Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

100 tisíc korun měsíčně už jen pro ajťáky, ukázal výzkum

V předchozím kvízu, Znáš historii počítačů? Ověř si své znalosti, jsme si ověřili nabyté zkušenosti z předchozích lekcí.

Loňský rok nebyl z hlediska vývoje pracovního trhu příliš optimistický. Jak dokazuje výzkum kariérního portálu StartupJobs, v mnoha různých odvětvích došlo ke snížení přírůstku průměrných mezd. A přestože toto ochlazení do jisté míry ovlivnilo i IT, mzdy v tomto sektoru nadále rostly. Podle výsledků výzkumu tak byli seniorní ajťáci jediní, jejichž průměrné mzdy přesahovaly částku 100 tisíc korun.

Jak se loni vyvíjela průměrná mzda v IT?

Blog ITnetwork.cz

100 tisíc měsíčně už jen pro ajťáky

Každoroční výzkum společnosti StartupJobs ukázal, že na průměrnou měsíční mzdu překračující 100 tisíc korun měsíčně loni dosáhli už jen seniorní pracovníci v IT. Ještě v roce 2022 přitom do této kategorie spadali také pracovníci v managementu.

„Podle výše mzdového hodnocení lze sledovat, po jakých pozicích je aktuálně poptávka. Některé výzkumy pracovního trhu v České republice ukazují, že klesá zájem po IT odbornících. Z naší analýzy však vyplývá, že stále jde o nejlépe hodnocené profese a že pokles poptávky nemůže být dlouhodobý,“ komentuje situaci Filip Mikschik, zakladatel a CEO portálu StartupJobs.

Tento názor do velké míry koresponduje i s našimi zkušenostmi. Naprostá většina absolventů našich rekvalifikačních kurzů si totiž dokáže najít práci v oboru do 3 měsíců od ukončení studia.

Mzda rostla napříč celým oborem

Z finančního hlediska se však IT loni dařilo i jako celku. Zatímco ve 3. čtvrtletí 2022 byla průměrná měsíční mzda v oboru informačních a komunikačních činností okolo 70 tisíc korun, za stejné období roku 2023 se tato částka vyšplhala zhruba na 77 tisíc korun.

  Počet zaměstnanců (tis.) Přírůstek zaměstnanců proti 3. čtvrtletí 2022 (tis.) V % Prům. hrubá měsíční mzda Přírůstek proti 3. čtvrtletí 2022 V %
...            
Doprava a skladování 256,8 -1,5 -0,6 39 374 Kč 2 623 Kč 7,1
Ubytování, stravování a pohostinství 111,4 1,0 0,9 26 216 Kč 2 114 Kč 8,8
Informační a komunikační činnosti 136,0 0,3 0,2 77 252 Kč 6 388 Kč 9,0
...            

Podle výzkumu StartupJobs si pak od roku 2022 polepšili také junioři v IT, kteří pracují na nevývojářských pozicích, a to o 22 %. Nyní tedy v průměru dostávají téměř 50 tisíc korun měsíčně.

Hledáš i ty novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Předchozí článek
Znáš historii počítačů? Ověř si své znalosti
Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 12. ledna 17:09
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity