Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Z game testera se Tomáš rekvalifikoval na PHP programátora

Jako další příběh úspěšného rekvalifikanta přinášíme jeden přímo z našich řad. Náš kolega, Tomáš, byl dříve game testerem, ale nakonec se rozhodl rekvalifikovat na Junior programátora WWW aplikací. Podle něj by měl každý uvažující o rekvalifikaci do IT mít ve vínku určitě jednu vlastnost.

Proč opustil hry a vrhl se na tvorbu webů? Jak probíhalo schvalování jeho žádosti o rekvalifikaci úřady? Kdy si k IT našel cestu a co je podle něj největší motivace zkusit štěstí právě v informačních technologiích? Jak se mu pracuje v týmu plném programátorů?

Blog ITnetwork.cz

Vše začíná HTML

Jak jsi se dostal k IT?

O IT se zajímám od svých 6 let a od 7 jsem zkoušel psát první weby v HTML. Začalo to tak, že na příměstském táboře jsme si zkoušeli dělat malinký landing page v Microsoft Front Page.

Vybíral jsi si podle toho i studijní cestu?

Ano. Šel jsem na střední školu s oborem Informační Technologie, kde jsem úspěšně odmaturoval.

Jakou profesi jsi si potom vybral?

Byl jsem Game testerem.

Kde jsi naposledy pracoval před rekvalifikací?

Dříve jsem pracoval u Bohemia Interactive právě jako game tester.

Blog ITnetwork.cz

Když se člověk dostane na křižovatku...

Kdy a proč jsi se rozhodl kariéru změnit?

Když jsem po pomaturitním studiu nevěděl co dál a testování her mi nepřišlo moc perspektivní. Také jsem se s firmou začal myšlenkově dost rozcházet. Začal jsem se hlouběji znovu zajímat o web development. Prostě mě to táhlo tímto směrem.

Jak jsi se dozvěděl o rekvalifikačních kurzech ITnetworku?

Už na škole jsem se z něho učil :-)

Jak probíhalo schvalování tvé žádosti o rekvalifikaci úřadem?

Neměl jsem s tím nejmenší problém. Akorát mě trochu rozčilovalo, že jsem musel přes celou Prahu, abych jim předal potřebné dokumenty a posléze si na tom samém místě vyzvedl potvrzení o schválení. Chápu, že to může znít jako banalita, ale v dnešní době je smutné, že ani během lock-downu nebyla možnost to vyřídit online.

Pracoval jsi během kurzu?

Ne, nepracoval. Chtěl jsem se plně soustředit na studium a mít vše rychle hotové. Což se nakonec povedlo.

Jak bys popsal začátky kurzu?

Pro mě to bylo ze začátku pouze opakování, protože jsem se o HTML zajímal hrozně dlouhou dobu. Co se týče základů PHP a OOP v něm, to už bylo těžší. Přestože jsem základy OOP už ze školy znal.

Blog ITnetwork.cz

Líbil se ti koncept kurzu a přístup lektora? Ty jsi své lektory viděl asi výhradně pomocí online konferencí.

Ano, koncept kurzu jako takový se mi líbil. A ano, líbil se mi i přístup všech lektorů. Museli to mít opravdu složité. Udržet naši pozornost jako ve škole v domácím prostředí, je prostě těžké. A viděl jsem to na mnohých z nás.

Změnil bys něco?

To, co mi dříve trochu vadilo, bylo už teď změněno. Měl jsem lehce problém s rozvrhem témat, jak na sebe navazovala. Výklad některých prezenčních kurzů nebyl tak záživný, ale opět to připisuji především online způsobu výuky. Já jsem se zajímal o všechna témata, takže jsem neměl takový problém dávat pozor.

Ale ještě jednou, vím, že už to tak teď není a mnoho věcí se změnilo za tu dobu od mé rekvalifikace.

Co ti přišlo těžké (příp. nejtěžší) a co jednoduché (případně nejjednodušší)?

Nejjednodušší pro mě bylo HTML, protože jsem ho využíval již předtím. A nejtěžší byl JavaScript, který mi v pozdějších fázích kurzu nešel opravdu do hlavy. Některé věci tam prostě nelze logicky pochopit, ale je třeba se je naučit zpaměti.

Co byl tvůj hnací motor?

Najít si práci v oboru, který mě skutečně zajímá. A co si budeme nalhávat, dalším důvodem byly samozřejmě peníze.

Doporučil bys kurzy ITnetwork.cz dál?

Rozhodně bych ITnetwork doporučil všema deseti! Poměr cena výkon je na českým trhu k pohledání.

Rozhodně bych ITnetwork doporučil všema deseti! Poměr cena výkon je na českým trhu k pohledání.

V týmu ITnetwork

Jaké byly tvé myšlenky po ukončení kurzu?

Rozhodně jsem si chtěl co nejrychleji najít práci v oboru.

Kde a jak jsi si ji sháněl?

Odpovídal jsem různě na inzeráty firem, kterých je teď opravdu požehnaně.

Jak to, že jsi nakonec skončil v ITnetwork?

Celkem náhodou. Prostě jsem jednou uviděl inzerát na stránkách. Díky rekvalifikačnímu kurzu jsem úspěšně splnil zadání v Google formuláři. Teď pracuji na systému ITnetwork. Především na implementaci nových funkcí pro redakci a implementaci nových grafických designů.

Blog ITnetwork.cz

Jak tě ta práce baví?

Hrozně moc. Zaprvé proto, že se učím všechno, co jsem se 'našprtal' v kurzu a ve škole, konečně používat v praxi. Zadruhé protože je každý den něco nového. Je super něco vytvářet a pak to vidět fungovat. Jsem obklopen lidmi, kteří programování rozumí a baví je to. To je přesně můj sen.

Je super něco vytvářet a pak to vidět fungovat. Jsem obklopen lidmi, kteří programování rozumí a baví je to. To je přesně můj sen.

Vracíš se k výukovým materiálům ITnetwork.cz?

Ano a to neustále.

Přemýšlíš o absolvování dalšího kurzu?

Zrovna jsem na konci OOP v JS a plánuji pokračovat v UML. Jistě se najdou i další kurzy, které budou zajímavé a budu je potřebovat.

Splnil kurz tvé očekávání?

Rozhodně ano. Svým způsobem i víc.

Jak bys motivoval někoho, kdo se teprve rozhoduje, zda se nechat rekvalifikovat do IT?

V IT jsou opravdu jiné peníze oproti jiným oborům. I na začínajících pozicích. Nejdůležitější je ale mít zájem o problematiku, pak už to jde tak nějak všechno samo.

V IT jsou opravdu jiné peníze oproti jiným oborům. I na začínajících pozicích. Nejdůležitější je ale mít zájem o problematiku, pak už to jde tak nějak všechno samo.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 3.1.2022 18:33
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity