Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Průměrné mzdy v IT se vyšplhaly na nové maximum

V Česku je jen málo oborů, kde by chybělo takové množství zaměstnanců, jako právě v IT. Firmy se proto o kvalifikované programátory přetahují a těm novým jsou často ochotní nabídnout i zaučení. Není tedy divu, že se stále více lidí rozhoduje této neobvyklé situace využít a rekvalifikují se do IT. Kromě jistoty zaměstnání nabízí IT ještě mnoho dalších významných benefitů, jako je například home office, časová flexibilita či bezkonkurenční plat.

Jak se mzda programátorů měnila v předchozích 13 letech? A je IT opravdu nejvýdělečnějším oborem v Česku?

Blog ITnetwork.cz

Mzda v IT každoročně stoupá

Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že průměrná hrubá mzda v oboru Informačních a komunikačních činností mezi lety 2010 až 2023 dlouhodobě rostla. Výjimkou byl pouze rok 2013, kdy došlo k menšímu poklesu, který však reflektoval mírné ochlazení celého českého pracovního trhu.

Jak můžeš vidět v následujícím grafu, za těchto sledovaných 14 let došlo k nárůstu průměrné hrubé mzdy ajťáků o 33 653 korun z původních 45 503 v roce 2010 na 79 156 korun v roce 2023. Částka z minulého roku je navíc také historickým maximem platů v tomto odvětví.

Blog ITnetwork.cz

IT stojí vysoko nad průměrem

Podobně jako se vyvíjely průměrné platy v odvětí Informačních a komunikačních činností, rostla také průměrná mzda celého pracovního trhu. Ovšem ne tak rychle. Na jejich srovnání se můžeš podívat v následujícím grafu. Uvidíš, že IT nechává většinu oborů daleko za sebou:

Blog ITnetwork.cz

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Top 3 nejlépe placené obory v Česku

Vydělávají si tedy ajťáci skutečně nejvíc? Na tuhle otázku jsme se rozhodli najít odpověď z dat ČSÚ za posledních 14 let. Z každého roku jsme našli tři obory s nejvyšší průměrnou mzdou, které jsme zaznamenali do následujícího grafu.

Blog ITnetwork.cz

Výsledky mluví jasně, kromě roku 2013, kdy se na první příčku dostalo odvětví Peněžnictví a pojišťovnictví, jsou ve vedení vždy Informační a komunikační činnosti. Třetí místo pak zastává Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. IT je tedy dlouhodobě nejvýdělečnějším oborem v Česku.

Stále chybí tisíce ajťáků

Jak ses mohl dozvědět v našem předchozím článku, současná situace kolem války na Ukrajině mírně ochlazuje celý pracovní trh. Podle firmy LMC, která provozuje kariérní portály Jobs.cz a Prace.cz, IT však stále patří k TOP 5 nejčastěji obsazovaným oborům. Jedním z hlavních důvodů je především to, že je kvalifikovaných programátorů stále extrémní nedostatek. V Česku se mluví i o desítkách tisíc chybějících zaměstnanců.

Velký zájem je přitom o vývojáře v různých jazycích jako je Java, C#, C++, Python, JavaScript nebo PHP. Vzhledem k jejich nedostatku navíc dává mnoho zaměstnavatelů šanci i úplným nováčkům v oboru, třeba právě absolventům rekvalifikačních kurzů.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 6.6.2023 13:31
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity