Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Den juniora - Co tě čeká a na co si dej pozor?

Jako junior programátor máš nezastupitelnou roli v každém vývojářském týmu. Máš otevřenou mysl, hltáš každou novou znalost, na kterou narazíš, a jsi neuvěřitelně motivovaný, občas s růžovými brýlemi na očích. Poměrně velký protiklad k seniorovi, který už má o všem přehled včetně náročnosti a pracnosti některých úkolů. Otázka ovšem je, co všechno v týmu budeš jako junior dělat.

Jaká bude tvoje denní náplň a co bys tedy měl umět? Na co si dávej jako junior pozor?

Blog ITnetwork.cz

Kdo je vlastně junior?

Junior programátor je poměrně vágní výraz pro vývojáře nováčka. Něco umí, ale nemá moc zkušeností. Bohužel některé firmy mají zkreslené představy, co by měl tedy začátečník umět a ve svých inzerátech bezostyšně popisují alespoň mediora. Což by mělo být trestuhodné, ačkoliv jejich důvody jsou pochopitelné (nikoliv omluvitelné).

Junioři by měli být schopni samostatně vykonávat technické úkoly, ale samozřejmě budou potřebovat určité řízení a konzultace na obecné bázi. Měli by se více soustředit na kód a dílčí úkoly, které jim zadají starší pracovníci, a méně na velkou koncepci, architekturu a strategii.

Zeptali jsme se mnoha našich partnerských firem a vypadá to, že univerzální 'recept' na junior programátora je následovný:

Konkrétní technologie se budou lišit firma od firmy, ale s tímto základem se o tebe budou zajímat. A když se jim budeš líbit, zaučí si tě.

Junior programátor - Pracovní povinnosti a úkoly

Pojďme si popsat typický den junior vývojáře v zaměstnání od nástupu po začlenění do týmu.

Nástupní proces

Když nastoupíš do nové společnosti, projdeš procesem seznámení se společností, tzv. onboardingem. Nejprve vyplníš kvanta důležitých dokumentů pro společnost. To zahrnuje především informace spojené s výplatou. Ačkoliv je to nuda, na konci se budeš tetelit štěstím, až ti bude pravidelně bez obtíží chodit výplata každý měsíc.

Začneš také získávat přístup k některým projektům společnosti, budeš součástí kalendáře zaměstnanců. Zúčastníš se mnoha schůzek a navážeš kontakty s kolegy. Také ti založí pracovní email, na který ti odteď bude chodit poměrně velké množství zpráv. A je nutné je několikrát za den kontrolovat. Především, pokud pracuješ na home office.

V prvních dnech práce tě čeká několik schůzek, na kterých se seznámíš se svým nadřízeným, týmem a také s přehledem společnosti a jejími očekáváními.

Je zcela normální, že budeš zahlcen množstvím nových informací. Snaž se během schůzek dělat si poznámky a klást otázky.

Rád by ses stal ajťákem i ty? Nevíš ale, co všechno vlastně musíš umět a odkud začít? Díky pečlivě vybranému balíčku e-learningů a prezenčních kurzů našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu se už nemusíš obávat. Vyber si technologii a těš se na práci s nejlepšími vyhlídkami do budoucna:

Blog ITnetwork.cz

Projekt - Konečně práce junior programátora

Při prvním pokusu seznámení se s projektem se možná budeš cítit trochu jako Alenka v Říši divů. Je důležité si uvědomit, že nikdo neočekává, že se během prvního týdne vše naučíš a budeš zcela samostatně pracovat. Bude chvíli trvat, než si zvykneš, kde co je a jak co funguje.

Nespěchej se studiem kódu a ptej se na všechny věci, kterým nerozumíš.

Co jsou to tickety a projektové desky?

Projektové nástěnky - Kanban slouží k tomu, aby týmy znaly aktuální stav projektu a věděly, jakou práci je ještě třeba dokončit. Tyto nástěnky obsahují tzv. tikety, které představují úkoly v různých fázích dokončení projektu. Vývojáři se přiřadí, či jsou přiřazeni, k tiketu uvedenému na tabuli a přečtou si požadavky, co mají vykonat.

Některé z těchto tiketů mohou být drobné opravy chyb pro stávající projekt. Nebo můžeš být požádán o vytvoření nové stránky nebo komponenty pro web. Po dokončení práce na tiketu odešleš PR - pull request a požádáš o přezkoumání kódu. Jakmile bude tvůj kód zkontrolován a schválen, bude přesunut do produkce.

Pokud máš jakékoliv upřesňující otázky ohledně požadavků tiketu, stačí se obrátit na projektového manažera.

Blog ITnetwork.cz

Co jsou code reviews?

Jedná se o prohlídku tvého kódu jiným vývojářem. Ty pak obdržíš připomínky ke zlepšení. Tyto recenze kódu pomohou odhalit drobné chyby, nekonzistence v kódu a zlepšit jeho kvalitu.

Je důležité nebrat revize kódu osobně. Pamatuj, že tým je tu od toho, aby ti pomohl a nabídl konstruktivní kritiku. Revize kódu pro tebe mohou být skvělou příležitostí k učení a pomohou ti tak stát se vyzrálejším vývojářem.

Stand Up meetingy

Někdo tyto schůzky vnímá jako nutné zlo. Pokud všichni zúčastnění chápou, k čemu slouží, jsou velmi přínosné. Sejdeš se zde s celým týmem. Každý člen se podělí o práci, kterou vykonal, o práci, kterou je třeba ještě udělat, a o vše, co mu brání v dalším postupu.

Je opravdu důležité, abys v případě, že ses na něčem zasekl nebo tě něco blokuje, s tím seznámil celý tým. Jako nový člen týmu, zejména jako junior, se neboj požádat o pomoc, pokud nemůžeš v projektu pokračovat.

Pamatuj, že tvůj tým je tu od toho, aby ti pomáhal, a neměl by ses stydět požádat o pomoc.

Blog ITnetwork.cz

Skupinový chat pro všechny strasti

Mnoho společností má vyhrazený chatovací server nebo skupinu, kde se mohou kolegové z týmu v průběhu dne vzájemně spojit. Zdravá firemní kultura nebude očekávat, že budeš na skupinovém chatu k dispozici každou sekundu. Je v pořádku, když ti někdo napíše zprávu a ty hned neodpovíš, protože jsi byl zaneprázdněn něčím jiným.

Není ovšem moc v pořádku, když se na celý den úplně odmlčíš a nikdo se ti nemůže dovolat. Pokud pracuješ virtuálně jako juniorní vývojář, je komunikace opravdu důležitá.

Závěrem

Prvních několik týdnů práce juniora může být frustrujících. Je důležité si uvědomit, že každý chápe, že jsi v oboru stále nováčkem a máš se toho hodně co učit. Zkus to brát den po dni a naučit se co nejvíce. Ptej se na to, čemu nerozumíš, a požádej o pomoc, pokud se v nějakém problému zasekneš. Než však o pomoc požádáš, pokus se nejprve problém vyřešit sám. Strýček internet ti jistě mnohdy pomůže. Také se snaž co nejlépe sdělit, v čem přesně problém spočívá, a to s mnoha podrobnostmi, aby ti ostatní mohli co nejlépe pomoci.

Snaž se učit od svých spolupracovníků, protože mají různé úrovně odborných znalostí a zkušeností. A hlavně buď k sobě shovívavý. Bude prostě chvíli trvat, než se s projektem a požadavky na pracovní postupy sžiješ.

Práce programátora přináší spoustu výhod a obrovský potenciál růstu. Rekvalifikuj se na junior programátora WWW aplikací v jedné ze 6 technologií a získej osvědčení zaštítěné MŠMT už od 0 Kč:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 26.7.2022 19:19
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity