Chci geek triko! Chci geek triko!
Extra 10 % bodů navíc a tričko zdarma při zadání kódu "TRIKO10"

Diskuze: Způsob připojování do MySQL databáze - začátečník

Ostatní jazyky SQL SQL a databáze Způsob připojování do MySQL databáze - začátečník

Aktivity (1)
Avatar
Štěpán
Člen
Avatar
Štěpán:31. října 18:39

Zdravím,

můj problém, spíš otázka zní: Jakým způsobem v praxi probíhá připojování běžných uživatelů určité aplikace do její databáze? Pokud mohou uživatelů být desítky, nebo i desetitisíce, má každý vlastní přístupové údaje do dané databáze, nebo se všichni přihlašují pod jedním uživatelem s určitými právy a jménem např. "user"?

Zkusil jsem: Zkoušel jsem obě řešení, osobně mi přijde logičtější přístup přes jednoho uživatele, ale mně jako začátečníkovi to přeci jen přijde zvláštní.

Chci docílit: Pracuji na Java desktopovém projektu s vlastní SQL databází. (Připojení funguje pomocí Java knihovny JDBC.) Na konci by každý uživatel měl mít svoji instalaci aplikace a právě nějakým způsobem číst a zapisovat data v databázi.

 
Odpovědět 31. října 18:39
Avatar
Odpovídá na Štěpán
Petr Štechmüller:31. října 19:18

Ahoj, ta databáze běží někde na serveru mimo klientskou aplikaci? Nebylo by rozumnější k tomu dopsat i server v Javě, který bude její jediný fyzicky komunikovat s databází a klientům bude pouze poskytovat nějaké API.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět  +1 31. října 19:18
Pokud spolu kód a komentář nekorespondují, budou patrně oba chybné
Avatar
Štěpán
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Štechmüller
Štěpán:31. října 20:32

Ano, databáze je na serveru. Zní to logicky, ani mě to popravdě nenapadlo. Každopádně, jaké to má výhody oproti přímému připojování k databázi? Je tohle právě ta běžná cesta, kterou se databáze běžně využívá?

 
Nahoru Odpovědět 31. října 20:32
Avatar
Unda
Člen
Avatar
Odpovídá na Štěpán
Unda:31. října 20:34

Ahoj, záleží jaký budeš mít požadavky ty na tu aplikaci. Pokud chceš, aby uživatele sdíleli data z databáze mezi sebou prostřednictvím tvé aplikace, pak musíš mít někde server na který se uživatelé připojí pod svým uživatelským jménem a heslem a díky tomu vytáhnou sdílená data.
Samozřejmě pro tohle musíš mít v databázi pro každého uživatele v tabulce sloupce pro uživatelské jméno a heslo, aby se podle toho mohli autorizovat.

Pakliže ti nejde o sdílení dat pomocí tvou napsané aplikace, pak může klidně uživatel mít vlastní databázi u sebe a při spuštění aplikace se do ní přihlásí přes login a vytáhne svá data, který si sám uložil do databáze. I zde se dá ale i vytvořit přihlášení pro autorizaci osoby. :)

Editováno 31. října 20:35
 
Nahoru Odpovědět  +1 31. října 20:34
Avatar
Štěpán
Člen
Avatar
Odpovídá na Unda
Štěpán:31. října 20:54

Dobře, dejme tomu, že mezi klienta a databázi postavím ještě server. Protože jsem na tohle řešení předtím vůbec nenarazil, rovnou se zeptám, je tenhle článek https://www.itnetwork.cz/…lient-server zhruba to, co hledám? Jinak díky

 
Nahoru Odpovědět 31. října 20:54
Avatar
Odpovídá na Štěpán
Petr Štechmüller:31. října 22:35

Ten článek pokrývá absolutní základy pro komunikaci se serverem. Nedávno jsem tu publikoval takovou menší sérii článků o trošku robustnějším serveru. Zkus se na to mrknout. Třeba Ti to k něčemu bude.
https://www.itnetwork.cz/java/server

Nahoru Odpovědět  +1 31. října 22:35
Pokud spolu kód a komentář nekorespondují, budou patrně oba chybné
Avatar
Štěpán
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Štechmüller
Štěpán:1. listopadu 17:08

Dobře, celkem se to zdá jako dobrá odpověď na původní otázku, vložit mezi klienta a online databázi ještě serverovou aplikaci a komunikovat přes ní. Díky!

 
Nahoru Odpovědět  +1 1. listopadu 17:08
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 7 zpráv z 7.