Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

K čemu je datová schránka a jak ji zřídit?

Ačkoliv fungují datové schránky v Česku už více než dekádu, velkého rozruchu se dočkaly až nyní. Od začátku letošního roku je totiž bude Ministerstvo vnitra postupně zřizovat všem podnikatelům. I přes některé obavy veřejnosti však datovka nabízí svým uživatelům mnohé výhody. Doby, kdy bylo kvůli úřednímu dopisu nutné vystát nekonečnou frontu na poště, tak již mohou být brzy minulostí!

Pro koho je schránka povinná? A na co si při jejím pořízení dát pozor?

Blog ITnetwork.cz

Co je datová schránka?

Jedná se o:

Elektronické uložiště sloužící k dodávání dokumentů a fungující s maximální mírou ochrany – s ověřením totožnosti vlastníka schránky.

Její hlavní funkcí je snadno, rychle a bezpečně komunikovat se státními institucemi a společnostmi, a to odkudkoliv a kdykoliv. Skrze platformu tedy můžeš přijímat, ale také odesílat elektronické dokumenty a zprávy.

Informační systém datových schránek (ISDS) byl v Česku spuštěn již v roce 2009. V současnosti je dle informací Ministerstva vnitra aktivních zhruba 1 812 000 schránek, přičemž dohromady odeslali jejich uživatelé za posledních 13 let přes jednu miliardu zpráv. Jak říká ředitel odboru eGovernmentu Ministerstva vnitra Roman Vrba:

Zájem o datové schránky zvyšuje především trend online komunikace, kdy lidé preferují vyřizování svých záležitostí elektronicky. Datovky přitom dokážou v mnoha ohledech nahradit služby klasické pošty, ale také nabízí možnosti vyřizování běžné korespondence nebo přístup do Portálu občana.

Pro koho je schránka povinná?

Datovky se zřizují dvěma možnými způsoby, buďto na žádost, nebo automaticky ze zákona. První varianta platí pro:

  • fyzické osoby
  • podnikající fyzické osoby nezapsané v základním registru osob
  • zahraniční podnikající fyzické osoby

Ze zákona pak Ministerstvo vnitra automaticky zřizuje schránky pro:

  • právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku
  • orgány veřejné moci
  • podnikající fyzické osoby (některé profese)
  • všechny podnikající fyzické osoby zapsané v základním registru osob od roku 2023
  • právnické osoby zapsané v základním registru osob od roku 2023

Láká tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci se skvělým platem, flexibilitou i home office. Nikdy není pozdě začít:

Jak si zřídit datovku?

O schránku můžeš požádat:

Online

Nejjednodušším způsobem je požádat o ni na webu mojedatovaschran­ka.cz. Můžeš to udělat odkudkoliv a kdykoliv, stačí mít připojení k internetu. Nejprve je však potřeba ověřit svou totožnost přes některou z aplikací jako je eObčanka, MojeID nebo třeba přes svou bankovní identitu. Následně bude tvá schránka okamžitě zpřístupněna.

Czech point

Pokud preferuješ spíše osobní kontakt, můžeš si ji založit na některém z mnoha míst Czech POINT. I zde je však potřeba ověřit svou totožnost, třeba občanským průkazem. Žádost by měla být ve většině případů vyřízena okamžitě.

Písemně

Vyplň elektronický formulář, který najdeš na již zmíněné stránce mojedatovaschran­ka.cz, vytiskni jej a podepiš. Podpis ale musíš nechat úředně ověřit. Následně dokument odešli na adresu: Ministerstvo vnitra, Nad Štolou 3, poštovní schránka 21, 170 34 Praha 7.

Blog ITnetwork.cz

Proč se datová schránka vyplatí?

Vedení i založení datové schránky je pro všechny zdarma. Za odeslání dopisu státním institucím tak již nemusíš zaplatit ani korunu. Rovněž si díky ní můžeš nechat zdarma vystavit nejrůznější dokumenty a výpisy z registrů, které jsou jinak přes CzechPOINT zpoplatněné.

Kapacita schránky je neomezená, navíc ti platforma ušetří čas, který bys jinak strávil cestou na poštu. To ocení především ti, kdo nežijí v místě trvalého bydliště, jako jsou třeba studenti nebo digitální nomádi. Na rozdíl od mailu má datovka i vyšší zabezpečení proti neoprávněnému vstupu.

Přes datovou schránku se můžeš také přihlásit do informačních systémů sociální a finanční správy a ověřit si stav svých účtů sociálního nebo důchodového pojištění. Případně si můžeš zaktivovat doručování a odesílání zpráv i od bank, pojišťoven, či dodavatelů.

Pokud hledáš adresu datové schránky nějaké konkrétní instituce či fyzické a právnické osoby, s velkou pravděpodobností ji najdeš v Seznamu datových schránek. Fyzické osoby však mají právo své kontaktní údaje nezveřejňovat, tudíž zmíněný seznam nemusí být kompletní. Je také potřeba dávat si pozor na to, že některé údaje se aktualizují a mění.

Na co si dát pozor?

Často zmiňovaným problémem je omezená doba, po kterou jsou dopisy v datové schránce uloženy. Po 90 dnech se totiž automaticky a nevratně odstraní. Je proto potřeba si důležité dokumenty a dopisy stáhnout do počítače. Druhou možností je zaplatit si službu Datový trezor, který uchová tvé zprávy déle. Jeho cena se odvíjí od počtu uložených zpráv od 120 do 29500 korun za rok.

Uživatelé si také musí schránku pravidelně kontrolovat. Pokud si totiž příchozí zprávu do deseti dnů nevyzvednou, bude automaticky považována za doručenou. Abys měl o nově příchozích dopisech lepší přehled, můžeš si v datovce nastavit emailové upozornění.

OSVČ pak mají nárok na dvě schránky, a sice pro fyzickou osobu a pro podnikající fyzickou osobu. Ze druhé zmíněné varianty však nejdou vyřídit služby určené pouze pro osobní účely. Navíc, obě schránky nelze sloučit do jedné.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 15.2.2023 10:31
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity