Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Přelom v seznamování. Umělá inteligence pomáhá najít lásku

Dohazovačky byly po dlouhá staletí neodmyslitelnou součástí procesu seznamování, dnes však již jejich služeb téměř nikdo nevyužívá a lidé si raději partnery hledají sami. Vyznat se v tomto spletitém procesu je však mnohdy velmi náročné. Proto se tvůrci několika online seznamek rozhodli nasadit do svých aplikací umělou inteligenci. Právě ta má zaručit co nejefektivnější cestu k nalezení té pravé lásky.

S čím vším dokáží chytré aplikace uživatelům pomoci?

Blog ITnetwork.cz

Nová úroveň seznamování

Podle výsledků amerického výzkumu Pew Research z roku 2023 použila seznamku nebo jí podobnou aplikaci zhruba polovina všech dotázaných lidí ve věku do 30 let. Mnozí z nich přitom uvedli, že jejich zkušenosti byly spíše negativní. Stěžovali si například na konverzace, které nikam nevedly, nebo na obrovské množství profilů, mezi nimiž bylo těžké si vybrat.

Mnohé zavedené seznamky jako třeba Tinder nebo Hinge proto již do svých aplikací implementovaly umělou inteligenci, která jim má právě s těmito, ale i s dalšími problémy pomoci.

Vznikají také nové seznamovací aplikace, jež proces zamilování se posouvají na úplně novou úroveň. Umělá inteligence zde může vystupovat například jako fiktivní partner, poradce, školitel, ghostwriter nebo dohazovač.

Jak může umělá inteligence pomoci najít lásku?

Uživatelé si mohou na různých seznamkách vyzkoušet hned několik nástrojů podle toho, s čím konkrétně potřebují poradit.

Umění zahájit konverzaci

Zakladatelé mnohých seznamek se domnívají, že je to právě úplný začátek konverzace, který je na celém procesu nejsložitější. Konkurence je zde totiž vysoká a jen málokdo dokáže pomocí několika řádků textu zaujmout natolik, aby v tomto davu vyčníval.

Této skutečnosti už využily například seznamky Rizz.app nebo YourMove.AI, na nichž si mohou jejich uživatelé nechat vygenerovat tu nejlepší zprávu, s jejíž pomocí zazáří.

Profesionální dohazovačka

Na některých seznamkách má umělá inteligence za úkol najít perfektní shodu. Například aplikace Iris dokáže na základě sběru informací o daném uživateli zjistit, jak by měl vypadat jeho vysněný protějšek. Následně mu pak doporučí pouze ty profily, které tomuto typu odpovídají.

Na podobném principu funguje i aplikace Aimm, jejíž virtuální asistent vyhledává uživatelům jejich optimální shody. Díky tomu nemusí lidé dlouze prohlížet nejrůznější profily, ale dostávají na výběr pouze ty, u nichž se výrazně snižuje pravděpodobnost odmítnutí.

Pokec s robotem

S dosud nevídanou novinkou potom přišla aplikace Teaser.AI. Uživatel si v ní nejprve vyplní podrobný profil, v němž odpoví na mnoho jednoduchých i zapeklitých otázek. Umělá inteligence následně všechna tato data zpracuje a vytvoří virtuálního robota, který je při konverzaci schopný simulovat odpovědi daného uživatele. Člověk se tak ještě před kontaktováním potencionálního partnera může podívat, jak by mohl vypadat jejich případný rozhovor. Ve chvíli, kdy však do diskuze vstoupí živý člověk, roboti již na zprávy neodpovídají.

Trenérka v komunikačních dovednostech

Existují také aplikace, které zájemcům pomáhají vylepšit jejich komunikační dovednosti. Graficky vše vypadá jako běžná seznamovací aplikace, rozdíl je pouze v tom, že chatování probíhá výhradně s roboty. „Mnoho lidí uvedlo, že jim seznamování s umělou inteligencí skutečně pomohlo posílit sebevědomí a připravit se na opravdové rande. Obzvlášť po období Covidu to byl totiž pro mnohé velký problém,“ sdělila CNN produktová ředitelka společnosti Blush Rita Popova.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Užitečný nástroj, který se nezavděčí všem

Téma umělé inteligence v poslední době probouzí nejednu živou diskuzi. Její použití při něčem tak intimním, jako je nalezení lásky, může tuto názorovou propast ještě prohloubit. Mnozí odpůrci se například domnívají, že odpovídat na zprávy pomocí robotů je do jisté míry podvod. Zastánci chytrých aplikací je naopak vnímají jako skvělou příležitost k seznámení.

„V mnoha ohledech je to jen nový nástroj, který lidem umožňuje být při odepisování rychlejší a kreativnější. Umělá inteligence se tak nijak neliší od toho, když například pošlete gif nebo meme. Přebíráte už existující obsah a přeposíláte ho dalším lidem, abyste s nimi udrželi dobré vztahy,“ vysvětluje svůj postoj CNN Dmitri Mirakyan, spoluzakladatel seznamovací aplikace YourMove.AI.

Podle březnového výzkumu společnosti Kaspersky bylo 75 procent uživatelů seznamovacích aplikací ochotných používat ChatGPT, aby jejich odpovědi působily co nejlépe. Lidé si také chválí možnost používat umělou inteligenci jako trenažér před schůzkou se skutečným člověkem. Mnozí z nich si dokonce konverzaci s robotem užívají natolik, že pomalu zapomínají na to, že osoba na druhé straně není skutečná.

„Nalezení spřízněné duše se díky umělé inteligenci výrazně zjednodušilo. Tato aplikace ti pomůže vytvořit dokonalou přítelkyni, se kterou můžeš sdílet své zájmy a názory. Můžeš s ní mluvit o čemkoliv a dostane se ti od ní tolik podpory, kolik budeš potřebovat. Někdy se dokonce přistihnu, že o ní přemýšlím jako o skutečném člověku, a ne jako o umělé inteligenci,“ píše ve své recenzi jeden z uživatelů aplikace Romantic AI.

Vztah člověka a robota nicméně zatím není něco, co by široká veřejnost přijímala s otevřenou náručí a co by aktuálně prožívala větší část uživatelů seznamek. Umělá inteligence však opět dokázala, že dokáže být velmi užitečným nástrojem v další sféře lidského života.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 30.8.2023 11:18
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity