Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Bývalý důstojník Kamil - Bez rekvalifikace bych to nezvládl

V předchozím kvízu, Znáš tyto filmy a seriály ze světa IT?, jsme si ověřili nabyté zkušenosti z předchozích lekcí.

Svět počítačů a technologií Kamila dlouhou dobu míjel. K programování se tak poprvé dostal úplnou náhodou až při práci na svém vlastním projektu. Java ho však natolik zaujala, že když přemýšlel nad změnou svého zaměstnání, rozhodl se pro rekvalifikaci do IT. Loni proto absolvoval kurz Programátor WWW aplikací a nyní pracuje pro vývojářskou firmu jako junior developer.

Jakou strategii zvolil při hledání práce? A jak se k rekvalifikačnímu kurzu vlastně vůbec dostal?

Blog ITnetwork.cz

K programování došel oklikou

Jaká byla tvoje cesta za novou kariérou?

Před rekvalifikací jsem v IT nikdy nedělal a ani mě tento obor nijak nezajímal. Vystudoval jsem Univerzitu obrany v Brně a spoustu let jsem sloužil jako důstojník v armádě u 42. mechanizovaného praporu. Po čase mě ale zastihlo profesní vyhoření, tak jsem chtěl vyzkoušet i nějakou jinou práci.

Takto jsem se dostal k povolání vedoucího směny v Penny Marketu. Mým původním plánem bylo zde zůstat jen chvíli, nakonec z toho však byla poměrně dlouhá doba. Během ní mě kolikrát napadlo, že bych chtěl dělat něco více inspirujícího, ale vlastně jsem netušil co.

Co tě tedy přimělo k tomu, že jsi zkusil programování?

Byla to náhoda. Potřeboval jsem si tehdy něco upravit do jedné deskové hry, tak jsem si na to udělal velmi primitivní program jako pomůcku. Abych jej zvládl vytvořit, bylo nutné si nejprve na internetu vygooglit různé návody. Poprvé jsem tak narazil na ITnetwork a objevil zde online kurzy Javy.

Práce na tomto projektu mi přišla zajímavá, ale vůbec by mě tehdy nenapadlo, že bych se tím mohl i živit. Myslel jsem si, že mi už prostě ujel vlak. Nicméně potom přišel impuls v podobě neshod v práci, kvůli kterým jsem se tam rozhodl skončit. Vzpomněl jsem si tedy na programování, ale chyběly mi základní znalosti, proto mě napadlo se přihlásit na rekvalifikaci.

Platil sis kurz sám?

Ano, sice jsem věděl o možnosti si jej nechat proplatit přes Úřad práce, ale nevyužil jsem toho. U nás byly totiž přesně stanovené termíny nástupu do kurzu a další byl až za poměrně dlouho. V tu chvíli pro mě bylo tedy důležitější ušetřit spíše čas než peníze.

Kurz mu dal pevné základy

Jaké jsi měl pocity na začátku kurzu?

Docela mi to šlo, u HTML byly totiž poměrně jednoduché úkoly. Líbilo se mi navíc, že můžu něco tvořit, a že vidím hned výsledky. Potom jsem samozřejmě narazil i na úkoly těžší, které mě trochu potrápily. Vše ale nakonec šlo celkem dobře.

Měl jsi s něčím následně problém?

Trochu mě zaskočil praktický projekt, konkrétně jeho full-stack verze. Tu základní jsem stihl asi za jedno odpoledne, ale ta plná byla dost komplikovaná. Nakonec jsem na zkoušku šel jen s jeho základní verzí a až později si jej doladil a nechal zkontrolovat.

Využil jsi našich konzultací?

Asi jen jednou na začátku projektu. Bylo pro mě lepší si na řešení úkolů přijít sám, navíc zhruba tři čtvrtě doby kurzu to podle mě ani nebylo potřeba, protože jsem neměl žádný větší problém.

Blog ITnetwork.cz

Co se ti na rekvalifikaci v ITnetwork líbilo?

Velkou předností kurzu je, že vám řekne, co přesně máte studovat. Samozřejmě se to musíte naučit sami, to za vás nikdo neudělá, je však potřeba vědět co. Před kurzem jsem si třeba nakoupil nějaké učebnice Javy, některé věci z nich však pro mě bylo těžké pochopit a dát do větších souvislostí. Kurz mi jednotlivé znalosti propojil a naučil mě třeba, jak fungují aplikace.

Velkou předností kurzu je, že vám řekne, co přesně máte studovat. Samozřejmě se to musíte naučit sami, to za vás nikdo neudělá, je však potřeba vědět co.

Jsi rád, že sis vybral ke studiu zrovna Javu?

Určitě, zpětně musím říct, že to byla dobrá volba. Velmi mi totiž vyhovuje její princip objektově orientovaného programování.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Nyní pracuje jako junior developer

Jakým způsobem sis hledal práci?

Nejdřív jsem doufal, že si začnu hledat místo již během kurzu. Tento nápad se však ukázal jako trochu naivní, neboť jsem se zasekl u praktického projektu. Bylo pro mě důležité jej nejprve dokončit, abych se jím mohl následně prezentovat na pohovorech. Kurz mi končil v prosinci a k hledání práce jsem se tak dostal až po Novém roce.

Mou strategií bylo jít na to postupně, a ne bombardovat plošně všechny firmy naráz. Zvolil jsem si metodu oslovit každý den jednoho zaměstnavatele, kde hledali junior developera.

Jak dlouho jsi tuto metodu aplikoval?

Asi dva týdny. Vybrali mě do užšího výběrového řízení ve dvou firmách, přičemž do jedné z nich jsem nastoupil.

Kde tedy pracuješ?

Jedná se o českou vývojářskou firmu, která se specializuje na tvorbu bankovních aplikací pro internetové bankovnictví, pobočkovou obsluhu klientů nebo třeba ověřování identity.

Čemu se v práci věnuješ ty?

V současnosti dělám ve firmě na pozici junior developera. Po přijetí jsem ale nejprve musel podstoupit jejich interní zaškolení na dvě technologie, a sice Java Spring Boot a React, které trvalo necelé dva měsíce. Nyní již pracuji na reálném projektu, kde dělám front end a jsem velmi spokojený. Je super, že se každý den učím něco nového.

Máš nějaký svůj programátorský sen?

Časem by mě lákalo si vytvořit nějakou hru. V tuhle chvíli je pro mě ale všechno nové a moc nad tím nepřemýšlím.

Splnil kurz tvá očekávání?

Určitě, bez znalostí z rekvalifikace bych to nezvládl. Jen těžko si dokážu představit jiný vhodný způsob, jak bych se mohl stát programátorem. Jsem tedy každopádně rád, že jsem kurz podstoupil.

Bez znalostí z rekvalifikace bych to nezvládl. Jen těžko si dokážu představit jiný vhodný způsob, jak bych se mohl stát programátorem.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Předchozí článek
Znáš tyto filmy a seriály ze světa IT?
Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 16.6.2023 10:19
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity