještě další dva generátory obrázků, které řídí umělá inteligence, a to Midjourney a Stable Diffusion. Rozvoj těchto aplikací však otevřel diskuzi nad tím, zda by mohla umělá inteligence v budoucnu nahradit i něco tak originálního, jako je lidská kreativita.

Jak naznačuje v článku BBC Alexander Reben, který s umělou inteligencí dlouhá léta pracuje, umění čekají velké změny. Není to podle něj poprvé, co nové technologie způsobily takové pozdvižení.

Podle mých zkušeností práce s umělou inteligencí při výrobě soch či obrazů velmi změnila způsob, jakým přemýšlím o tvůrčím procesu a možnostech spolupráce člověka a stroje. Věřím, že jsme nyní svědky vzniku zcela nové umělecké formy.

Mluví se také o tom, zda stroje nahradí pracovníky v kreativních průmyslech. Nejčastěji se přitom potenciál umělé inteligence zmiňuje u marketingu, neboť jde o obor, u nějž je snadněji měřitelný výkon. I tak se ale profesor Aleks Farseev v článku Forbesu domnívá, že kreativita bude vždy vyžadovat také vliv člověka.

Osobně věřím, že lidský faktor bude vždy důležitý a bude mít své místo v každém odvětví.

Tyto nové technologie přináší i další problémy třeba v podobě autorství daných výtvorů a etiky jejich používání. Proto začíná docházet cílenému omezování umělé inteligence v určitých oblastech. Například nedávno ChatGPT dokázal složit zkoušky na právnické fakultě Minnesotské univerzity, což způsobilo jeho zákaz v některých vysokoškolských kampusech. Podobně potom některé fotobanky nepřijímají obrázky, které byly vyrobeny umělou inteligencí z důvodů možných licenčních problémů.

Chceš se naučit programovat a vstoupit do světa IT? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů se skvělým platem, flexibilitou a mnoha dalšími benefity. Nikdy není pozdě začít:

Jak ztvárnila DALL-E 2 naše zadání?

Abychom si schopnosti aplikace ověřili, podrobili jsme ji menší zkoušce. Podívej se, jak dopadla:

Programátoři ve stylu Dalího

První zadání obrazu znělo: „Svět, kde programátory nahradila umělá inteligence namalovaný ve stylu Dalího.“ Jak můžeš vidět, DALL-E 2 se malba poměrně zdařila. Napravo se nachází programátor, který se dívá na umělou inteligenci, která jej nahradila. Celý obraz je barevně i kompozičně v duchu díla Salvatora Dalího. Mimo jiné je zde i typická podobizna autora v popředí. Barvy jsou ovšem o něco výraznější než španělský malíř používal.

Blog ITnetwork.cz

Mona Lisa jako robot

Druhý úkol byl o něco snazší, a sice zobrazení Mony Lisy jako robota. I to se umělé inteligenci opravdu povedlo.

Blog ITnetwork.cz

Psí poslední večeře

Následující ukázka má zobrazovat skupinu psů sedících u stolu ve stylu poslední večeře. Ačkoli všechna zvířata působí trochu uměle, je jasné, že DALL-E 2 splnila svůj úkol velmi dobře.

Blog ITnetwork.cz

Praha ve Stylu Picassa

V dalším zadání jsme se snažili ověřit schopnost přenést náročný malířský styl Pabla Picassa do poměrně netradičního prostředí – české Prahy. Na obrázku je vidět náznak kubismu, ale není v úplně tradičním Picassovském pojetí. Například nebe daleko více připomíná umělecký styl Dalího.

Blog ITnetwork.cz

Roboti čtou zprávy v televizi

Páté zadání znělo: „Lidé sledují zprávy, které uvádějí čtyři roboti z vesmíru.“ Ač by výsledný obraz nebyl bez popisku úplně srozumitelný, domníváme se, že aplikace zadání splnila.

Blog ITnetwork.cz

Pixelová Paříž

V dalším úkolu jsme chtěli vidět Paříž v pixelové podobě. DALL-E 2 si vybrala pro ztvárnění největší dominantu města – Eiffelovu věž. Grafika je podle očekávání velmi jednoduchá, což věrně odpovídá zadanému stylu.

Blog ITnetwork.cz

Kdyby byl Harry Potter žena

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by Harry vypadal, kdyby byl dívka? Zadali jsme tento požadavek umělé inteligenci a ztvárnění je dle našeho názoru opravdu přesvědčivé.

Blog ITnetwork.cz

Brno podle Moneta

Poslední obraz měl znovu ověřit schopnost umělé inteligence reprodukovat styl dalšího z malířských velikánů – Claude Moneta. Když se podíváte na zpracování, je třeba uznat, že se DALL-E zadání splnit podařilo.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 2.2.2023 10:27
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity