Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Bývalý zástupce manažera Vašek si rekvalifikací splnil sen

Spojit práci a svůj největší koníček je sen, který se ale bohužel ne každému podaří vyplnit. Ani Vašek neměl zprvu při volbě povolání štěstí, a tak se po letech střídání zaměstnání v různých oborech rozhodl svou chybu napravit. Rekvalifikoval se na programátora a ještě během kurzu se mu podařilo získat místo IT technika ve firmě Apatyka. Konečně má tedy práci, do níž se každý den těší.

Jak si Vašek hledal zaměstnání? A čeho by ve své programátorské kariéře chtěl jednou dosáhnout?

Blog ITnetwork.cz

Rodiče mu tvrdili, že v počítačích není budoucnost

Kdy tě začalo zajímat IT?

Vzpomínám si, že asi jako dvanáctiletý kluk jsem tátovi rozebral jeho první počítač. Samozřejmě se na mě kvůli tomu zlobil, nakonec se mi ale přístroj podařilo složit zpět. Hrozně mě to bavilo a od té doby jsem se počítačům začal víc věnovat a učit se o nich.

Studoval jsi tedy IT?

Bohužel ne, moji rodiče zastávali názor, že v počítačích není budoucnost. Chtěli proto, abych šel studovat něco jiného. Nakonec jsem absolvoval obor Bezpečnostně právní činnost, ale kariéra u policie mě příliš nelákala.

Jakému oboru ses následně věnoval?

Vystřídal jsem docela dost různých povolání. Zkoušel jsem třeba práci v supermarketech či v obchodě s elektronikou, a pak jsem několik let dělal zástupce manažera pro jednu doručovací firmu. To mě sice bavilo, ale pořád jsem nebyl úplně spokojený.

Co pro tebe bylo hlavním impulsem k rekvalifikaci?

Na začátku tohoto roku jsem si řekl, že chci začít úplně odznovu a dát si svůj život do pořádku. Došlo mi, že chci dělat práci, která mě bude skutečně bavit. A pak se mi naskytla možnost rekvalifikace do IT.

Na začátku tohoto roku jsem si řekl, že chci začít úplně odznovu a dát si svůj život do pořádku. Došlo mi, že chci dělat práci, která mě bude skutečně bavit. A pak se mi naskytla možnost rekvalifikace do IT.

Jak probíhalo schvalování žádosti přes Úřad práce?

Vše šlo naprosto hladce. Na úřadu byla moc milá paní, která mi pomohla co nejlépe sepsat žádost. Musím také zmínit skvělou komunikaci s vaší kolegyní, s níž jsem řešil vstupní podklady a přihlášku.

Nejvíce ho bavila prezenční školení

Proč sis vybral zrovna Javu?

Všichni mi říkali, že je Java skvělý jazyk a spousta technologií z ní vychází. Tak jsem se rozhodl, že tím začnu. Přiznávám, že určitým faktorem pro mě byly také vyšší mzdy u Java programátorů.

Měl jsi před nástupem do kurzu nějaké zkušenosti s programováním?

Učil jsem se pouze HTML a CSS.

Jak ti šly začátky kurzu?

Vzhledem k tomu, že jsem měl již s HTML a CSS zkušenosti, začátky pro mě byly lehké. Jakmile přišlo na řadu programování v Javě a lekce s Objektově orientovaným programováním, bylo to už těžší. Nakonec se mi však vždy podařilo najít řešení. U programování totiž nejde o to, aby se člověk našprtal látku nazpaměť, ale spíš by ji měl dobře pochopit.

Blog ITnetwork.cz

Využil jsi možnost konzultací s lektory?

Ano, ale jen párkrát. Jsem poněkud introvertní člověk, a tak si raději nejprve hledám odpovědi svépomocí. Studijní materiály byly popsány skvěle a podrobně, takže jsem většinou našel řešení tam. Rád bych také vypíchl netradiční studijní pomůcku, kterou mi občas byl ChatGPT. Překvapilo mě, jak dobře chat fungoval. S většími problémy jsem se nicméně obracel na lektory.

Studijní materiály byly popsány skvěle a podrobně, takže jsem většinou našel řešení tam.

Jaké pocity jsi měl ze závěrečného projektu?

Práce na projektu pro mě byla hodně přínosná a bavilo mě vymýšlet jeho řešení. Chtěl jsem původně dělat složitější verzi, ale bohužel mám tendenci vše odkládat až na poslední chvíli 🙂 Nakonec jsem tedy odevzdal jen tu jednoduchou variantu a projekt teprve plánuji dokončit.

Co se ti na kurzu nejvíc líbilo?

Určitě to byl přístup lektorů na prezenčních školeních. Když totiž člověk něco nevěděl, nesetkal se s povýšeným přístupem vyučujících, naopak nám vždy vše ochotně vysvětlili.

Podporoval tě při studiu někdo?

Ano, nejvíce mi fandila a podporovala mě moje snoubenka, které jsem za to moc vděčný.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Pracovní nabídky mu chodily samy

Jak sis hledal práci?

Asi měsíc před skončením kurzu jsem si aktualizoval svůj profil na kariérní síti LinkedIn. Napsal jsem tam, že studuji rekvalifikační kurz, a že hledám zaměstnání v IT. Ještě před koncem kurzu mi pak sami napsali ze dvou firem a pozvali mě na pohovor. A protože jsem byl úspěšný, do jedné z nich jsem nastoupil.

Ještě před koncem kurzu mi pak sami napsali ze dvou firem a pozvali mě na pohovor. A protože jsem byl úspěšný, do jedné z nich jsem nastoupil.

Čemu se tato firma věnuje?

Je to společnost Apatyka, která vyvíjí a zároveň se stará o aplikaci pro lékárny v Česku. Máme tedy na starost software i hardware.

Co je konkrétně tvojí náplní práce?

Věnuji se především dvěma činnostem. Zaprvé spravuji obecné požadavky ohledně aplikace, a potom mám na starost servis hardwaru. Z technologií, které jsem se naučil na kurzu, pak asi nejvíce pracuji s MySQL.

Co se ti na tvém zaměstnání nejvíc líbí?

Musím říct, že mě tato práce neskutečně baví a posouvá. Mám zde příležitost učit se od seniornějších kolegů, z nichž jeden dokonce studoval Javu na univerzitě, takže se na něj docela často obracím. Máme také možnost práce na home office, což ale příliš nevyužívám, protože se doma nemůžu k práci tolik dokopat.

Máš nějaký svůj programovací sen?

Dal jsem si poměrně ambiciózní a možná dokonce i nesplnitelný cíl, a to dostat se do Microsoftu. Myslím, že je důležité, aby lidé měli sny, které je budou motivovat k dalšímu seberozvoji.

Jsi tedy rád, že ses rekvalifikoval?

Určitě ano, kdybych to celé mohl podniknout znovu, neváhal bych, a opět bych se rekvalifikoval u ITnetwork. Splnil se mi díky tomu sen a podařilo se mi najít práci, která mě baví a naplňuje.

Kdybych to celé mohl podniknout znovu, neváhal bych, a opět bych se rekvalifikoval u ITnetwork. Splnil se mi díky tomu sen a podařilo se mi najít práci, která mě baví a naplňuje.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 25.10.2023 16:44
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity