Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Ze stavby k tvorbě webů, Wieslaw si splnil svůj sen

Počítače byly pro rodáka z Třince Wieslawa vždy velkým koníčkem, o němž se chtěl dozvědět co nejvíce informací. Ve své kariéře se však zprvu uchytil v úplně jinému oboru, a sice ve stavebnictví. Když mu pak lékaři zjistili vážná zdravotní omezení, musel začít přemýšlet o změně zaměstnání. Rozhodl se, že svůj dlouhodobý zájem o počítače promění v živobytí, a tak se přihlásil na rekvalifikaci. Programování jej úplně pohltilo, a nedávno tak získal práci, která ho baví a naplňuje.

Jak se Wieslaw dostal k vytváření webů? A proč si vybral zrovna Javu?

Blog ITnetwork.cz

Nemoc mu otočila dosavadní život

Jaká byla tvoje cesta k IT?

Docela dlouhá. Počítače byly mým koníčkem již od nějakých šesti let. Postupně jsem o nich zjišťoval co nejvíce informací a naučil se i nějaké starší programovací jazyky jako byl Pascal nebo Basic. Byl to ale pouze koníček a je nutno dodat, že ne všemu jsem tehdy tak dobře rozuměl.

Jaké zaměstnání sis tedy po škole vybral?

Rozhodl jsem se jít na stavební průmyslovku, a pak začal pracovat v jedné stavební firmě. Během následujících roků jsem vystřídal několik zaměstnavatelů i pozic. Dělal jsem třeba rozpočtáře, přípraváře výroby nebo manuálního dělníka.

Zájem o IT mě ale nikdy neopustil. Zhruba před deseti lety jsem se počítačům opět začal věnovat intenzivněji a absolvoval nějaké kurzy přes ITnetwork.

Co tě přimělo k rekvalifikaci?

Částečně to byla touha splnit si svůj sen o práci v IT, přispělo k tomu ale také náhlé zhoršení mého zdravotního stavu, které mi znemožnilo výkon předchozí práce.

Za ta léta studia jsem se věnoval mnoha oblastem IT. Hodně mě zaujalo PHP, ale udělal jsem si i nějaké kurzy k C# a Pythonu. Jak říkávám takovou naší hantýrkou, fáral jsem do všeho, co šlo.😀 Uvědomil jsem si ale, že bych se chtěl nějaký jazyk naučit opravdu pořádně. Doufal jsem, že k tomu mi pomůže právě rekvalifikace.

Který jazyk sis vybral?

Javu, velmi mě totiž ohromilo její všestranné použití, a tedy i výborné uplatnění na trhu práce.

Vybral jsem si Javu, velmi mě totiž ohromilo její všestranné použití, a tedy i výborné uplatnění na trhu práce.

Jak proběhlo schvalování rekvalifikace přes Úřad práce?

Bez větších komplikací. Kvůli mému zdravotnímu stavu na Úřadu práce pouze požadovali potvrzení, že na prezenčních školeních bude dostatečné množství přestávek. Jinak šlo všechno hladce.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Kurzem proplul bez komplikací

Jaké byly tvé začátky v kurzu?

Protože už jsem měl díky předchozímu samostudiu zkušenosti s HTML i s Bootstrapem, tak mi to ze začátku přišlo docela jednoduché. Všechno jsem si pouze opakoval.

A co Java?

Ta mě úplně pohltila. Moc mě bavilo se o ní dozvídat více a dělat různá praktická cvičení. Všem doporučuji je neodbýt a opravdu si je všechna poctivě vypracovat. Jedině tak se vám získané znalosti pořádně vštípí do hlavy. Já jsem například trochu ošidil studium referenčních datových typů a nevěnoval jim dost času, kvůli čemuž s nimi mám dodnes ještě trochu problém.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

Chtěl bych především pochválit pana lektora Brázdu, který mi vždy odpověděl na mé otázky a jeho hodiny mi daly úplně nejvíce. Líbily se mi také vaše podrobně napsané lekce, dodnes si je ještě procházím a učím se z nich.

Také mě bavilo vypracování závěrečného projektu, který jsem potom použil při prezentaci na pracovních pohovorech.

Také mě bavilo vypracování závěrečného projektu, který jsem potom použil při prezentaci na pracovních pohovorech.

Blog ITnetwork.cz

Realizuje se při tvorbě webů

Podařilo se ti po skončení kurzu najít práci?

Hledání práce u mě bylo trochu komplikovanější, protože mi můj zdravotní stav dovoloval pouze zkrácený úvazek. Nakonec se mi však podařilo najít zaměstnavatele, který mi dal šanci. Nastoupil jsem tedy před pár měsíci do jedné menší třinecké firmy jako IT technik. Časové rozložení této práce mi navíc dovoluje věnovat se i mé zálibě, kterou je vytváření webů na zakázku.

Jak ses k tomu dostal?

S tvorbou webů jsem začal už před nějakou dobou, když mě oslovil můj dobrý známý, jestli bych mu nepomohl s jeho stránkami. Zkusil jsem to a byl jsem úplně nadšený. Tehdy jsem ale neměl zdaleka tolik zkušeností jako teď, což bylo také poznat na výsledku 😀.

A jak se ti při vytváření webů daří nyní?

Rekvalifikace mi dala spoustu nových znalostí ohledně HTML, CSS, Bootstrapu, JavaScriptu, PHP a MySQL nebo responzivního webu, které se teď všechny snažím aplikovat v praxi. Nedávno jsem se mi dokonce podařilo navázat i spolupráci s copywriterem, grafikem a kodérem, kteří mi při tvorbě webů pomáhají. Kromě toho mě také zajímá serverová problematika a síťová řešení, která svým zákazníkům rovněž nabízím.

Jsi rád, že ses rekvalifikoval?

Určitě, dalo mi to přesně to, co jsem od kurzu potřeboval. Zjistil jsem také, že je toho ještě spousta, co bych se chtěl naučit. V současnosti si tedy šetřím peníze, abych se mohl brzy přihlásit na váš navazující kurz Java PRO.

Rekvalifikace mi rovněž dodala nové sebevědomí, že jsem něco dokázal. ITnetwork tedy určitě všem doporučuji a již jsem i osobně doporučil několika svým známým.

Rekvalifikace mi dodala nové sebevědomí, že jsem něco dokázal. ITnetwork tedy určitě všem doporučuji a již jsem i osobně doporučil několika svým známým.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 5.8.2023 10:04
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity