Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

6 kroků, jak se nevzdát, když máš chuť skončit

V životě přijdou chvíle, kdy se cítíme sklesle, je nám těžko a chceme se vzdát a utéct. Ani úspěšným se tento problém nevyhýbá. Čelí obdobím, kdy se cítí na dně, zaseknutí v životě a chtějí skončit. Jediný rozdíl mezi úspěšnými a obyčejnými lidmi spočívá v tom, jak se s touto situací vypořádají. A my víme jak!

Blog ITnetwork.cz

6 kroků, jak se udržet, když máš chuť skončit

V momentě, kdy na tebe padne splín a budeš chtít všeho zanechat a utíkat přes kopce a hory daleko, předaleko, nezapomeň na těchto 6 věci:

1. Připomeň si svůj cíl

Proč vlastně děláme to, co děláme? Co je náš cíl a co si slibujeme od toho, až ho dosáhneme? Nebo proč chceme být milionáři?

Pamatuj, že důvody, které stojí za našimi cíli, se stanou také naší hnací silou. A to, jak silná tato síla bude, závisí na tom, jak emočně hluboko a silné budou naše důvody. Většina lidí není svým cílům skutečně oddána jednoduše proto, že za nimi nestojí dostatečně silný důvod, který by je poháněl.

Tvůj důvod, proč něco děláš, by měl být skálopevně silný, abys byl schopen udělat pro splnění úkolu cokoli. Když si přečteš životopisy úspěšných lidí, všimneš si, že tehdy, když je život zasáhl nejhůře, se dokázali odrazit ode dna a dosáhnout ještě více. Vytvořili úžasné výsledky poté, co čelili velkým neúspěchům. Pokud totiž nemáš jinou možnost než dosáhnout toho, co sis předsevzal, určitě se ti tvé přání splní. Zadní vrátka se tedy v některých případech nevyplácí.

Než se vzdáš a skončíš, přemýšlej o důvodu, proč jsi začal a co už jsi všechno vydobyl a obětoval, aby ses dostal tam, kde jsi dnes. Přehodnoť svůj cíl a ujisti se, že důvody, které za ním stojí, jsou dostatečně silné a dokáží tě postrčit k dosažení toho, co v životě chceš.

Blog ITnetwork.cz

2. Připomeň si své úspěchy

Když jsi na dně a chceš skončit, vzpomeň si na všechny věci, kterých jsi předtím dosáhl. Pokud si říkáš, že nemáš žádné úspěchy, zamysli se ještě víc. Každý z nás něčeho dosáhl, na co by mohl být pyšný.

V případě, že jsi něco započal a teď bojuješ s různými nehezkými pocity, pamatuj: Už jen odvážit se snít, vyžaduje sílu a nadšení. Proto se nesmíš nechat zastavit překážkami. Vzpomeň si na všechny ty skvělé věci, které jsi dokázal.

Nauč se techniku zvanou "oslavovat všechna vítězství". Bez ohledu na to, zda je tvá výhra velká nebo malá, prostě ji oslav. Tiger Woods (hleďme teď prosím pouze na jeho profesionální kariéru) si takto vytvářel stav ukotvení a měnil své pocity. Pokaždé, když se rozmáchl golfovou holí a odpálil míček na požadované místo, oslavil to "pumpnutím" rukou a pěstí.

Své výhry musíme oslavovat. A žádná není tak malá, aby si to nezasloužila. Především, až se budeš cítit na dně. Budeš mít páku na tu negativitu, která v tobě teď dříme. Pokud setrváš v tomto stavu, nikdy se nezlepšíš a nebudeš se cítit dobře. Když změníš své pocity, změníš i své myšlení a svůj stav. Až se budeš cítit dobře, stanou se ti také skvělé věci.

Pořiď si poznámkový blok, kam si budeš zaznamenávat všechny své úspěchy. Můžeš si je zapsat, nakreslit nebo dokonce vystřihnout příslušné obrázky a vložit je do poznámkového bloku. Svůj vítězný poznámkový blok si často procházej, zejména když ho budeš nejvíce potřebovat.

Blog ITnetwork.cz

3. Neúspěchy a překážky jsou nezbytné

Nejvíce se naučíme díky neúspěchům a překážkám, nikoliv díky úspěchům a výhrám. Často se naučíme vážit si jeden druhého teprve tehdy, když se vztah rozpadne. Důležitost peněz se naučíme, když žádné nemáme. Proto je úspěch mizerný učitel.

Pokud jsi už dříve v něčem neuspěl, musíš pracovat chytře a učit se z neúspěchů a zkušeností svých i druhých. Podívejme se tentokrát na jiného sportovce - Michaela Jordana, který za svou kariéru minul více než 9 000 střel. Jeho tým mu svěřil vítěznou střelu a on selhal, a to nejen jednou, ale hned 26krát. Jordan říkal, že selhával znovu a znovu a pokaždé se naučil něco nového, a proto se stal tak úspěšným sportovcem.

Těžké časy jsou nezbytné k tomu, aby prověřily naši houževnatost. Překážky jsou tu proto, abychom je překonávali, protože jsou naší největší učební zkušeností. Tímto procesem musí projít každý velký vůdce a každý úspěšný člověk. Tedy i ty. Tak se do toho opři a prostě to překonej.

Nikdy neztrácej naději, nepřestávej pracovat a zlepšovat své strategie, uč se z neúspěchů a překážek. A hlavně se nikdy nevzdávej.

Chceš se stát ajťákem a mít možnosti se učit každý den? Chceš mít nekonečno možností k rozvoji a seberealizaci? Chceš být obklopen lidmi, které jinde než v IT nenajdeš? Staň se junior programátorem WWW aplikací. Náš akreditovaný rekvalifikační kurz ti dá solidní základ, který budeš potřebovat a můžeš dále rozvíjet. Kurz si můžeš nechat proplatit Úřadem práce a za 4 měsíce získat osvědčení zaštítěné MŠMT:

Blog ITnetwork.cz

4. Zaměř se na to, co ti jde nejlépe

Místo shazování se kvůli něčemu, co ti zrovna v tu chvíli nejde, mysli na to, co umíš nejlépe, a prostě to dělej. V těžkých časech bychom se neměli jen obávat nebo přemýšlet o tom, jak špatná situace bude. Starosti nás ze situace nedostanou, ačkoliv jsou pochopitelné, a nepomůže ani soustředění se na problém. To, co musíme udělat, je dostat se z pasti tím, že se zaměříme na to, co umíme nejlépe.

Bill Gates se důsledně soustředil na vývoj nejlepšího softwaru (taková byla jeho vize), nikdy se tolik netrápil vyřizováním námitek a stížností svých zákazníků. Věděl, že vývoj softwaru je to, co umí nejlépe a vyhovět zákazníkům je zase to, co ho posune dopředu a udělá z jeho programu hit. Nedlel v depresi ze salvy nevole, ale využil je ke svému prospěchu a vykódil se z propasti.

Nemusíš se vzdávat svých snů nebo cílů. Zbav se negativních myšlenek a pocitů, kvůli kterým jsi nešťastný a cítíš se jako poražený. Změň své myšlení na pozitivní a dělej to, co tě baví.

Podnikni kroky a zaměř se na věci, které tě vyvedou z negativní smyčky. Nesoustřeď se na problém. Místo toho mysli na řešení. Pracuj na věcech, které tě baví a které umíš.

Blog ITnetwork.cz

5. Vyčisti si hlavu

Když se ti zdá, že se svět kolem hroutí, možná je na čase, abys z něj vystoupil a získal nadhled. Sotva dokážeš přemýšlet, pokud jsi uvízl v rozmazaném myšlenkovém vzorci. To, co musíš udělat, je dostat se z něj ven.

Vyčisti si tedy hlavu. Když se trápíš tím, že věci nejdou hladce, a uvažuješ o tom, že skončíš, možná by ses měl projít, jet na výlet, pořádně se vyspat nebo dělat něco, co s problémem vůbec nesouvisí.

I Jeníček s Mařenkou moc dobře věděli, že když se ztratili, cestu domů ze země nenajdou. Jeníček vylezl na vysoký strom a hledal světlo, cestu či cokoliv, co by jim mohlo pomoci. Přesně to udělej i ty. Dostaň se z bludiště tím, že uděláš něco, co se situací nesouvisí.

Dělej něco, co ti vyčistí mysl. Projdi se po zahradě, vyspi se, dej si oblíbený nápoj, podívej se na film, jdi nakupovat, projeď se na kole, jdi na výlet, zaplav si, zaběhej si atd. Pokud chceš, můžeš dokonce jet na dovolenou, cestovat do jiné země nebo dělat něco, co se vymyká normálu.

Blog ITnetwork.cz

6. Nejsi sám

Kolem tebe je jistě alespoň pár lidí, kteří by ti ihned pomohli a podpořili tě, kdybys je požádal.

Jedním z nejmoudřejších způsobů, jak se znovu zvednout, když jsi na dně a chceš to vzdát, je čtení motivačních knih. Pokud jsi ještě žádnou z těchto knih nečetl, zkus si přečíst životopis Arnolda Schwarzeneggera, nebo příběh úspěchu Steva Jobse.

Kromě knih můžeš vyhledat mentory nebo lidi, kteří ti mohou poskytnout psychickou podporu a cenné rady. Když budeš s těmito pozitivně naladěnými lidmi mluvit, ovlivní tě jejich pozitivita a i tvé myšlenky se rozjasní. Pokud se budeš stýkat s negativními lidmi, dříve to vzdáš a rychleji skončíš.

Programátoři jsou rozhodně lidé do nepohody. Vědí, jak frustrující je se zaseknout. Dostaň se mezi pohodáře a nadšence v IT a vytvářej kreativní programy i ty. Díky akreditovanému kurzu rekvalifikace se staneš juniorem a budeš v nejrychleji se rozvíjejícím oboru na světě.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 6.9.2022 19:15
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity