Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jaký programovací jazyk doporučuje začátečníkům ChatGPT?

Textový generátor ChatGPT od neziskové organizace Open AI, jež se zabývá vývojem umělé inteligence, už za poslední rok ušel pořádný kus cesty. Rozhodli jsme se tedy opět prověřit jeho schopnosti a zadali jsme mu úkol. Chtěli jsme znát odpověď na otázku, která pálí snad každého začátečníka, a sice, jaký programovací jazyk si zvolit. Chatbota jsme pak požádali ještě o doplnění v podobě krátké básničky o začátcích programování.

Jak se tohoto nelehkého úkolu ChatGPT zhostil?

Blog ITnetwork.cz

Obrázek vytvořil grafický generátor Adobe Firefly po zadání „Humanoid píše článek".

Od tohoto bodu psal obsah článku ChatGPT.

Který programovací jazyk si vybrat pro začátečníky?

Programování se stalo jednou z nejžádanějších dovedností v dnešní digitální éře. Je to schopnost vytvářet a vyvíjet software, aplikace a webové stránky, které ovlivňují každodenní život lidí. Pokud jste začátečník a máte zájem naučit se programovat, pravděpodobně se ptáte sami sebe, jaký programovací jazyk je pro vás ten správný.

Existuje mnoho programovacích jazyků, z nichž každý má své vlastní charakteristiky, syntaxi a využití. Výběr správného jazyka pro začátečníka je důležitý, protože vám pomůže postavit pevný základ a porozumět základním principům programování. Zde je několik populárních programovacích jazyků vhodných pro začátečníky:

Python

Python je často doporučován jako první programovací jazyk pro začátečníky. Má jednoduchou a čitelnou syntaxi, což z něj dělá přívětivý jazyk pro nováčky. Python je univerzální jazyk, který se používá pro vývoj webových aplikací, analýzu dat, umělou inteligenci a další oblasti.

JavaScript

JavaScript je jazyk pro webové programování. Je to jedna z nejrozšířenějších technologií na internetu a umožňuje interaktivitu a dynamiku na webových stránkách. JavaScript je skvělým výchozím bodem pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit s vývojem webových stránek.

Java

Java je robustní a široce používaný programovací jazyk, který se často vyučuje v akademickém prostředí. Má přísnou syntaxi a vyžaduje něco více konceptuálního porozumění. Nicméně, pokud se rozhodnete začít s Javou, získáte silný základ a přístup k vývoji mobilních aplikací, webových aplikací a dalšího softwaru.

C#

C# (C-Sharp) je jazyk vyvinutý společností Microsoft a je často používán pro vývoj aplikací pro Windows a herní vývoj. Má podobnou syntaxi jako jazyk Java a je velmi vhodný pro začátečníky, kteří mají zájem o Microsoft technologie.

Ruby

Ruby je elegantní a přívětivý programovací jazyk, který se zaměřuje na jednoduchost a přehlednost kódu. Je oblíbený zejména mezi webovými vývojáři a má velkou komunitu, která poskytuje podporu a zdroje pro začátečníky.

Blog ITnetwork.cz

Obrázek vytvořil grafický generátor Adobe Firefly po zadání „Lektor vyučuje skupinu studentů IT."

Při výběru programovacího jazyka pro začátečníky je důležité zvážit nejen syntaxi a využití, ale také dostupnost vzdělávacích materiálů, komunity a podpůrných zdrojů. Můžete se přihlásit do online kurzů, tutoriálů a cvičení, které vám pomohou naučit se zvolený jazyk. Dále je dobré se ponořit do praktických projektů a aplikovat své znalosti v praxi.

Programování může být náročné na začátku, ale s odhodláním a praxí můžete postupně rozvíjet své dovednosti. Nezapomeňte, že cesta k ovládnutí programování je trvalý proces učení se a neustálého zdokonalování. Buďte trpěliví a nebojte se experimentovat s různými jazyky a projekty. Ať už se rozhodnete pro kterýkoli jazyk, důležité je neztratit motivaci a být otevřený novým výzvám, které programování přináší.

Konec textu vygenerovaného umělou inteligencí.

Zvládne umělá inteligence rýmovat?

Zatímco napsat souvislý text není pro ChatGPT žádný problém, s rýmováním už to tak jednoduché není. Po několika opravách se mu podařilo alespoň trochu zrýmovat verše, nicméně výsledek stále není optimální. Posuď sám:

A teď se ponořte do světa plného kódu a snů,
s ITnetwork vedle sebe, cesta bude jasná, bez trnů.
Programování je taneční melodie, plná rytmů a radosti,
odvažte se začít a objevte nové světy, nové možnosti.

Blog ITnetwork.cz

Obrázek vytvořil grafický generátor Adobe Firefly po zadání „Sova má oblečenou oranžovou mikinu a programuje na počítači".

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Přečti si také:

V následujícím kvízu, Znáš tyto filmy a seriály ze světa IT?, si vyzkoušíme nabyté zkušenosti z předchozích lekcí.


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Přeskočit článek
(nedoporučujeme)
Znáš tyto filmy a seriály ze světa IT?
Článek pro vás napsala Radka Konečná 13.6.2023 14:58
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity