Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pracovní trh se ochladil, zájem o ajťáky ale přetrvává

Zmínky o IT se v poslední době z médií jen hrnou. Možná jsi zaslechl, že se jedná o jeden z nejvýdělečnějších a nejperspektiv­nějších oborů na celém pracovním trhu. Nebo se k tobě dostalo, že mají ajťáci více benefitů, jako je třeba častější home office. V posledních letech se také otevíralo téma nedostatku IT specialistů, s čímž souvisí i velká poptávka po nových zaměstnancích.

Jak si na tom ale ajťáci stojí dnes? Je nezaměstnanost v oboru přetrvávající problém? A jak se na IT podepsalo celkové ochlazení pracovního trhu?

Blog ITnetwork.cz

Změny na pracovním trhu

Český trh práce prošel v posledních letech velkými změnami. Nejprve mu pandemie Covidu způsobila značné rány, a následně přišel obrovský boom. „Loňský rok byl ve znamení extrémní poptávky, hlavně tedy v první polovině. Měli jsme rekordní počty obsazovaných pozic od ledna až do srpna, přičemž poptávka byla o třetinu vyšší než v roce 2019,“ vysvětluje Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, jež provozuje kariérní portály Jobs.cz a Práce.cz. Ve druhé polovině loňského roku se ale do pracovního trhu promítly další dvě události, které způsobily jeho ochlazení, a sice válka na Ukrajině a energetická krize. Z dat LMC za letošní únor vyplývá, že bylo celkově o 19 % méně obsazovaných pozic.

Změny na trhu popisuje také firma StartupJobs provozující kariérní portál pro začínající firmy. „Ukazuje se, že technicky zaměřených pracovníků rapidně přibývá a české startupy by této příležitosti měly využít. Naše data značí, že jsme se ocitli v úplně jiné situaci, než jsme byli před rokem,“ komentuje v tiskové zprávě Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs. Tato situace se následně projevila i ve změně náborové politiky. „Zatímco v minulých letech jsme byli svědky toho, že firmy skoro až bezhlavě nabíraly nové posily, dnes se situace diametrálně odlišuje. Ačkoli jen velmi málo společností nábor zcela zastavilo, zvažují jej důkladněji,“ popisuje Mikschik. S tím souhlasí i Dombrovský, který zmiňuje, že jsou zaměstnavatelé v současnosti opatrnější.

Nicméně dle dat LMC tento útlum pracovního trhu znamená pouze návrat k situaci z roku 2019, tedy do předkrizového období. Nyní se tedy noví zaměstnanci nabírají zhruba stejným tempem jako právě v tomto roce. „Zejména kmenové pracovníky si firmy snaží udržet, a v žádaných pozicích je rovněž často nabírají. Děje se tak navzdory predikcím z léta, kdy všichni řešili energetickou krizi a obtížnost situace na trhu. České společnosti to ale zvládají nad očekávání dobře,“ doplňuje Dombrovský.

Klesl zájem o ajťáky?

IT patří podle dat LMC mezi top 5 nejčastěji obsazovaných oborů a zpomalení v náborech se ajťáků příliš nedotklo. Postihlo pouze některé supportní pozice jako jsou třeba testeři či správci systémů. Po vývojářích je ale poptávka stále extrémní. „Nedostatek vývojářů a ajťáků je strukturální, nikoli krátkodobý. Poptávka dlouhodobě převyšuje počet lidí, kteří jsou tuto práci schopní dělat,“ vysvětluje Dombrovský.

Specifická situace je potom u startupů, kde podle StartupJobs došlo k výraznějšímu poklesu zájmu o zaměstnance ve vývoji, a zároveň k nárůstu uchazečů o povolání. Mladé firmy tedy nabízejí od začátku roku o třetinu méně vývojářských pozic.

Z dat LMC za první tři měsíce letošního roku vyplývá, že na zmíněných portálech bylo dohromady nabídnuto 7631 pozic v oboru IT, což je zhruba 11 % ze všech inzerátů. „Nejčastěji se zde vyskytovaly pozice jako programátor, IT analytik, IT konzultant, správce operačního systému a sítí, projektový manažer, support, správce aplikačního softwaru, byznys analytik, softwarový architekt nebo třeba databázový specialista,“ vyjmenovává Dombrovský.

Pozice programátora je přitom obecná a pojímá mnoho dalších specializací. Nejčastěji se zde přitom požaduje znalost jazyků Java, C#, C++, Python, JavaScript, React nebo třeba PHP. Naopak podle dat StartupJobs je nejvíce oblíbený a vyžadovaný jazyk JavaScript.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Uplatnění najdou i nováčci v IT

Ze zmíněných 7661 inzerátů měly téměř ve třetině případů firmy zájem také o čerstvé absolventy rekvalifikačních kurzů nebo vysokých škol. V konkrétních číslech to znamená, že 2313 pracovních míst bylo otevřeno také nováčkům v oboru. Ti se sice mohou dívat i na pozice bez štítku „pro absolventy“, ale mnohem vyšší šance na úspěch mají právě u těchto nabídek.

Třetina míst pro nováčky je přitom ve srovnání s dalšími obory velmi dobrý podíl. U programátorů a vývojářů je navíc toto číslo ještě vyšší a stoupá až na 38 %. „Firmy jsou kvůli nedostatku kompetentních lidí smířené s tím, že musí investovat do vzdělání nováčků a doškolit je. I tak je to ale pro zaměstnavatele dobrá investice,“ zmiňuje Dombrovský.

Analytik pracovního trhu ze společnosti LMC zároveň popsal, že nedostatek zaměstnanců by mohly alespoň trochu zmírnit částečné úvazky. Firmy v IT totiž v naprosté většině případů nabízejí práci pouze na hlavní pracovní poměr. Ten však zdaleka nevyhovuje všem, mají s ním problém především studenti, senioři či třeba matky s malými dětmi. Ženy se přitom do IT rekvalifikují právě během mateřských dovolených. Stejně to měla třeba naše absolventka Vlaďka.

Asi jen 10 % inzerovaných pozic nabízí i možnost částečného úvazku, firmy ale většinou preferují zaměstnance na hlavní pracovní poměr. „To limituje nejen uchazeče o práci, ale i zaměstnavatele, kteří nejsou schopní se částečným úvazkům otevřít,“ zakončuje Dombrovský.

Blog ITnetwork.cz

Benefit, o kterém by se jiným mohlo jen zdát

V čem ale IT oproti ostatním oborům opravdu vyčnívá, je určitě možnost alespoň částečné práce z domu. Občasný home office nabízí zhruba 55 % inzerátů, převážnou práci z domu pak má deklarovanou 13 % pozic. To je výrazně vyšší číslo než u jakýchkoliv jiných oborů. Podle průzkumu zaměstnanců v Česku totiž pracuje alespoň částečně z domova jen okolo 30 % lidí. Podle dat LMC je to potom u 23 % inzerátů.

Jak je tedy vidět z dat, i přes mírné ochlazení na pracovním trhu je o nové ajťáky stále obrovský zájem. Velké množství míst vhodných pro absolventy navíc dává slušnou šanci na úspěch také čerstvým absolventům rekvalifikačních kurzů a univerzit.

Hledáš i ty novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 30.3.2023 17:16
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity