Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Splň konečně svá předsevzetí - Takhle se namotivuješ

Od začátku roku si lidé obvykle slibují velké změny, a to ať už ve svém osobním, nebo i kariérním životě. Pro mnohé je proto Nový rok a potažmo i celý leden ve znamení novoročních předsevzetí. Bohužel, podle dat uvedených na zpravodajském serveru The Economic Times se předsevzetí podaří splnit pouze 16 % lidí. Je to i tvůj případ? Zjisti, jak se správně motivovat a splň si konečně své sny!

Blog ITnetwork.cz

Proč to nikdy nevyšlo?

I přes veškeré počáteční nadšení z novoročního nápadu se ti nikdy nepodaří jej zrealizovat? Nejsi sám. Jen málokdy se tato přání podaří splnit a tak brzy upadají v zapomnění až do začátku dalšího roku. Většina jej ale vzdá už během prvních šesti týdnů. Proč?

Nereálný cíl

Občas bývá na vině náročný, téměř nesplnitelný cíl. Když se ani po týdnech snahy nedostavují očekávané výsledky, trpí tím naše motivace i odhodlání. Zapomeň tedy na cíle ve stylu „shodím dvacet kilo za měsíc“ a raději se zamysli nad reálným přáním. To platí obzvláště pro perfekcionisty, kteří chtějí mít vše dokonalé. Kvůli tomu raději celou výzvu vzdají, než aby čelili svému selhání. Pokud to trápí i tebe, v dalším článku se dozvíš, jak se s perfekcionismem vypořádat.

Špatná organizace

Mnoho lidí svádí neúspěch z nesplněných novoročních předsevzetí na nedostatek času. Je pravda, že novou aktivitu může být těžké vměstnat do již plného diáře. Měl by sis však umět určit priority.

Je tohle i tvůj problém a cítíš, že máš problémy s time managementem? Vyzkoušej náš kurz a nauč se efektivně pracovat s časem.

Nedostatek motivace

Ve chvíli, kdy předsevzetí vyslovíš, jsi plný nadšení. To ale může s prvními nezdary snadno opadnout. Spousta lidí také nakonec zjistí, že danou věc ve skutečnosti ani nechce. Zamysli se proto nad svou motivací. Je dostatečně silná?

Toužíš po změně zaměstnání? Přihlas se do rekvalifikačního kurzu a staň se programátorem:

Co je vůbec motivace?

Oxfordský slovník definuje motivaci jako:

Důvod, proč někdo něco dělá nebo se nějak chová.

Motivace bývá často spojována s touhou něčeho dosáhnout a s usilovnou prací, která člověka dovede k jeho cíli. Vychází přitom vždy z nějaké potřeby, ty rozdělujeme na:

  • biologické (jídlo, spánek),
  • sociální (kulturní potřeby a psychické potřeby).

Motivace může být buďto vnitřní, nebo vnější. Jak názvy napovídají, ta vnitřní vychází z potřeb a zájmů samotného jedince, zatímco vnější je způsobena externími podněty. Těmi je například možnost získání odměny nebo naopak obava z trestu.

Teorií motivace se věnoval třeba americký psycholog Abraham Maslow. Ten vysvětlil, že člověk nejprve uspokojuje nižší a základní potřeby jako je spánek či jídlo a až potom přechází k těm vyšším. Na samém vrcholu této motivační pyramidy pak stojí seberealizace.

Blog ITnetwork.cz

Jak se správně motivovat?

Motivace je tedy základ úspěchu, proto se nyní podíváme na to, jak ji zvýšit:

  • Stanov si reálný cíl: na chvíli si sedni a pořádně se zamysli nad tím, čeho, a jak chceš dosáhnout. Pokud toužíš po razantní změně, klidně přizvi na pomoc i své blízké, aby ti poskytli objektivní zpětnou vazbu.
  • Nebuď na to sám: pokud máš ve svém okolí někoho se stejným cílem, domluvte se na spolupráci a vzájemně se podporujte. Případně si najmi někoho, kdo ti s tvým předsevzetím pomůže. Můžeš si koupit například lekci se soukromým trenérem nebo se přihlásit do nějakého kurzu. Pokud by ses chtěl naučit programovat, vyzkoušej některý z našich rekvalifikačních kurzů a nastartuj svou novou kariéru.
  • Postupuj po malých krůčcích: rozděl svůj cíl na několik menších částí. Splnění dílčích kroků tě bude motivovat k dalšímu posunu. Za dosažení jednotlivých úspěchů se také nezapomeň odměnit.
  • Dělej si statistiky výsledků: pravidelně si zapisuj výsledky své práce. Díky tomu uvidíš svá zlepšení a budeš schopný si lépe naplánovat budoucí vývoj. Zabráníš tím i nereálným očekáváním.
  • Pamatuj na svou motivaci: nezapomeň na to, proč ses rozhodl danou věc udělat. Když ti bude úzko, nebo budeš chtít skončit, mysli na svůj dlouhodobý cíl.
  • Uprav si své prostředí: rozhodl ses, že chceš například napsat knihu, ale neustále tě znervózňuje stůl překypující různým harampádím? Uspořádej si své pracovní prostředí tak, aby ses v něm cítil dobře. Uvidíš, jak ti práce půjde od ruky.
  • Chybovat je lidské: pokud uděláš chybu a šlápneš vedle, nemusíš hned s předsevzetím skončit. Nikdo není dokonalý a chybami se člověk přece učí. Pokračuj proto směle dál a nenech se neúspěchem odradit.
Blog ITnetwork.cz

Toužíš po změně? Proč si nedat do nového roku předsevzetí změnit obor? Přihlaš se do našeho rekvalifikačního kurzu a staň se programátorem! Čeká tě flexibilní práce s bezkonkurenčním platem a mnoha dalšími benefity:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 3.1.2023 15:35
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity