Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

K čemu se používá Python?

'Python je jednoduchý a pro začátečníky naprosto úžasný…' O Pythonu toho bylo řečeno mnoho. Co je ovšem méně známé je, k čemu že se vlastně používá. Kromě umělé inteligence (AI) a machine learningu (ML) se toho zase tolik netraduje. Proč je tedy tak oblíbený? Používá se i k nějakým ‘obyčejným’ účelům? Pojďme se společně podívat, jak umí být Python doopravdy všestranný a nachází uplatnění v každodenním programování.

Blog ITnetwork.cz

Co je Python a proč je populární?

Python, jeden z nejoblíbenějších programovacích jazyků na světě, pohání vše od doporučovacího algoritmu Netflixu až po software, který řídí samořiditelná auta nebo rakety NASA. Je univerzálním jazykem, což znamená, že je určen k použití v řadě aplikací - datové vědy, vývoje softwaru a webových stránek, automatizace a dalších.

Podívejme se blíže na to, co je jazyk Python, co umí a jak se ho můžeš začít učit.

Zběžně jsme si Python a vše důležité o něm rozebrali v tomto článku: Umí Python opravdu všechno, aby se ti jej vyplatilo umět?. Pojďme si zopakovat, proč se ho učit:

  • snadné používání,
  • jednoduchá syntaxe,
  • prosperující komunita,
  • všestrannost.

Python je jazyk univerzální, což znamená, že jej lze použít k vytváření různých programů a není specializovaný na žádný konkrétní účel. Tato univerzálnost z něj učinila, spolu s jeho přívětivostí pro začátečníky, jeden z nejpoužívanějších programovacích jazyků současnosti.

K čemu se Python používá?

Python se běžně používá k vývoji webových stránek a softwaru, automatizaci úloh, analýze a vizualizaci dat. Protože je poměrně snadné se jej naučit, Python si osvojilo i mnoho neprogramátorů, například účetních a vědců, pro různé každodenní úkoly, například organizaci financí.

Analýza dat a strojové učení

Python se stal základem datové vědy (Data Science). Data jsou pro mnohé obory velmi důležitá. A především, dát datům nějaký význam v podobě grafů a sledovat trendy a vývoj, to pomáhá firmám v jejich rozhodování. K tomuto účelu jsou využívány mnohé knihovny, které programátorům umožňují rychleji a efektivněji psát programy pro analýzu dat a strojové učení, například TensorFlow a Keras.

Blog ITnetwork.cz

Finance

Stále častěji se Python využívá ve světě financí, často v oblastech, jako je kvantitativní a kvalitativní analýza. Může být cenným nástrojem při určování trendů a předpovědí cen aktiv.

SEO

Další, trochu překvapivou položkou na našem seznamu využití Pythonu, je oblast optimalizace pro vyhledávače (SEO). Ta těží především z automatizace, což Python rozhodně umožňuje. Ať už se jedná o implementaci změn na více stránkách, nebo kategorizaci klíčových slov, Python může pomoci.

Pro pracovníky v oblasti SEO budou pravděpodobně důležité i nově vznikající technologie, jako je zpracování přirozeného jazyka (NLP) - Natural language processing. Python může být mocným nástrojem pro rozvoj těchto dovedností NLP a pochopení toho, jak lidé vyhledávají a jak vyhledávače vracejí výsledky.

Vývoj webových aplikací

Python se často používá k vývoji back-endu webových stránek nebo aplikací - částí, které uživatel nevidí (více o back-endu v článku Víš, co dělají back-end vývojáři a jak se jím stát?). Odesílá data na servery a ze serverů, zpracovává data a komunikaci s databázemi, směřuje adresy URL a zajišťuje bezpečnost. Python nabízí několik frameworků pro vývoj webových aplikací. Mezi běžně používané patří Django a Flask.

Mezi pracovní pozice v oblasti vývoje webových aplikací, které používají Python, patří back-end inženýři, full-stack inženýři, programátoři v Pythonu a DevOps inženýři.

Zajímá tě vývoj v Pythonu a především tvorba webových stránek a aplikací? Jsi na správném místě. V našem pečlivě sestaveném balíčku e-learningových kurzů a školení, tě rekvalifikujeme na junior programátora WWW aplikací. Zkombinuj samostudium s výkladem zkušených lektorů. Nech si akreditovaný rekvalifikační kurz proplatit Úřadem práce nebo si ho zaplať na splátky. Vstup do světa IT, světa nepřeberného množství možností a úžasných příležitostí k růstu a bezkonkurenčního výdělku:

Automatizace a skriptování

Opakované úkoly se dají zpracovat efektivněji, když je pomocí Pythonu zautomatizuješ. Psaní kódu sloužícího k vytváření těchto automatizovaných procesů se nazývá skriptování. Automatizaci lze použít ke kontrole chyb ve více souborech, převodu souborů, provádění jednoduchých matematických operací a odstraňování duplicit v datech.

Python mohou používat i relativní začátečníci k automatizaci jednoduchých úloh na počítači - například přejmenování souborů, vyhledávání a stahování obsahu online, nebo odesílání e-mailů či textů v požadovaných intervalech.

Testování softwaru a vytváření prototypů

Při vývoji softwaru může Python pomoci při úlohách, jako je kontrola sestavení, sledování chyb a testování. Pomocí Pythonu mohou vývojáři softwaru automatizovat testování nových produktů nebo funkcí. Mezi nástroje používané pro testování softwaru patří například Green a Requestium.

Blog ITnetwork.cz

Vývoj her

Ačkoli Python zdaleka není průmyslovým standardem v oblasti vývoje her, má v tomto odvětví své využití. Je možné vytvářet jednoduché hry, což znamená, že může být užitečným nástrojem pro rychlý vývoj prototypu. Pygame je kurz pro herní nadšence.

Design

Při otázce "k čemu se používá Python?" je určitě překvapivé, že na seznamu figuruje i design. Překvapivě se tento jazyk používá v celé řadě 2D zobrazovacích programů, jako jsou Paint Shop Pro a Gimp.

Python se dokonce používá i v 3D animačním softwaru, jako jsou Lightwave, Blender a Cinema 4D, což ukazuje, jak je tento jazyk doopravdy všestranný.

Blog ITnetwork.cz

Projekty v jazyce Python pro začátečníky

Pokud tě tedy zajímalo, co s jazykem Python dělat a kdo jej používá, uvedli jsme spoustu nápadů na jeho využití. Ale co když s jazykem teprve začínáš a chceš se stát vývojářem v Pythonu?

Níže jsme nastínili několik nápadů na projekty pro začátečníky. Ty mohou pomoci rozvíjet tvé znalosti a schopnosti s tímto programovacím jazykem:

  • Vytvoř loterijní hru.
  • Navrhni textovou dobrodružnou hru.
  • Vytvoř jednoduchou kalkulačku v jazyce Python.
  • Napiš jednoduchý interaktivní kvíz.
  • Sestav budík.

Jakmile zvládneš základy jazyka Python, každá z těchto úloh pro tebe může být výzvou a pomůže ti zdokonalit již naučené dovednosti.

Každodenní úkoly pro neprogramátory

Python není jen pro programátory a datové vědce. Pokud se tedy hned neplánuješ naučit Python pro programování, ale zajímá tě, jak si s některými každodenními činnostmi pohrát, zde je několik příkladů, co můžeš udělat.

Můžeš zautomatizovat:

  • sledovaní cen na burze nebo kryptoměn,
  • posílat si textovou připomínku, že si máš vzít deštník, kdykoli prší,
  • přejmenovávat velké množství souborů,
  • převádět textové soubory na tabulky,
  • náhodně přidělovat domácí práce členům rodiny - to jistě ocení,
  • automaticky vyplňovat online formuláře.

Závěrem

Python je úžasnou vstupní branou do IT světa pro totální nadšence, nebo pro 'obyčejné' lidi, kteří programování (ještě) tak úplně nepropadli. Má tedy mnoho využití v každodenním životě, i s ním je možné ovládat roboty. Neváhej tedy a začni s Pythonem ještě dnes. Vytvářej weby, automatizuj, testuj, piš algoritmy. Nauč se Python už za 4 měsíce v našem akreditovaném rekvalifikačním kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Na jeho konci získáš oficiální osvědčení zaštítěné MŠMT. Měň svět kolem sebe a získej práci s benefity jako home office, dobrým work-life balance a platem, který mnohé profese jen tak nenabízí:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 21.11.2022 18:13
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity