Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Bývalý kamioňák Martin dnes tvoří weby na zakázku

Už jako malý kluk měl Martin k počítačům velmi blízko, jeho kariéra se ale zpočátku vydala úplně jiným směrem. Stal se totiž řidičem kamionu a dlouhou dobu cestoval křížem krážem po celé Evropě. Po narození dcery se však rozhodl usadit, a nakonec se vrátil k řemeslu svého otce, tedy k programování. Přihlásil se proto do rekvalifikačního kurzu PHP a dnes jako živnostník vytváří weby a aplikace na zakázku.

Jak Martin zvládá skloubit práci programátora s otcovskou dovolenou? A podařilo se mu již najít dostatek klientů?

Blog ITnetwork.cz

Martin pokračuje v rodinné tradici ajťáků

Jaká byla tvá cesta k IT?

Můj táta dělal ajťáka, co si pamatuju, takže jsem měl k tomuto oboru vždy blízko. Už jako velmi malý jsem dostal svůj vlastní počítač, na kterém jsem hrával na tu dobu dost propracované hry. Při rozhodování, kam jít na střední školu, jsem si ale nakonec vybral gastronomii.

Při studiu jsem si začal vydělávat jako správce hardware na OSVČ. Táta mi dohazoval různé kšefty a já jezdil po Praze, instaloval tiskárny, počítače a další zařízení. Později jsem převzal i správu některých jeho webů, takže jsem se musel naučit základy HTML nebo třeba práci s WordPressem. Každopádně mi přišlo super, že můžu vydělávat přímo z domova.

Zůstal jsi už v oboru?

Ne, po ukončení studia jsem si spočítal, že se takto dlouhodobě neuživím. Už jako malý jsem měl sen stát se řidičem kamionu, tak jsem se rozhodl si jej splnit. Udělal jsem si proto řidičák a následujících osm let jsem jezdil s kamionem. Byly to skvělé roky, člověk mohl cestovat, poznávat cizí krajiny, a navíc za to dostal i slušně zaplaceno.

Proč ses tedy rozhodl rekvalifikovat?

Vadilo mi, že je práce kamioňáka hodně monotónní. Člověk dělá pořád to samé a nemá možnost se posouvat. Navíc se mi narodila dcera a já už nechtěl být pořád na cestách. Manželku tedy napadlo, že bych se mohl znovu vrátit ke tvorbě webů.

Začal jsem si proto zjišťovat, kam se za ty roky WordPress posunul. Potom jsem objevil kurz Bootstrapu na ITnetwork, jenž mě velmi zaujal. Všiml jsem si také, že nabízíte kurzy HTML a PHP. Ze zvědavosti jsem si je otevřel a pak už jsem se od toho nedokázal odtrhnout. Proto jsem se rozhodl, že je tohle cesta, kterou bych se chtěl ve své kariéře ubírat, a přihlásil se na rekvalifikační kurz PHP.

Všiml jsem si, že nabízíte kurzy HTML a PHP. Ze zvědavosti jsem si je otevřel, a pak už jsem se od toho nedokázal odtrhnout. Proto jsem se rozhodl, že je tohle cesta, kterou bych se chtěl ve své kariéře ubírat, a přihlásil se na rekvalifikační kurz PHP.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Na kurzu získal potřebné znalosti

Nechal sis rekvalifikaci proplatit přes Úřad práce?

Ano, nejprve jsem si na úřad zavolal a zeptal se na podrobnosti. Pán mi poradil, abych sepsal motivační dopis, kde vysvětlím své důvody k rekvalifikaci. Dal jsem si na tom tedy dost záležet a asi do měsíce mi přišlo vyjádření o schválení.

Jaké byly tvé začátky v kurzu?

První pocity byly skvělé, protože kurz začal návratem k HTML a CSS. Látku jsem si totiž zhruba půl roku před tím sám procházel, takže to pro mě bylo pouze opakování a krásně jsem díky tomu stíhal. Dokonce jsem měl ještě čas na hraní s malou, ale už jsem se opravdu těšil na studium PHP.

Jak ti to šlo?

Začátky byly celkem v pohodě, všechno bylo přehledné a cvičení mi celkově vycházela. Jenže pak už toho začalo být víc a já se na některých úkolech trochu zasekl. Zjistil jsem, že mi pomáhá si dát na nějakou dobu pauzu, kvůli tomu jsem pak ale trochu nestíhal.

Řešil jsem to potom i se svým koordinátorem. Ten mě ubezpečil, že je vše v pořádku, a naopak jsem až příliš důsledný. Poradil mi, že můžu některé úkoly přeskočit, a vrátit se k nim až později. Opravdu to fungovalo, čím víc jsem se učil, tím lépe to šlo. Vlastně jsem už pak ani nechápal, s čím jsem měl předtím problém.

Kolik hodin denně ses učil?

Mým cílem byly čtyři hodiny každý den, ovšem ne vždy mi to vyšlo. Někdy to byly pouze dvě a jindy naopak i šest hodin.

Pracoval jsi během kurzu?

Ne a právě v tom sehrála velmi důležitou roli moje manželka, která si vzala poloviční úvazek, abych mohl v klidu studovat. Ještě před začátkem kurzu jsem si samozřejmě našetřil nějakou rezervu, ale nechtěl jsem ji celou spotřebovat. A ačkoliv se nám zásoby během mého vzdělávání trochu rozpustily, díky manželce to nebylo tak hrozné. Nyní už naštěstí opět slušně vydělávám, takže se investované peníze zdárně vrací.

Nyní už naštěstí opět slušně vydělávám, takže se investované peníze zdárně vrací.

Co se ti na kurzu nejvíc líbilo?

Velmi oceňuji váš podrobný český e-learning. Bylo super, že jsem se k jednotlivým lekcím mohl vracet a opakovat si je. Na prezenčních školeních se mi potom moc líbil přístup lektorů, kteří nás brali jako své kolegy. Navíc mi vždy všechno ochotně vysvětlili a pomohli mi.

Nejdůležitější částí kurzu ale pro mě byl praktický projekt, jehož součástí byla tvorba pojišťovací aplikace. Nejdřív jsem se toho bál, ale brzy mě to začalo bavit, takže jsem se k tomu vrátil ještě po skončení studia. Vytvořil jsem si navíc i vlastní jednoduchý framework, který stále zdokonaluji, aby odpovídal dobrým programovacím praktikám, o nichž jsme se v kurzu učili. Chtěl jsem mít vše perfektní, abych se pak mohl aplikací prezentovat na pohovorech.

Rozjíždí svou vlastní živnost

Co jsi dělal po skončení kurzu?

Začal jsem se rozhlížet po nějaké práci, zajímaly mě pozice testerů či tvůrců webů ve WordPressu. Byl jsem i na několika málo pohovorech, ale z různých důvodů to nakonec nevyšlo. A tak mě napadlo, že se zkusím ozvat svým starým klientům, kterým jsem kdysi spravoval webovky. Zjistil jsem totiž, že nejlepší pro mě bude návrat k OSVČ. Domluvili jsme se proto s manželkou, že půjdu na otcovskou a u toho budu rozjíždět svůj nový byznys.

Blog ITnetwork.cz

Podařilo se ti již najít klientelu?

Od ledna spravuji asi deset různých webů a starám se ještě o další dva e-shopy. Navíc v PHP vyvíjím i aplikace pro firmy, které kdysi bývaly mými klienty. Stále jsem ještě v rozjezdu, ale zatím mi to takto vyhovuje. Nemám žádné přehnané nároky na plat, takže dokud bude, jak se říká na chleba, tak bych nic neměnil.

Web Martinův web - Blog ITnetwork.cz

Web WebZet - Martinův web

Co je nejtěžší na tom pracovat na živnost?

Mám celkem problém správně nacenit svou práci. Všichni, a dokonce i klienti, mi říkají, že dělám pod cenou. Tohle se teda musím doučit.

A jak se ti daří skloubit otcovskou s rozjížděním vlastního byznysu?

Někdy je to vysilující, ale jinak jsem moc spokojený, že jsem s holkama doma. Manželka totiž také pracuje z domu, takže se v péči o malou můžeme střídat. Navíc se mi líbí, že můžu v létě dělat i z naší zahrádky.

Pracuješ teď na nějakém svém vlastním projektu?

Ve volném čase vyvíjím kuchařskou aplikaci, která dokáže na základě surovin z lednice navrhnout recepty. Jak už jsem říkal dříve, ke gastronomii jsem měl vždycky blízko, navíc tímto projektem usnadním práci i manželce. Často totiž stojí před lednicí a láme si hlavu nad tím, co zase uvařit. Chci to ještě dotáhnout k dokonalosti, aby aplikace fungovala pomocí skenování čárových kódů.

Splnil kurz ITnetwork tvoje očekávání?

Určitě, za ty čtyři měsíce jsem se strašně posunul. Dřív jsem byl pouhý „klikač“, dnes už bych se mohl nazvat i junior programátorem. Mám svůj vlastní framework, který by možná mohl někomu připadat nepřehledný, ale já se v něm skvěle vyznám.

Máš nějaký tip pro další začínající programátory?

Zjistil jsem, že firmy často chtějí kromě běžného PHP i znalost nějakého frameworku. Proto se teď ještě doučuji Symfony. Taky by lidé neměli zapomínat, že absolvováním rekvalifikace studium nekončí, naopak teprve začíná. Určitě je potřeba se nadále vzdělávat.

Lidé by neměli zapomínat, že absolvováním rekvalifikací studium nekončí, naopak teprve začíná. Určitě je potřeba se nadále vzdělávat.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 4.6.2023 20:20
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity