Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pro přežití firem jsou Low-code/No-code technologie nezbytné

Stále více firem se obrací k inovativním metodám pořízení firemního systému či aplikace typu CRM, ERP, evidence projektové nebo HR agendy, marketingu či obchodu. Nyní vstupují na scénu Low-code a No-code technologie, které revolučním způsobem mění paradigma tvorby softwaru a dávají firmám možnost rychlejšího, efektivnějšího a ekonomicky dostupného vývoje firemních systémů. Tyto technologie se tak stávají klíčovou součástí strategií digitální transformace. A pro programátory pak Low-code a No-code představuje skvělý nástroj k ušetření práce i času.

Blog ITnetwork.cz

Tradiční vývoj vs. Low-code a No-code

Tradiční vývoj softwaru, spojený s rozsáhlými týmy programátorů a dlouhými vývojovými cykly, naráží na výzvy spojené s nákladností, časovou náročností a zdlouhavými reakcemi na neustálé změny. Dnes se firmy potýkají s vysokými náklady na vývoj, což brzdí inovaci a růst. Naprosto fatální je i situace s rozvojem IT a digitalizací obecně ve veřejném sektoru. Low-code a No-code technologie přinášejí řešení tím, že umožňují rychlejší vývoj bez potřeby rozsáhlých znalostí programování.

Růst zájmu o Low-code/No-code platformy

S rostoucím povědomím o výhodách Low-code a No-code technologií přechází stále více firem od tradičního vývoje ke snadnějším a rychlejším řešením. Tyto technologie se stávají klíčovou součástí strategií digitální transformace. Adam Bárta, expert na digitální transformaci malých a středních firem, zdůrazňuje, že tyto technologie umožňují firmám mít systém na míru za přijatelné ceny.

Co to znamená pro vývojáře, kteří vyvíjejí klasické aplikace? Obor LCNC je relativně mladý, nicméně už nyní je možné vidět výhody zejména v tom, že se vývojáři budou moci věnovat více specializovaným aplikacím a neztrácet talent a čas na běžné věci, které jsou bez problémů řešitelné LCNC technologiemi.

Eduard Hlava, CEO společnosti Plexima.io, která se zabývá automatizacemi a implementací Low-code/No-code řešení, k tomu dodává: „Zajímavé je, že i v komunitě vývojářů a programátorů se tyto platformy začínají hodně prosazovat. I když by se mohlo zdát, že budou vnímány jako ohrožení. Avšak i vývojáři a vývojářské firmy vidí v low-code/No-code platformách příležitost dodat produkt klientovi dříve a efektivněji a ušetřený čas věnovat rozvoji řešení nebo specializovaným aplikacím, na které se LCNC nehodí.“

Low-code a No-code je už nyní klíčovým nástrojem inovací

Low-code a no-code technologie nejsou pouze pro malé firmy, nacházejí uplatnění i v těch větších. Umožňují rychlé dodání aplikací jak pro celou firmu, tak pro jednotlivé týmy (obchod, marketing, provoz ad.), což zvyšuje produktivitu a konkurenceschop­nost.

Eduard Hlava ještě dodává: „Jsme na prahu toho, kdy pořízení Low-code/No-code firemního řešení nebude pouhou konkurenční výhodou, jak tomu je dnes, ale podmínkou přežití firmy.“

První Česká Low-Code/No-Code Konference

Chcete-li naskočit do Low-code/No-code vlaku, přijďte na První českou Low-code/No-code konferenci, která má za cíl být platformou pro sdílení zkušeností, nových přístupů a inspirace pro využití těchto technologií v praxi.

🗓️ Konference se koná 2. listopadu 2023 ve Spojce Karlín, Praha.

Na konferenci se potkáte se zástupci sedmi Low-code/No-code platforem, které jsou buď z Česka, nebo zde mají zastoupení: Metada, Adapptio, ServiceNow, Mendix, Creatio, Jetveo a Tabidoo.

Pro zájemce a majitele VIP lístků se bude konat i panelová diskuse a after party.

🎫 Vstupenky jsou k objednání na webu konference: www.lcnc.cz.

Pro čtenáře ITnetwork.cz připravili organizátoři konference slevu ve výši 20 %. Slevový kód je ITNETWORK20

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 13.10.2023 13:14
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity