Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Akreditované vs. vzdělávací kurzy. V čem je zásadní rozdíl?

Rekvalifikace jsou mezi Čechy velmi oblíbeným nástrojem k nastartování nové kariéry. Jak ukazují zářijová data úřadu práce, jen během letoška už nastoupilo do některého z kurzů 18 857 lidí. Odhodlání k této významné změně ovšem mnohdy nestačí, nabídka různých školení je totiž opravdu velmi široká a je potřeba umět se v ní zorientovat. Mnozí odborníci proto doporučují zaměřit se především na ty kurzy, které jsou akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Jakou váhu má osvědčení získané v takovém kurzu? A jak poznat, zda je daný kurz skutečně akreditovaný?

Blog ITnetwork.cz

Co je to akreditace?

Jak uvádí Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český, slovo akreditace znamená „úřední pověření vykonávat nějakou činnost.“ Jedná se tedy o druh osvědčení, které vydává určitá všeobecně uznávaná autorita a jehož hodnotu vnímá široká veřejnost.

Podobně je tomu i u akreditovaných rekvalifikačních kurzů. Ty jsou v Česku schváleny Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a po jejich absolvování získají studenti osvědčení, které má platnost v celém státě. Ministerstvo jím garantuje, že daná vzdělávací instituce a kurz splňují určité kvality a výukové standardy, a to především v podobě kvalifikovaných lektorů, vhodných učebních prostor, schváleného studijního plánu či zakončení kurzu zkouškou. Udělení akreditace tedy podléhá přísnému a složitému procesu a není proto snadné ji získat.

Váha akreditovaného rekvalifikačního vzdělání má přitom podobnou hodnotu jako to středoškolské. Získané osvědčení z rekvalifikace pak slouží coby doklad o úspěšném absolvování kurzu a má stejnou funkci jako třeba maturitní vysvědčení.

Nabídka kurzů, které si lze nechat uhradit úřadem práce

Celý proces žádosti o úhradu kurzu se za poslední rok velmi posunul, zájemci si totiž nyní mohou o vybrané vzdělání požádat online na novém e-shopu úřadu práce. Zde najdou obrovskou škálu kurzů v různých oborech. Kromě těch akreditovaných jsou zde také i takzvané vzdělávací. Mezi těmito dvěma typy jsou však zásadní rozdíly:

Proč jít do kurzu, který má akreditaci MŠMT?

Jak už bylo řečeno, výstupní osvědčení z akreditovaného kurzu má celostátně platnou hodnotu. „Je jedno, zda jde člověk na pohovor v Praze, Brně, nebo Ostravě, na toto osvědčení se všude dívají stejně. U certifikátů z firem, které akreditaci nezískaly, to však může být jinak. Záleží přitom na mnoha faktorech, jako je třeba známost či prestiž dané společnosti. Na to se však nelze vždy spolehnout,“ komentuje odborník na rekvalifikace a spoluzakladatel akademie ITnetwork David Jančík.

Velké rozdíly mohou být také v samotné náplni kurzu, a tedy i v celkovém množství vědomostí, které člověk získá. U těch akreditovaných jsou určité standardy hlídané ministerstvem, zatímco u ostatních vzdělávacích kurzů, jež akreditaci nemají, to může být mnohdy sázka do loterie. A to i kvůli tomu, že účastníci těchto kurzů nemusejí pro jejich úspěšném dokončení projít závěrečnou zkouškou, a nedojde tak k ověření jejich nabytých znalostí.

I proto se na akreditované rekvalifikační kurzy pohlíží seriózněji. Ostatně ani na vysokých školách nelze studovat programy, které neprošly akreditací, to by jednoduše nemělo smysl. Pravidla u kurzů sice nejsou tak přísná, ale hodnota dosaženého akreditovaného vzdělání je znatelná. Jak už bylo řečeno, je velmi podobná té, jakou má středoškolské vzdělání v daném oboru.

Absolventi těchto kurzů to následně mohou pocítit především na pohovorech u budoucích zaměstnavatelů, kteří z výše uvedených důvodů dávají přednost uchazečům s akreditovaným vzděláním. U nich totiž vědí, že prošli kurzem splňujícím určité standardy a mají potřebné znalosti.

Kromě toho je mezi akreditovanými rekvalifikačními kurzy a těmi vzdělávacími ještě rozdíl ve financování úřadem práce. Zatímco u rekvalifikačních kurzů může úřad schválit plnou úhradu až do výše 50 tisíc korun, u těch vzdělávacích je sice částka stejná, počítá se zde však se spoluúčastí ve výši minimálně 18 % z celkové ceny kurzu.

Při rozhodování o výběru kurzu je proto dobré všechny tyto zmíněné argumenty zvážit.

Jak poznat, že má kurz akreditaci?

Vyhledat si akreditované kurzy není vůbec těžké, stačí si otevřít stránku úřadu práce – hledání kurzů a zakliknout ve formuláři okénko „s akreditací“. Následně se ukážou pouze ty kurzy, které toto označení mají.

Na stránkách MŠMT v databázi udělených akreditací rekvalifikačních programů lze také najít seznam všech firem, kterým bylo toto osvědčení uděleno.

Akreditované kurzy od ITnetwork

Na ITnetwork si mohou zájemci vybírat z rekvalifikačních kurzů, které jsou akreditované buď v programu Programátor WWW aplikací, anebo Tvorba WWW aplikací. Jejich rekvalifikanti tak mají garanci kvalitních studijních materiálů, zkušených lektorů s bohatou praxí a neustálé podpory ze strany studijních referentů, školitelů i celé komunity.

Celkem zde mají na výběr ze šesti kurzů podle dané technologie:

Poslední ze zmíněných kurzů Java PRO je přitom letošní novinkou, pomocí níž chce ITnetwork zlepšit uplatnění svých studentů. „Po jeho úspěšném ukončení mají naši absolventi garantované zaměstnání na pozici junior programátora,“ zakončuje Jančík.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 1.12.2023 8:38
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity