Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak se efektivně zbavit bolesti hlavy po náročném dni?

Nedostatek spánku, málo pohybu, silný stres, vyčerpání a především potom celodenní práce na počítači. Tak vypadá životní styl mnoha pracujících lidí na celém světě, což si vybírá svou daň v podobě nejrůznějších fyzických i psychických zdravotních komplikací. Jedním z méně závažných, zato ale velmi častých problémů, je pak bezpochyby bolest hlavy.

Je to i tvůj případ? Zjisti, jak se bolesti efektivně zbavit.

Blog ITnetwork.cz

Není bolest jako bolest

Podle dat publikovaných na webu iRozhlas trpí bolestí hlavy v Česku až milion lidí. Někdy jde pouze o reakci těla na obyčejné přetížení organismu, jindy však může bolest indikovat i vážnější onemocnění. Pro běžného člověka bez lékařského vzdělání to ale může být těžké rozeznat.

Například únava a přetížení se nejčastěji projevují pnutím v oblasti temene, bolest od krční páteře je potom znatelná především v týlu a při migréně můžeš cítit klidně celou hlavu včetně oblasti očí.

Velmi častým problémem je migréna. Tou podle dat trpí zhruba 17 % žen a 6 % mužů z celého světa, přičemž nejčastěji postihuje jedince ve věku 30 až 40 let.

Běžnými spouštěči bolesti hlavy je hlavně stres, nedostatek spánku, fyzické i psychické vyčerpání, práce na počítači, málo pohybu, puštěná klimatizace nebo nezdravé stravování.

Jak si pomoci od bolesti hlavy?

Běžné bolesti hlavy se dá naštěstí efektivně zbavit. Na každého funguje něco jiného, vyzkoušej, co pomůže tobě:

  • Vyspi se: to nejlepší, co můžeš udělat, je si dát pořádného šlofíka.
  • Protáhni se: krátké protahovací cvičení můžeš dělat i přes den v pohodlí své kanceláře. Uvolníš tak navíc ztuhlé krční svaly.
  • Vyzkoušej nahřívací polštářek: nahřívací polštářky do mikrovlnky jsou nejen velmi příjemné, ale zabírají i na bolest hlavy a ztuhlé krční svaly.
  • Použij studený obklad: někomu naopak svědčí spíše chladivé obklady, především při přehřátí od sluníčka.
  • Doplň hořčík: častým důvodem bolesti hlavy je nedostatek hořčíku, měj ho proto vždy při sobě nebo jej pravidelně doplňuj.
  • Zkus bylinky: můžeš si uvařit mátový čaj nebo třeba zapnout levandulový difuzér, bylinky totiž mají skvělý terapeutický účinek.
  • Vezmi si prášek: když už nic jiného nepomůže, vezmi si prášek na bolest. Neměl bys to ale dělat moc často, člověk si totiž na léky snadno zvyká a jejich účinek už potom nemusí být stejný.

Pokud však jakákoliv bolest i přes samoléčbu přetrvává, je lepší navštívit lékaře.

Chceš být pánem svého času a zmírnit stres během svého dne? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu Programátor WWW aplikací a nastartuj svou kariéru v IT!

Blog ITnetwork.cz

Dej na prevenci

Nejdůležitější radou je ale prevence. Možná to zní jako ohraná fráze, nicméně díky zdravému životnímu stylu můžeš mnoha nepříjemnostem skutečně předejít.

Piješ?

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin bolesti hlavy. Snaž se proto dodržovat pravidelný přísun tekutin. Každé tělo je jiné a vyžaduje proto i specifické množství tekutin, za ideální denní dávku se považují dva až čtyři litry vody.

Pokud si na pití během dne obvykle nevzpomeneš, nastav si v pravidelných intervalech budíka, který ti jej bude připomínat.

Nezapomeň na pohyb

Kromě pravidelného sportování, aspoň dvakrát týdně, zapoj pohyb také do běžného pracovního dne. Krátká procházka na čerstvém vzduchu navíc prospěje i tvým svalům a psychice.

Vyvětrej si v kanceláři

Těžký vzduch přispívá k větší únavě a špatnému soustředění. Zkus si během dne párkrát vyvětrat a okyslič svůj mozek.

Najdi si čas sám pro sebe

Pokud máš práce až nad hlavu, je určitě těžké najít si čas sám pro sebe. To bys ale měl! Koníčky a zábava totiž fungují jako součást psychohygieny. Dělej věci, které tě baví a naplňují. Někdo nedá dopustit na sport, jiný si rád kreslí. Zapiš si svou oblíbenou činnost do diáře a přizpůsob zbývající aktivity tak, abys ji každý týden stihl.

Dobře se vyspi

Únava je dalším výrazným spouštěčem bolesti hlavy. Pokud každý den do noci pracuješ a ráno se budíš před svítáním, měl bys trochu zvolnit. Ideální je spát každý den alespoň 7 hodin.

Pozor na sezení

Bolest hlavy často vychází ze ztuhlosti krční páteře. Tu při práci v kanceláři způsobuje především nesprávné držení těla. Přečti si náš další článek a zjisti, jak správně a zdravě sedět. Zamezíš tak i abnormálnímu opotřebování kloubů a svalové únavě.

Předejdi bolesti očí

V kanceláři trpí také tvoje oči. Umělé světlo odrážející se od obrazovky i permanentně zapnutá klimatizace je unavují a vysušují, což může vést k dalším bolestem hlavy. Nastav si počítač tak, aby se ti neleskl a pokud to jen trochu jde, pracuj v místnosti s co nejvíce přirozeným světlem.

Blog ITnetwork.cz

Víš, že u některých zaměstnání můžeš pracovat i z domu? V IT patří home office k naprostým standardům, takže si pak můžeš nastavit pracovní prostředí přesně podle svých představ. Přihlas se například do jednoho z našich akreditovaných kurzů a získej práci s pohádkovým platem i mnoha dalšími benefity:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 21.12.2022 10:08
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity