Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Chci být co nejlepší programátor, říká bývalý skladník Jiří

Práce programátora dokáže být hravá, fascinující a smysluplná. I proto to byl již od malička Jiřího sen, namísto toho na něj ale po střední škole čekalo několik let dřiny na pozici skladníka. Touha po IT však Jirku nikdy neopustila, a proto postupně sbíral odvahu ke kariérní změně v podobě rekvalifikačního kurzu. Ten dokončil letos v lednu a již od února pracuje jako programátor v JavaScriptu.

Kolik času strávil Jiří nad učením? A jak ho v nové firmě přijali zkušenější kolegové?

Blog ITnetwork.cz

Dlouhá cesta za programátorským snem

Jak ses dostal k IT?

Už od malička mě bavily a zajímaly počítače. Když jsem se tedy rozhodoval, kam jít na střední školu, vybral jsem si průmyslovku s IT zaměřením. Nakonec jsem se však bohužel na kariéru programátora nevydal.

A co jsi tedy po škole dělal?

Nejprve jsem chvíli hledal zaměstnání v IT, na nic jsem ovšem třeba z důvodu nedostatečných znalostí ze školy nenarazil. Napadlo mě tedy zkusit úplně jiný obor, díky čemuž jsem se stal skladníkem. Po pár letech jsem se ještě na nějakou dobu přesunul do strojírenství, ale pořád jsem toužil po programování.

Dlouho jsem se však k tomuto kroku nemohl odhodlat. Pak můj tehdejší zaměstnavatel ukončil svou činnost, což bylo tím potřebným impulzem pro přihlášení se na rekvalifikaci.

Jak ses dozvěděl o ITnetwork?

Ještě před nástupem do kurzu jsem se sám snažil učit především React, k čemuž jsem využíval právě online lekcí na ITnetwork. Líbí se mi, jak dobře a podrobně máte kurzy napsané, takže je dokáže pochopit i úplný lajk. Když jsem se pak rozmýšlel nad rekvalifikací, šel jsem najisto.

Nechal sis kurz proplatit přes Úřad práce?

Ano, proběhlo to úplně bez komplikací. Chtěli po mě pouze to, abych jim poslal některé aktuální nabídky práce v oboru JavaScript programátor kvůli mému budoucímu uplatnění.

Proč sis vybral zrovna kurz JavaScriptu?

Jak už jsem říkal, studoval jsem předtím React. Potřeboval jsem ale základní znalosti a dovednosti, které mi měl dát právě JavaScript. Na střední jsem se sice něco z programování učil, bylo to však již před deseti lety a za tu dobu se toho hodně v oboru změnilo.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Studiu chtěl dát co nejvíc

Jaké byly začátky kurzu?

Na začátku to bylo úplně v pohodě, spoustu věcí jsem si totiž ještě pamatoval ze školy. Samotný JavaScript už byl těžší, ale na druhou stranu jsem již během toho nepracoval, takže jsem měl na studium dost času.

Kolik hodin denně ses učil?

Většinou jsem se učil okolo šesti až osmi hodin denně, samozřejmě s přestávkami. Každopádně jsem do toho chtěl dát co nejvíc. Některé lekce jsem tedy musel číst víckrát, než jsem je skutečně pochopil. Myslím ale, že díky tomu jsem potom neměl problém s řešením praktických úkolů a cvičení.

Jak jsi zvládl praktický projekt?

Začátek byl celkem v pohodě, neboť jsem použil Bootstrap (předpřipravené komponenty pro vizuální stránku aplikace, pozn. red.), později jsem měl ale trochu problémy. Rozhodl jsem se proto vyzkoušet konzultace s lektory. Podle mě je totiž lepší si o tom promluvit s lidmi, kteří tomu rozumí, než se s tím trápit sám. Musím tedy pochválit přístup vašich kolegů, protože mi všechno trpělivě vysvětlili.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

Určitě to byly soboty v Praze na prezenčních školeních. Jednak se mi moc líbilo jednání lektorů, ale také fakt, že jsme tam byli spolu s dalšími studenty. Mohli jsme tak vzájemně sdílet naše problémy a zkušenosti z kurzu. Bylo fajn vidět, že jsem nebyl jediný, kdo měl s danou látkou trochu problém. Já jsem obecně hodně společenský typ, takže mám takové akce rád.

Jaké jsi měl pocity ze závěrečné zkoušky?

Přišlo mi to celkem v pohodě. Jak už jsem říkal, dost jsem se učil. Myslím, že když člověk opravdu poctivě dělá všechna cvičení a lekce, tak už potom s testem nemá problém.

Myslím, že když člověk opravdu poctivě dělá všechna cvičení a lekce, tak už potom s testem nemá problém.

Blog ITnetwork.cz

Vysněnou práci našel již během studia

Jak sis hledal práci?

Již během studia jsem se začal dívat po různých inzerátech, takže se mi ještě před skončením kurzu podařilo najít práci u nás na Vysočině. Pohovor byl moc fajn, a protože věděli, že jsem začátečník, tak mě ani příliš nezkoušeli. Jen chtěli zjistit, jaké mám zkušenosti a v čem umím programovat.

Kde nyní pracuješ?

Nemůžu prozradit jméno zaměstnavatele, ale jedná se o malou rozjíždějící se firmu, která se specializuje na tvorbu interních finančních systémů.

Čemu se v práci věnuješ ty?

Programuji v JavaScriptu a vytvářím zatím především low-code. Často také pracuji s databázemi, zatím jsem však pořád na začátku a musím se toho ještě dost naučit.

Jak tě ve firmě přijali?

Chovají se ke mně moc hezky a chápou, že teprve začínám. Moc rád bych s nimi tedy ještě minimálně pár let spolupracoval.

Co je tvůj programátorský sen?

Chtěl bych se neustále zdokonalovat a stát se zkušeným programátorem. Proto se snažím na sobě pracovat a dále se vzdělávat. Rád bych se časem věnoval ještě třeba Reactu nebo TypeScriptu.

Splnil tedy kurz tvá očekávání?

Rozhodně ano, myslím, že mi to pomohlo najít mou vysněnou práci. Jsem tedy moc rád, že jsem se k této obrovské změně odhodlal.

Jsem rád, že jsem se k této obrovské změně odhodlal. Myslím, že mi to pomohlo najít mou vysněnou práci.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 7.7.2023 8:46
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity