Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

I přes komplikace se nevzdám, říká 3. Statečný Pavel

Ačkoliv náš 3. Statečný Pavel původně očekával snadnější průchod kurzem, studium jej nakonec trochu zaskočilo. Musel se potýkat s několika komplikacemi, které jeho cestu za vysněným povoláním programátora zdržely. Je však důležité se poučit z chyb a jít dál a přesně tohle Pavel udělal.

HTML pro něj bylo jen opakování

Počáteční část kurzu, která se věnuje základům HTML a CSS, zvládl Pavel s přehledem. Před lety se totiž sám tuto technologii učil a používal ji, takže to pro něj nyní bylo především opakování.

I tak ale zjistil, že učení v kombinaci s péčí o nemocného tatínka zabírá spoustu času. „Naštěstí je jeho zdravotní stav víceméně pořád stejný a nedošlo u něj k žádnému zhoršení. Díky tomu můžu pokračovat ve studiu,“ vysvětluje Pavel. Ve dnech, kdy má prezenční školení a je celý den v Praze nebo na cestě, se pak o tatínka stará najatá pečovatelka.

Problémy při samostudiu vyřešil na konzultaci

Stejně jako v případě některých dalších studentů se i Pavel setkal s několika problémy, které musel vyřešit. „Nejsem úplně ten typ, co by se hned ptal ostatních na řešení. Chtěl jsem si na něj přijít sám, neboť si tak látku lépe zapamatuji. V jednom nebo ve dvou případech se mi to však nepovedlo,“ přiznává 3. Statečný.

V takovou chvíli mají studenti ITnetwork dvě možná řešení. Tím jednodušším, které Pavel rovněž vyzkoušel, bylo napsat dotaz do konzultačního kanálu na síti Discord. Zde si mohou všichni studenti vzájemně radit a řešit spolu vše, co se týká studia a programování. Pokud je ale dotaz komplexnější a vyžaduje podrobnější vysvětlení, mohou se studenti obrátit i na své lektory. „Stačí si přes online formulář objednat termín,“ dodává Pavel, který takto své dosavadní dotazy vyřešil.

Blog ITnetwork.cz

Koordinátor mu pomohl najít nový termín školení

Když pak přišla na řadu Java, Pavel ve svém studijním tempu lehce zvolnil. „Ze začátku jsem k tomu přistupoval ležérně, protože mi látka nepřišla nijak komplikovaná. Když jsem třeba nepochopil nějaký odstavec v e-learningu, tak jsem to příliš neřešil a doufal, že tomu porozumím později,“ přiznává Statečný. Při náročnějších a komplexnějších úkolech se však tato strategie ukázala jako chybná a Pavel se tak musel vrátit na začátek a texty si znovu důkladně přečíst.

Tato fáze jej ale zdržela natolik, že začal oproti studijnímu plánu nestíhat. Nejvíce se to projevilo na prezenčním školení OOP, na které se Pavel jednoduše nestihl pořádně připravit. „Před školením je opravdu důležité si materiály projít, aby to člověku dalo co nejvíc. Mrzelo mě, že jsem si z toho moc neodnesl,“ vysvětluje student. Proto se obrátil na svého koordinátora Martina, který mu ochotně zarezervoval další termín. Na toto opakované školení se 3. Statečný chce už pořádně připravit.

Pavel se tedy ze své chyby poučil a všem ostatním rovněž doporučuje, aby do studia dali opravdu maximum. „Je třeba se tomu věnovat každý den. Jsem inženýr, takže mi také hodně pomohlo si příklady a vyplněná cvičení vytisknout, dopsat si k nim své poznámky a hlavně si graficky vyznačit, co na co navazuje či odkazuje. A mohu se k tomu následně vracet,“ zakončuje Pavel, který je již odhodlaný nepolevit a svou misi úspěšně dokončit.

Jak se mu bude dařit? Sleduj s námi jeho příběh.

Hledáš i ty novou příležitost a kariérní cestu? Získej práci snů! Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 2.11.2023 15:41
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity