Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Kdo chce pracovat v IT, místo si vždy najde!

Svět IT stále lační po nových programátorech. Dokládá to například aktuální průzkum největší IT akademie v Česku - ITnetwork. Ze statistik za posledních několik měsíců totiž vyplývá, že 90 % absolventů rekvalifikačních kurzů ITnetwork si najde uplatnění již během několika týdnů. Jsou ale i případy, kdy firmy dávají lukrativní nabídky studentům už v průběhu rekvalifikace.

Blog ITnetwork.cz

9 z 10 aktivně hledajících absolventů si najde práci do 3 měsíců

Letošní průzkum ITnetwork přinesl několik velmi zajímavých zjištění, jež ukazují, že zájem firem o nové IT specialisty neutichá. Společnost přitom vychází z dat, která jim poskytli sami absolventi rekvalifikací. Tři měsíce po dokončení kurzu jim totiž zástupci ITnetwork volají, aby zjistili, jak se jim v jejich kariérním životě daří.

Asi nejzásadnějším výsledkem tohoto výzkumu je, že více než 90 % absolventů, jež si aktivně hledají práci, ji skutečně do třech měsíců od ukončení studia najde. Aktivní hledání práce přitom ITnetwork definuje jako odeslání alespoň třech životopisů týdně. Lidé, kteří se tedy opravdu snaží, tak mají podle dat velmi vysokou šanci na úspěch.

Blog ITnetwork.cz

Aby byla data kompletní, je potřeba k nim přidat ještě další dvě skupiny respondentů. První tvoří ti absolventi, kteří práci sice ještě oficiálně nemají, ovšem během rozhovoru zmínili, že ji již mají rozjednanou, nebo že čekají na výsledek z výběrového řízení. Druhou skupinou jsou potom ti, jež se rozhodli v IT z různých důvodů vůbec nepracovat. Všechny tyto skupiny znázorňuje následující graf.

Ti, kteří práci v IT do třech měsíců od absolvování rekvalifikace sehnali, nebo ji již mají domluvenou, tvoří dohromady téměř 70 %. Naopak ti, co se rozhodli v IT nepokračovat, nebo nebyli úspěšní, zastávají necelou třetinu.

Jak zmínil spoluzakladatel ITnetwork David Jančík v nedávném rozhovoru pro CNN Prima News, cílem firmy je úspěšnost absolventů na trhu práce ještě vylepšit. „K našim kurzům teď dáváme ještě navazující kurz, který je orientovaný na praxi. Dělají se v něm větší projekty. A když účastníci kurz udělají, měli by mít větší možnost uplatnění jako junior programátor,“ vysvětluje strategii Jančík.

Blog ITnetwork.cz

Jakou práci absolventi nejčastěji získají?

Podle Tnetwork se většina rekvalifikantů po dokončení kurzu rozdělí do dvou skupin. Někteří se rozhodnou si najít zaměstnání v českých či zahraničních technologických společnostech. Zde je láká především rozsáhlá možnost kariérního růstu, dobré platové ohodnocení, které je v oboru IT jedno z nejlepších na celém trhu práce, i kontakt se seniornějšími kolegy. Nejčastěji se přitom absolventi ucházejí o pozice juniorních programátorů, webdesignerů, testerů či analytiků.

Jak zmiňují sami absolventi ITnetwork, na kariérních portálech, kde práci nejčastěji hledají, je nabídek nepřeberné množství. „Denně mi chodily emaily se stovkami volných pozic,“ doplňuje například Libor, který si našel první práci v IT již po měsíci od ukončení rekvalifikace.

Mnozí absolventi pak po rekvalifikaci míří do takzvaných trainee programů od různých firem, kde se vzdělávají v dalších oblastech technologií. Po úspěšném dokončení tohoto interního školení studenti běžně získají pracovní místo. Podobnou zkušenost měl například i absolvent rekvalifikace ITnetwork Leoš, který nastoupil do trainee programu Hatchery u společnosti Unicorn. „Kromě faktu, že bych se bez kurzu nemohl o tuto pracovní pozici vůbec ucházet, stojí za zmínku i to, že mě pochválili. Některé mé znalosti byly totiž lepší než u mnohých vysokoškoláků z oboru,“ vzpomíná v rozhovoru Leoš.

Mnohým lidem pak dá nová kvalifikace možnost postavit se na vlastní nohy a založit si živnost. Například Vlaďce umožňuje práce tvůrce webových stránek se zároveň starat o tři děti. Konkrétní pracovní náplň pak v rozhovoru popsal třeba absolvent Martin, který se vydal podobnou cestou jako Vlaďka. „Od ledna spravuji asi deset různých webů a starám se ještě o další dva e-shopy. Navíc v PHP vyvíjím i aplikace pro firmy, které kdysi bývaly mými klienty,“ zakončuje Martin.

Průzkum ITnetwork tedy ukázal, že je IT velmi žádaným oborem a poptávka po nových zaměstnancích v něm je vysoká. Příležitost pracovního uplatnění se přitom netýká jen seniorních programátorů, velká sháňka je i po juniorech, kteří si snadno najdou první zaměstnání.

Blog ITnetwork.cz

 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 25.9.2023 8:53
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity