Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pozor na přehřátí mobilu. Jak mu v létě předejít?

I když možná neholduješ dlouhému poflakování na pláži, občas rozhodně neuškodí se na chvíli uvolnit v horkém písku za zvuků šplouchání vln. Slunění však možná svědčí tobě, avšak nikoliv tvému mobilu. Horké letní dny totiž dávají naší elektronice pořádně zabrat. V tomto článku ti proto nabídneme několik užitečných tipů, jak se o svůj telefon postarat, aby mu současná úporná vedra neublížila.

Jak ovlivňuje teplota prostředí výkon baterie? A co dělat s přehřátým mobilem?

Blog ITnetwork.cz

Má vedro vliv na baterii?

Parné letní dny jsou pro naše telefony a další elektroniku velmi náročné. „Baterie jsou navrženy tak, aby fungovaly při určitých teplotách. Čím více se zahřívají, tím náročnější je jejich provoz, což samozřejmě vede i k vyšší spotřebě energie,“ vysvětluje BBC Roz Wyatt-Millingtonová, docentka na Leeds Beckett University.

I když v sobě mají některé chytré mobily zabudovaný teplotní senzor, ani u nich nelze automaticky vyloučit možnost poškození přehřátím. Uživatelé by tedy tuto funkci měli brát pouze jako prevenci a příliš neriskovat.

Jak potom doporučuje na svých stránkách Avast, ideální teplota zařízení se pohybuje od 0 do 35 °C. Zatímco do 43 °C je zahřátí mobilu ještě přijatelné, větší horko už může být nebezpečné, takže je potřeba podniknout kroky ke snížení teploty.

Jak chránit mobil před přehřátím?

Vyhýbej se slunci

Mnoho lidí si hraním na mobilu zkracuje čas třeba při odpočinku na lehátku u bazénu, či při jízdě autem. Přístroj je tak dlouhodobě vystavován ostrým slunečním paprskům, které jej silně ohřívají.

Již několikahodinové nahřívání může vyústit ve vybití telefonu, nebo dokonce i k jeho poškození. Je tedy vždy dobré se raději přesunout někam do stínu, kde toto riziko nehrozí.

Blog ITnetwork.cz

Pozor na náročné aplikace

Telefon nemusí zahřívat pouze vysoké letní teploty, ale také spuštěné aplikace či videa. Při extrémních vedrech může dokonce i obyčejné připojení k internetu mobil nadměrně zatížit. Vůbec nejnáročnější je pak hraní her, které způsobuje silné přehřívání procesoru a baterie. „Pokud zrovna nepoužíváte GPS či jiné nástroje nebo aplikace, raději je vypněte. Čím méně toho totiž máte zapnutého, tím méně energie spotřebujete, a tím méně tepla bude přístroj generovat,“ radí Roz Wyatt-Millingtonová.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Stáhni si aplikaci na přehřátí

Jak už jsme psali výše, novější chytré mobily v sobě mají zabudované různé bezpečnostní prvky, které dokáží v případě přehřátí telefon vypnout či uvést do úsporného režimu. Pokud si ale nejsi jistý, zda ji zrovna ten tvůj má, můžeš si stáhnout některou z mnoha dostupných aplikací. Skrze ně pak lze následně stav mobilu či výkonu jeho procesoru kontrolovat.

Vyzkoušej třeba:

Pozor na pouzdra a obaly

Možná tě to nikdy nenapadlo, ale zdrojem přehřívání mobilu může být i jeho bezpečnostní či ozdobný kryt. Riziko hrozí především u těch, které nemají žádné větrací průduchy. Přes léto se vyhni také neprodyšným a teplým materiálům, jaký můžeš vidět například na následujícím obrázku.

Blog ITnetwork.cz

Nepoužívej telefon při nabíjení

Dobíjením mobilu postupně klesá životnost jeho baterie. Když při tom navíc hraješ hry, surfuješ na internetu nebo sleduješ videa, celý proces se zbytečně prodlužuje. „V momentě, kdy se k nabíjení a intenzivnímu používání přidají ještě vysoké letní teploty, je baterie zbytečně přetěžována a může se nenávratně poškodit. Vystavení baterií teplotám nad 60 stupňů může navíc skončit až jejich explozí a následným požárem,“ doplňuje Radim Tlapák z Batteryshop.cz.

Vadné příslušenství

Někdy za zvýšenou teplotou při nabíjení stojí i na první pohled neviditelná závada, jako je pokažená nabíječka nebo přímo baterie telefonu. Pokud jsi tedy již vyloučil všechny ostatní možné příčiny a přehřívání telefonu stále trvá, raději se obrať na odborníky ve specializovaném servisu.

Co dělat, když se baterie přehřeje?

Nejprve je potřeba si uvědomit jednu velmi důležitou věc, a sice že bateriím nesvědčí prudké změny teplot. Určitě tedy není dobrý nápad horký mobil strčit třeba do lednice.

Nejlepší je tedy jeho postupné ochlazování. Vypni všechny aplikace, případně mobil přepni do úsporného režimu a sundej z něj kryt. Následně jej polož na nějaké stinné místo a vyčkej, než se sám zchladí na běžnou teplotu.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 14.7.2023 11:04
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity