Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

S programováním jsem začal už ve 14, říká absolvent Tomáš Nové

Pokud má člověk nějaký sen, měl by si za ním jít i navzdory nepřízni osudu. To si řekl teprve 18letý Tomáš, který už od malička toužil po tom pracovat s počítači. Přihlásil se proto do rekvalifikačního kurzu, jenž mu pomohl nastartovat jeho novou kariéru. Jako junior programátor si tak svůj velký sen splnil ještě před dvacítkou.

Proč si vybral ke studiu zrovna C# .NET? A jaké úspěchy slavil Tomáš u výběrového řízení?

Blog ITnetwork.cz

IT se věnuje už od dětství

Jak ses dostal k IT?

Už jako malý kluk jsem trávil hodně času na počítači, o IT jsem se pak začal zajímat někdy v šesté třídě na základní škole. Díky tomu jsem poměrně brzy věděl, že počítače pro mě budou ta správná cesta. Ze začátku jsem se věnoval spíše hardwarové stránce, protože jsem si na programování netroufl. K tomu jsem se odhodlal až někdy ve 14, když jsem byl už starší.

To je hodně působivé. Chodil jsi do nějakého kroužku programování?

Ne, učil jsem se sám. Nutno říct, že ze začátku jsem do toho nebyl tolik zapálený, protože mi to ještě moc nešlo.

Jak ses dostal na rekvalifikaci?

Po základní škole jsem šel na průmyslovku, bohužel během studia zrovna začal covid a prostě mi to nevyšlo. Pořád jsem ale moc toužil programovat, a tak jsem nechtěl dovolit, aby mě toto selhání zastavilo. Našel jsem si rekvalifikační kurz, abych mohl nastartovat svou kariéru.

Pořád jsem ale moc toužil programovat, a tak jsem nechtěl dovolit, aby mě toto selhání zastavilo. Našel jsem si rekvalifikační kurz, abych mohl nastartovat svou kariéru.

Proč sis vybral zrovna C# .NET?

Když jsem byl mladší, tak jsem zkoušel vytvářet hry v Engine Unity, kde se hodně používal právě C#. Říkal jsem si, že aspoň budu moct navázat na své předchozí znalosti.

Jak probíhalo schvalování žádosti přes úřad práce?

Bylo to celkem v pohodě, jsem rád, že to tak dopadlo.

Na školení se vždy těšil

Jaké byly tvé začátky na kurzu?

Protože jsem se HTML nikdy neučil, byla to pro mě celkem novinka. Byl jsem za to ale rád, web development jsem se chtěl vždycky naučit a tohle byl skvělý první krok. Navíc se mi to zdálo celkem jednoduché.

Jak ti šel C# .NET?

Myslím, že celkem dobře. Ze začátku to bylo takové obecné, ony jsou všechny ty jazyky v principu dost podobné, takže jsem neměl problém. Ty pokročilejší věci, které už jsou specifické jen pro C#, už byly ale samozřejmě těžší.

Co se ti na kurzu nejvíc líbilo?

Určitě to byla prezenční školení v Praze s lektory, kteří byli skvělí. Líbilo se mi, že tam panovala vždy skvělá atmosféra a všichni jsme měli podobné zájmy, takže jsme si rozuměli. Díky kurzu jsem si navíc našel i nového kamaráda, kterému jsem občas s látkou pomáhal.

Jak často ses učil?

Ze začátku jsem se snažil každý den, u těch obecnějších lekcí k programovacím jazykům jsem se pak učil o něco méně, protože jsem to už znal. Vždy jsem ale vypracovával ty praktické úkoly z e-learningu, abych si to alespoň procvičil.

Vyhovovalo ti rozvržení výuky?

Myslím, že forma samostudia pomocí e-learningu je hodně efektivní, mně se tak učí nejlépe.

Myslím, že forma samostudia pomocí e-learningu je hodně efektivní, mně se tak učí nejlépe.

Jak jsi zvládl závěrečný test?

Ze zkoušky jsem měl docela strach, ale byla fakt jednoduchá. Spolu s dalšími absolventy jsme to pak šli oslavit do hospody.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Zaválel při výběrovém řízení

Jak sis hledal práci?

Na různé pracovní nabídky jsem začal odpovídat už během kurzu. Nakonec se mi po ukončení rekvalifikace podařilo uspět ve výběrovém řízení u firmy Proconom, která se věnuje digitalizaci stavebnictví.

Jaký byl pohovor?

Docela náročný, opravdu důkladně si mě tam proklepli a ptali se mě na spoustu obecných i technických otázek. Po ukončení mi řekli, že pohovor bude dvoukolový, a pokud projdu první fází, tak mi dají ještě nějaký projekt na vypracování. Nakonec se mi ale ozvali s tím, že mě rovnou berou. Byl to pro mě šok, ale moc příjemný.

Po ukončení mi řekli, že pohovor bude dvoukolový, a pokud projdu první fází, tak mi dají ještě nějaký projekt na vypracování. Nakonec se mi ale ozvali s tím, že mě rovnou berou. Byl to pro mě šok, ale moc příjemný.

Čemu se v práci věnuješ?

Jsem na pozici junior developera. Ve zkušební době jsem se toho musel spoustu naučit, pracuji totiž hlavně v Reactu. Jsem za to ale rád, protože jsem si tím rozšířil oblast svých znalostí a dovedností. React je navíc dle mého názoru ve firmách velmi poptávaný.

Ze začátku jsem se hodně bál, aby si mě tam chtěli nechat, takže jsem se opravdu hodně připravoval. Myslím, že si to už ale sedlo a jsou se mnou spokojení.

Co je na tvé práci nejlepší?

Rozhodně kolektiv, kolegové jsou totiž super. Přestože jsem dost introvertní člověk, tak mezi ně moc rád chodím a učím se od nich.

Plánuješ se dál rozvíjet?

Jasně, v IT se člověk musí neustále učit a posouvat. Já bych se aktuálně rád věnoval dalšímu studiu frontendu a pak bych možná časem zkusil i něco z herního průmyslu. Chtěl bych se třeba naučit modelovat. Je to sice úplně jiné než programování, myslím ale, že by mi to dost pomohlo v mých vlastních projektech.

Co je tvým programovacím snem?

Vzhledem k tomu, že se stále hodně učím a jsem teprve na začátku, tak zatím žádný vyloženě projektový sen nemám. Někdy bych samozřejmě rád vytvořil svou vlastní hru, ale to je ještě hodně daleko. Mým největším snem je tedy postupně na sobě pracovat a časem se stát seniorním programátorem.

Mým největším snem je tedy postupně na sobě pracovat a časem se stát seniorním programátorem.

Jsi rád, že ses rekvalifikoval?

Určitě. Ze začátku jsem byl sice trochu skeptický, jak to dopadne, ale nakonec jsem moc rád, že jsem to udělal. Kurz mi totiž pomohl nastartovat mou kariéru programátora.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 12. března 1:52
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity