Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

7 koníčků, které ti zlepší programování

Porozumění programovacímu jazyku, kritické myšlení, logika a soustředění. To je balíček dovedností, které by měl mít každý správný programátor. Jenže jak je procvičovat jinak, než samotným programováním? Koníčky jsou skvělým způsobem, jak se odreagovat mimo práci a zároveň zvyšují kognitivní a tvůrčí schopnosti. Díky nim se budeš zlepšovat, až se dostaneš mezi ty nejlepší z nejlepších. Přečti si, které to jsou.

Co pro sebe každý den můžeš dělat? Které konkrétní dovednosti budeš daným koníčkem rozvíjet?

Blog ITnetwork.cz

Proč je důležité rozvíjet programovací dovednosti?

Programování je činnost náročná na myšlení, která vyžaduje dlouhé období intenzivního soustředění a koncentrace. Proto je důležité rozvíjet a procvičovat dovednosti spojené s programováním. Koníčky podporují relaxaci a pomáhají předcházet duševní únavě. Jsou také skvělým způsobem, jak zdokonalit myšlenkové schopnosti a kreativitu. Některé koníčky zlepšují fyzické zdraví a jiné ti mohou pomoci rozvíjet intelektuální schopnosti a zlepšit profesní výkonnost. Mezi další potenciální fyzické a psychické přínosy koníčků patří:

  • 🧠 Podporují kreativní myšlení
  • 🤩 Zlepšují náladu a pozitivně ovlivňují postoj
  • ⚖️ Zmírňují stres mezi pracovním a soukromým životem
  • ❤️ Dokazují zaměstnavateli tvou vášeň a motivaci
  • 🔎 Zvyšují soustředění
  • 🤔 Pomáhají objevit alternativní způsoby přístupu k problému

Suma sumárum - fyzicky aktivní koníčky přinášejí zdravotní výhody, například snižují krevní tlak. Ty mentálně náročnější koníčky zase zlepšují zdraví tím, že snižují hladinu kortizolu.

Nejen Mozartem zmoudřit můžeš

Poslech hudby je koníčkem, který může být skvělým zlepšovačem nálady. Takový dobře sestavený playlist může mít nevídaný povzbuzující vliv na práci. Může ti pomoci se soustředit na složité úkoly. Zejména různé typy klasické hudby podporují soustředění a koncentraci. Pěstování zájmu o hudbu a experimentování s různými styly a žánry může být pro programátory obohacujícím koníčkem.

Nebo se neomezuj pouze na pasivní poslouchání a ujmi se opratí. Nauč se na nějaký hudební nástroj hrát sám. Posiluješ tím corpus callosum neboli část mozku, která spojuje levou a pravou hemisféru. Posílení tohoto spojení mezi oběma hemisférami zlepšuje mozkové funkce v oblasti paměti, řešení problémů a exekutivního myšlení. Kromě rozvoje analytických schopností může hra na hudební nástroj zlepšit také jemnou motoriku.

Blog ITnetwork.cz

Učit se hrou

Být programátorem a učit se programovat vyžaduje, abys řešil složité problémy tím, že je pokud možno zjednodušíš. Jak problém zjednodušit? Tím prvním, co se nabízí, je zmenšit jeho rozsah a podívat se na něj z jiného úhlu. A kde jinde se s tímto způsobem myšlení setkáváš než při hraní her.

Deskovky

Mezi ideální kandidáty na hry patří třeba deskovky. Povzbuzují mysl k plánování a strategickému myšlení. Zlepšují schopnost vidět souvislosti a používat logické myšlení. A to nemluvíme o paměti a lepší socializaci.

Videohry

Dále se nabízí videohry. Ať už jejich samotné hraní nebo úprava = modding. Modding je zajímavý, protože umožňuje upravovat různé aspekty hry. Ideální hrou k tomuto účelu je Minecraft. Usnadňuje ti zábavnou formou procvičit si jazyk Java mimo pracovní prostředí. Modifikace se může pohybovat od jednoduchých úprav až po kompletní přepracování hry. Díky tomu může být videohra zajímavější i po skončení její původní životnosti. Posiluje dovednosti, jako je výzkum, přizpůsobování kódu, sebevyjádření a spolupráce.

Máš podobné koníčky a vlastně tě programování dost zajímá, ale nevíš, jak správně začít? Nech se rekvalifikovat v našem akreditovaném kurzu pro úplné začátečníky. Už od 0 Kč můžeš studovat populární technologie jako JavaScript, C# .NET, Python a další. Začni dnes a získej osvědčení zaštítěné MŠMT:

Blog ITnetwork.cz

Programátor je nejlepší spisovatel

Možná si říkáš: programování je praxe; co to má společného se psaním a čtením obecně?

Čtení rozvíjí dovednosti, jako je porozumění a posun perspektivy. Tyto dovednosti jsou užitečné i při programování. Čtení také posiluje představivost, což je další cenná vlastnost. Můžeš se tedy věnovat odborné četbě a tím rozšiřovat své znalosti a provádět výzkum, nebo můžeš číst beletrii a používat čtení jako formu relaxačního potěšení. Čtení všech forem pomáhá zlepšovat analytické schopnosti a dovednosti psaní.

Samotné psaní rozvíjí kognitivní schopnosti potřebné pro programování a zlepšuje představivost a komunikační dovednosti. I příležitostné psaní, například psaní deníku, může být pro programátory přínosné. Může pomoci mysli zpracovat problémy a generovat nápady.

A jak jinak se něco naučit nebo pochopit, než to napsat vlastními slovy. Psaní výukových materiálů, například programátorských tutoriálů, je skvělým společníkem při programování. Nepřijímáš informace na pasivní úrovni. A také hledáš informace, což je programátorův denní chleba. Založ si třeba blog a sdílej zde své taháky a věci, které umíš, ale i své názory na nové věci ze světa IT.

Blog ITnetwork.cz

Šiř svůj um dál

Pokud tě baví psát tutoriály, možná bys mohl posunout své schopnosti ještě o kousek dál a začít učit. Stejně tě to nemine. Jako senior programátor budeš vychovávat další generace juniorů. Uč se tedy trpělivosti a přemýšlení, jak podat informace nervóznímu začátečníkovi tak, aby je dokázal zpracovat. Učení či mentoring jsou komplexní koníčky, které ale mají možná největší návratnost. Samotný pocit sebeuspokojení, že někomu pomáháš, je k nezaplacení.

Foť svět kolem sebe

Ačkoli se zdá, že fotografování je velmi odlišné od programování, tento tvůrčí koníček zahrnuje podobné dovednosti. Trpělivost a schopnost řešit problémy. Programátoři mívají rádi vizuální výzvy spojené s fotografováním, protože kódění je teoretickým úkolem, který nemusí mít vždy vizuální složku. Což se někdy prostě zají a únikem může být právě zachycování světa skrze objektiv. A později budeš chtít své obrázky také upravovat. Schopnost pracovat s dalšími souvisejícími nástroji, jako je Photoshop či Lightroom, je k nezaplacení. Nikdy totiž nevíš, kam tě vítr na tvé cestě životem zavane a co budeš v životě vlastně potřebovat za dovednosti.

Blog ITnetwork.cz

Umění a vše tomu podobné

Žádný strach a odhoď předsudky. Kreslení, malování a další formy umění mohou být relaxační, inspirativní a obohacující. Při kreativních činnostech, jako je kreslení, čmárání nebo vybarvování, má mozek prostor pro vytváření souvislostí a řešení problémů. Díky přesunu pozornosti od problému dává umění mozku možnost vytvářet nervová spojení a rozvíjet porozumění. Takže i čmárání nebo malování podle čísel může mozku poskytnout prostor pro tvůrčí vzestupy. Dělej, co lahodí tvé duši, a výsledky se dostaví samy.

Chuťový virtuóz

Vaření je labužnický zážitek plný kreativity a fyzické satisfakce. Zájem o recepty a ingredience vede k zájmu o životní styl (více či méně zdravý) a určitou míru socializace. Vaření také poskytuje příležitost ke kreativitě a experimentování, což vyžaduje zkoušení věcí a jejich testování, aby se zjistilo, co efektivně funguje k dosažení požadovaných výsledků. Zlepšuje také pozornost k detailům, protože čím přesněji se držíš receptu, tím lepší jsou výsledky, podobně jako při psaní kódu. A stejně tak můžeš přijít na doplněk (ingredienci), který recept vystřelí o míle dál...

Blog ITnetwork.cz

Další činnosti

Další koníčky, které mají blahý vliv pro kdejakého programátora, jsou sport. Tyto aktivity snižují stres a pomáhají tělu se s ním vyrovnat. Zlepšují spánek a udržují ručičku na váze na zelených číslech.

Ideální je také záliba v řešení hádanek nebo hraní si s drony či malými počítači jako Arduino či Raspberry Pi. Díky těmto 'hračičkám' se budeš věnovat jazykům C, C++ či Python. Zde už se jedná o volnočasové programování, které přivedlo mnoho nadšenců do IT přímo k profesionálnímu programování. Tyto koníčky se vyplácí udržovat z logických důvodů 😉

Tak se staň už za 4 měsíce ajťákem se super platem, flexibilními pracovními podmínkami a možností raketového růstu. Rekvalifikuj se na junior programátora WWW aplikací v 1 ze 6 nabízených technologií, které hýbou světem IT:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 27.6.2022 18:46
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity