Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nebojte se ptát na radu, doporučuje bývalý prodavač Ondra

Počítače zajímaly Ondru už odmalička, kvůli svým studijním výsledkům ale nenašel odvahu se po škole vydat kariérou v IT. Několik let proto pracoval jako prodavač v obchodě s elektronikou a elektrickými spotřebiči. Tato práce mu však dlouhodobě nepřinášela radost, a tak se rozhodl zkusit štěstí na rekvalifikaci v ITnetwork. Po jejím absolvování si našel práci softwarového testera, která jej rozvíjí a dává mu vidinu lepší budoucnosti.

Co Ondrovi nejvíce pomohlo při studiu? A co ho na jeho nové práci překvapilo?

Blog ITnetwork.cz

Od studia IT jej zrazovali

Zajímalo tě IT už odmalička?

IT jako takové úplně ne, ale počítače jsem měl rád, především kvůli hrám. Vždy mě práce s technologiemi lákala, hodně lidí mě od ní však odrazovalo. Neměl jsem tehdy úplně dobré studijní výsledky v matematice, takže jsem šel nakonec na hotelovku.

Co jsi dělal po škole?

Nejdřív jsem zkoušel pracovat ve vystudovaném oboru, ale bylo to velmi náročné, občas jsem dělal i 16 hodin denně. Pak s tím navíc ještě dost zamíchal covid, takže jsem si hledal jiné místo. Nakonec jsem uspěl ve výběrovém řízení v jednom e-shopu s elektrickými spotřebiči a elektronikou, kde jsem dělal pár let. Právě tady jsem se začal učit trochu více o počítačích, a to především z hardwarové stránky.

Proč ses rozhodl pro rekvalifikaci?

Práce v tomto obchodě byla sice zajímavá, úplně jsem si ale neporozuměl s vedením. Navíc jsem toužil po tom se přestěhovat z Prahy zpátky do rodné Plzně. Dal jsem tedy výpověď a přemýšlel, co budu dělat dál. A protože mě práce s počítači bavila, rozhodl jsem se rekvalifikovat na programátora. Musím přiznat, že určitým lákadlem pro mě byly i peníze, mzdy v tomto oboru jsou totiž dost vysoké.

Jak ses dostal do ITnetwork?

Hledal jsem si na internetu různé kurzy a tento mě zaujal nejvíc. Díval jsem se i na konkurenci, ale byla pro mě příliš drahá. Nechtělo se mi dávat třeba 200 tisíc korun za kurz, u kterého jsem si ani nebyl jistý, zda mě bude bavit.

Nechal sis kurz uhradit přes úřad práce?

Ano, vše proběhlo úplně bez problémů. Jen jsem tam došel, vyplnil papíry a za pár dní bylo vše schváleno.

Doporučuje chodit na konzultace

Jaké byly začátky kurzu?

Celkem to šlo. Vzhledem k tomu, že jsem v prvním měsíci ještě pracoval, tak mě potěšilo, že byl začátek kurzu pozvolný.

Jak ses na kurz připravoval?

Během prvního měsíce jsem se učil, kdy se dalo. Občas se mi to povedlo i v pracovní době, když jsem měl už všechny zákazníky obstarané. Potom jsem měl už na učení více času, což bylo fajn, protože látka začala být těžší.

Co ti při studiu Javy nejvíce pomohlo?

Určitě to byly konzultace s lektory, osobní výuka mi totiž vyhovuje více než samostudium. Na první konzultaci jsem šel ještě s mírnou obavou, která pramenila z mých školních let. Bál jsem se, abych tam nevypadal jako úplný idiot. Nakonec to bylo ale super. Lektor mi vždy všechno moc hezky vysvětlil, a to klidně i dvakrát nebo třikrát. Bylo vidět, že opravdu chtěl, abych látku pochopil.

Líbila se ti prezenční školení?

Moc jsem si je užil, a to nejen kvůli skvělým lektorům, ale také fajn spolužákům. Vždy tam panovala super nálada a o přestávkách jsme si společně popovídali nebo zašli na jídlo.

Na prezenčních školeních vždy panovala super nálada a o přestávkách jsme si společně popovídali nebo zašli na jídlo.

Jak sis poradil s praktickým projektem?

Docela dobře, jen na konci jsem měl takový menší zásek. Nemohl jsem vůbec přijít na to, kde je problém. Šel jsem tedy na konzultaci, lektor se podíval na kód a za pár vteřin měl jasno. Udělal jsem totiž takovou hloupou gramatickou chybu, jinak vše bylo v pořádku.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Nástupní plat ho mile zaskočil

Kdy sis začal hledat práci?

Po inzerátech jsem se díval už během kurzu, byl jsem i na několika pohovorech. Většinou však hledali někoho seniornějšího. Pak se mi po nějaké době ozvali z jedné firmy, že by mě vzali do svého bootcampu, který však začínal až za pár měsíců. Řekli mi, že ale samozřejmě pochopí, pokud si do té doby najdu něco jiného.

Hledal jsi tedy dál?

Odpověděl jsem ještě na několik inzerátů, už jsem byl ale klidnější, protože jsem měl jistotu té první práce. Pak mi zavolali z firmy ZF Engineering, že mě zvou na pohovor.

Jak to probíhalo?

Pohovor byl velmi zajímavý, dozvěděl jsem se tam spoustu informací o software testování. Docela mě však zaskočili hned první otázkou, chtěli po mně totiž vědět, jak přesně funguje převodovka. Tato firma se věnuje automotive průmyslu, takže to dávalo smysl, ovšem nečekal jsem takovou otázku u pohovoru na pozici testera. Snažil jsem se jim na všechno co nejlépe odpovědět, odcházel jsem ale se špatným pocitem.

Jak to dopadlo?

Za pár dní mi volal někdo z jejich HR, že mě berou. Když mi pak sdělili, kolik budu dostávat peněz, myslel jsem si, že si ze mě dělají srandu. Bylo to neuvěřitelné! To, co mi nabídli, bylo těžce nad moje očekávání.

Když mi pak sdělili, kolik budu dostávat peněz, myslel jsem si, že si ze mě dělají srandu. Bylo to neuvěřitelné! To, co mi nabídli, bylo těžce nad moje očekávání.

Co tedy přesně ve firmě děláš?

Jsem software tester. Pracuji na testování softwaru pro řídicí jednotku, která má na starost ovládání zámku diferenciálu na velkých autech.

Baví tě tato práce?

Moc, začátky pro mě teda byly hodně stresující, protože jsem se mimo jiné musel učit ještě Python. Nakonec se to ale zlomilo a od té doby si myslím, že se mi daří velmi dobře. Už dostávám i více úkolů a zodpovědnosti, takže se cítím fajn. Navíc testování je taková hodně hnidopišská práce, která mi však dává smysl.

Chtěl bys tedy u testování zůstat?

Stoprocentně, rád bych se v tom zlepšoval a stal se samostatnou jednotkou. V naší práci není nutné šplhat po kariérním žebříčku na manažerské pozice, stačí být dobrý v tom, co člověk dělá. Firmy jsou totiž ochotny si hodně připlatit za kvalitního IT specialistu.

Co se ti na tvé práci líbí?

Určitě je to kolektiv, který je skvělý. Přestože to je korporát, tak se tam nikdo nechová škrobeně. Můžu se kohokoliv na cokoliv zeptat a vždycky se mi pokusí pomoci. Navíc, na ničem není problém se domluvit.

Jsi rád, že ses rekvalifikoval?

Moc, v Praze mě to dost ničilo a teď mám vidinu, že všechno bude lepší. Konečně už ve svém věku nemusím žít ve spolubydlení a můžu si dovolit vlastní bydlení. Navíc jsem nyní zase blíž ke své rodině.

Máš nějaké doporučení pro studenty rekvalifikace?

Nebojte se ptát na radu. To, že někdo něco neví, nic neznamená. Ze začátku jsem měl tendenci se srovnávat se zkušenými kolegy, ale to není dobrá cesta. Když vám třeba jedna část ve studiu nejde, tak to neznamená, že nenajdete v IT uplatnění.

Nebojte se ptát na radu. To, že někdo něco neví, nic neznamená. Ze začátku jsem měl tendenci se srovnávat se zkušenými kolegy, ale to není dobrá cesta. Když vám třeba jedna část ve studiu nejde, tak to neznamená, že nenajdete v IT uplatnění.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 18. ledna 15:48
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity