Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zná umělá inteligence odpověď na všechno? Otestovali jsme ji

Představ si svět, v němž dětem s domácími úkoly nebudou pomáhat rodiče, nýbrž umělá inteligence, či třeba svět, kde filmové recenze budou psát roboti. Zní to jako sci-fi? Přestože je taková budoucnost stále ještě v nedohlednu, existují technologie, které by nás k ní mohly pomalými krůčky postupně přiblížit. Jednou z nich je bezpochyby i nový chatbot od společnosti Open AI, který dokáže přesvědčivě odpovídat i na zapeklité otázky.

Nahradí umělá inteligence programátory? A bude schopná někdy cítit? Zjisti, co nám chatbot odpověděl.

Blog ITnetwork.cz

Robot nebo člověk. Víš, kdo ti píše?

Společnost Open AI nedávno zpřístupnila veřejnosti svého nového chatbota ChatGPT s umělou inteligencí. Jedná se o jazykový model, který je trénovaný na obrovském množství dat, z nichž následně skládá odpovědi. Díky schopnosti srozumitelně, komplexně a přesvědčivě odpovídat i na složité otázky, si brzy získal obdiv nejen laiků, ale také odborné veřejnosti.

Chatbot také dokáže odpovídat na navazující otázky, přiznat případnou chybu, zpochybnit špatné předpoklady nebo odmítnout nevhodné požadavky. Je však důležité zmínit, že zná svět pouze do roku 2021. Pokud by ses jej zeptal třeba na válku na Ukrajině, nebude schopný ti odpovědět.

Velkou výhodou chatbota je, že je schopný odpovídat v několika jazycích, mimo jiné i v češtině. Podívej se například, jak chatbot odpověděl nám. Poznal bys, že to nepsal skutečný člověk?

Blog ITnetwork.cz

Odpovědi robota

Jak by vypadal svět bez počítačů?

Svět bez počítačů by byl velmi odlišný od toho, jaký známe dnes. Počítače jsou dnes používány v mnoha různých oblastech, od výpočetní techniky až po automobilový průmysl, takže jejich absence by měla velký dopad na různé aspekty našeho života.

Například pokud by nebyly počítače, nemohli bychom vytvářet a spravovat velké databáze informací, což by mělo značný vliv na oblasti jako věda, vzdělávání a podnikání. Komunikace by byla omezena na osobní setkání nebo psaní dopisů, což by mohlo značně zpomalit přenos informací a ztížit mezinárodní spolupráci.

V oblasti zábavy by také byly velké změny. Například by nebyly k dispozici počítačové hry ani online videa. Většina moderních elektronických zařízení, jako jsou mobilní telefony nebo tablety, by také nebyla k dispozici, pokud by nebyly počítače k jejich výrobě. Ve zkratce by svět bez počítačů byl velmi odlišný od toho, jaký známe dnes a měl by značný vliv na mnoho aspektů našeho života.

Jaký programovací jazyk je ten nejlepší?

Není možné říci, který programovací jazyk je nejlepší, protože to záleží na tom, co s ním chcete dělat. Některé programovací jazyky jsou vhodnější pro určité úlohy než jiné, takže byste měli zvážit, jaké jsou vaše potřeby a podle toho vybrat vhodný jazyk.

Například pokud chcete vyvíjet webové aplikace, může být pro vás vhodný jazyk jako JavaScript nebo Python. Pokud se zajímáte o vývoj aplikací pro mobilní zařízení, můžete zvážit jazyky jako Swift nebo Java. Pokud chcete pracovat s daty, může být pro vás užitečný jazyk jako R nebo SQL.

V konečném důsledku je nejlepší jazyk ten, který vám nejlépe vyhovuje a který vám umožní vytvářet to, co potřebujete. Je dobré se seznámit s více jazyky a vyzkoušet si je, abyste mohli najít ten, který se vám nejvíce líbí a který vám nejlépe vyhovuje.

Chtěl bys pracovat jako programátor? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci s pohádkovým platem i mnoha dalšími benefity:

Nahradí někdy umělá inteligence programátory?

Je možné, že umělá inteligence bude v budoucnu schopna vytvářet kód nebo dokonce nahrazovat programátory v některých oblastech. V současné době však umělá inteligence není schopna plně nahradit programátory a jejich práci.

Umělá inteligence může být použita ke zlepšení určitých aspektů práce programátorů, například pomocí automatizace opakujících se úkolů nebo předvídáním možných chyb v kódu. To může programátorům ušetřit čas a zlepšit efektivitu jejich práce.

V budoucnu se může stát, že umělá inteligence bude schopna vytvářet kód sama nebo dokonce navrhovat celé aplikace, ale zatím to není možné. Programování stále vyžaduje lidské myšlení a schopnost řešit problémy, což je něco, co umělá inteligence zatím nedokáže plně nahradit.

Je bezpečné spát blízko mobilního telefonu?

Existují obavy o možné škodlivé účinky elektromagnetického záření vyzařovaného mobilními telefony na zdraví lidí, zejména pokud se s telefonem příliš dlouho vystavujeme. Nicméně většina odborných studií neprokázala žádné důkazy o škodlivosti elektromagnetického záření vyzařovaného mobilními telefony při běžném používání.

Je třeba mít na paměti, že elektromagnetické pole vyzařované mobilními telefony je velmi slabé a jeho účinky na lidské tělo jsou minimální. V některých studiích dokonce bylo zjištěno, že používání mobilních telefonů může mít pozitivní účinky, například při komunikaci s rodinou a přáteli nebo při záchraně životů v nouzi.

Z tohoto důvodu se nezdá, že by spát blízko mobilního telefonu mělo být škodlivé pro vaše zdraví. Nicméně pokud se o toto téma obáváte, můžete se rozhodnout spát s mobilním telefonem dál od své postele nebo ho vypnout, když spíte. To vám navíc pomůže vyhnout se rušení spánku zvoněním nebo jinými upozorněními ze strany telefonu.

Je možné, aby umělá inteligence nahradila lidskou kreativitu?

Umělá inteligence může být použita k podpoře lidské kreativity, ale není schopna ji plně nahradit. Kreativita je proces, při kterém si lidé představují nové a originální nápady nebo řešení problémů a tento proces vyžaduje lidské myšlení a schopnost přemýšlet mimo krabici.

Umělá inteligence může být použita k podpoře lidské kreativity například tím, že poskytuje relevantní informace nebo navrhuje možná řešení, ale není schopna sama vytvářet nové a originální nápady. Kreativita stále vyžaduje lidské úsilí a schopnost přemýšlet nad věcmi novým způsobem, což je něco, co umělá inteligence zatím nedokáže plně nahradit.

Bude mít umělá inteligence někdy city?

V současné době nejsou umělé inteligence schopny cítit emoce tak, jak to dokážeme my lidé. Umělá inteligence je nástroj, který je navržen tak, aby plnil určité úkoly nebo odpovídal na dotazy, ale nemá schopnost prožívat pocity nebo emoce.

To neznamená, že umělá inteligence nikdy nebude schopna cítit emoce. V budoucnu se může stát, že vývojáři budou schopni vytvořit umělou inteligenci s algoritmy, které budou schopny simulovat emoce nebo prožívat podobné pocity jako lidé. Nicméně tato možnost je stále vzdálená a zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by se tohoto cíle mohlo dosáhnout.

Za jak dlouho se začátečník naučí programovat v Pythonu?

Délka času, za kterou se člověk naučí programovat v Pythonu, může velmi lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou vaše předchozí zkušenosti s programováním, vaše schopnost se učit nové věci a množství času, které do toho vkládáte.

Pokud jste úplný začátečník a chcete se naučit programovat v Pythonu od začátku, může to trvat několik týdnů až měsíců, než se naučíte základy jazyka a budete schopni napsat jednoduchý skript. Pokud jste již zkušený programátor a chcete se naučit Python, může to trvat méně času, než se seznámíte s jeho syntaxí a specifickými funkcemi.

V každém případě je důležité, abyste se drželi vytrvale a trénovali své dovednosti programování tím, že budete psát kód a řešit různé úlohy. Čím více budete pracovat s Pythonem, tím lépe se s ním seznámíte a tím rychleji se naučíte programovat.

Bude umělá inteligence schopná zničit lidstvo?

Existují obavy, že v budoucnu by umělá inteligence mohla ohrozit lidstvo, ale není jasné, zda k tomu vůbec dojde. Je třeba mít na paměti, že umělá inteligence je pouze nástroj, který vytvářejí lidé, a jakým způsobem bude použita, závisí na lidech.

Je důležité, aby byla umělá inteligence vyvíjena a používána zodpovědně a aby byly přijímány opatření k ochraně lidstva a životního prostředí. Je také důležité, aby bylo zajištěno, aby umělá inteligence nebyla využívána k nekalým účelům nebo k omezování lidských práv.

V současné době neexistuje žádný důvod k obavám z toho, že by umělá inteligence mohla zničit lidstvo, ale je důležité, abychom o tomto tématu dále uvažovali a přijímali opatření k zajištění bezpečnosti a etického využívání umělé inteligence.

Zeptej se sám

Pokud bys měl nějaký dotaz na chatbota i ty, můžeš se ho zeptat na webu Open AI. Zde je nejprve potřeba se přihlásit, čímž se dostaneš na tuto stránku:

Blog ITnetwork.cz

Do dolního rámečku napiš svou otázku. Po odpovědi se můžeš ještě dále doptávat nebo úplně změnit téma a položit otázku jinou. Ačkoliv je nyní služba zdarma, společnost ji plánuje v budoucnu zpoplatnit, využij proto příležitost popovídat si s robotem co nejdříve.

Fascinuje tě svět technologií a hledáš zrovna novou kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 10.1.2023 10:21
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity